Aanbieding!

De Gnostische Evangelien – Elaine Pagels

 34,95

Een verbazingwekkend verslag over de betekenis van Jezus en de oorsprong van het christendom, gebaseerd op gnostische evangelien en andere geheime geschriften die bijna 2000 jaar geleden werden geschreven en in onze tijd bij Nag Hammadi in Noord-Egypte werden ontdekt.

1 op voorraad

Categorie:

Beschrijving

Een verbazingwekkend verslag over de betekenis van Jezus en de oorsprong van het christendom, gebaseerd op gnostische evangelien en andere geheime geschriften die bijna 2000 jaar geleden werden geschreven en in onze tijd bij Nag Hammadi in Noord-Egypte werden ontdekt.

De Gnostische Evangelien

In december 1945 werd in de Noord-egyptische woestijn bij Nag Hammadi een verbijsterende vondst gedaan. Een Arabische boer stuitte er op een aardewerken kruik waarin zich 52 beschreven papyrus-bladen bevonden. Toen, na vele avonturen, deze manuscripten in handen van geleerden kwamen, bleken zij te dateren uit de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling en evangelien en andere geheime teksten van de gnostici te bevatten. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek bleek het een van de belangrijkste vondsten van deze tijd te zijn.

Deze gnostische teksten geven een beschrijving van mensen en gebeurtenissen die in het Nieuwe Testament voorkomen, echter vanuit een geheel ander gezichtspunt. In tegenstelling tot wat altijd werd aangenomen, laten ze zien dat de kerk in het begin van zijn bestaan bepaald geen eenheid vormde. Er heersten vele tegenstellingen: vele volgelingen van Christus verschilden van mening over de gebeurtenissen in zijn leven; de betekenis van zijn leer en de opbouw van de kerkelijke structuur.

Uit verschillende teksten, bijv. Het Evangelie van Thomas, Het Evangelie van Philippus en Het Evangelie der Waarheid, blijken de overtuigingen van de gnostische groepen die tot dusverre slechts bekend waren uit de geschriften van hun tegenstanders.

In dit boek over De Gnostische Evangeliën wordt op briljante wijze uiteengezet waarom de gnostici – zij die beweren de ware werkelijkheid te kennen – in de eerste eeuwen van het christendom als ketters werden beschouwd en bestreden. Waarom deze teksten zo belangrijk waren dat ze werden verboden en dus moesten worden verborgen. Hoe ze in onze tijd werden gevonden en hun betekenis na uitgebreide wetenschappelijke studie duidelijk werd. Maar bovenal hoe deze buitengewone teksten oproepen tot een hernieuwde beoordeling van het ontstaan en de betekenis van het christendom.

Evenals de Dode Zeerollen onthullen deze Gnostische Evangeliën een deel van de oorsprong van de westerse religie. Elaine Pagels geeft in dit boek een uiteenzetting over de gnostici en de gnostische teksten die ook de belangstellende buitenstaander zal fascineren.

Over de auteur

Professor Elaine Pagels promoveerde in 1970 aan de Harvard Universiteit en is nu hoogleraar en voorzitter van de afdeling voor religie van het Barnard College van de Columbia Universiteit te New York. Zij is de auteur van twee studies over de gnostiek The Johannine Gospel in Gnostic Exegesis en The Gnostic Paul: Gnostic Exegesis of the Pauline Letters en maakt deel uit van de groep geleerden die Nag Hammadi-teksten publiceerde.

Haar boek De Gnostische Evangelien heeft bij verschijning geweldige beroering verwekt en kreeg in mei 1980 zowel de American Book Award als de prijs van de National Book Critics’ Circle.

Specificaties
1e druk Linnen band met stofomslag, Gaade 1980 160 blz. met register (ISBN 10: 9060172302)
Staat: Boek in zeer goede staat, stofomslag flink beschadigd (zie foto’s)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.