Aanbieding!

Islamitische filosofie – Een geschiedenis

 12,95

De islamitische wijsbegeerte heeft zijn wortels in het antiek-Griekse denken, maar zet deze traditie op een geheel eigen wijze voort. Daardoor behandelt ze een voor ons relatief vertrouwde thematiek, maar slaat ze daarbinnen verrassende nieuwe paden in.

Dit helder geschreven overzicht presenteert de uitgangspunten en doctrines van de grote moslimdenkers van het Midden-Oosten, Noord-Afrika, islamitisch Spanje en het Perzische cultuurgebied. Deze denkers, onder wie Avicenna (Ibn Siena), Averroës (Ibn Roesjd), Ibn Chaldoen en Ibn al-Arabi, hebben denkbeelden ontwikkeld die tot op de dag van vandaag hun invloed doen gelden

Uitverkocht

Categorie:

Beschrijving

De islamitische wijsbegeerte heeft zijn wortels in het antiek-Griekse denken, maar zet deze traditie op een geheel eigen wijze voort. Daardoor behandelt ze een voor ons relatief vertrouwde thematiek, maar slaat ze daarbinnen verrassende nieuwe paden in.

Dit helder geschreven overzicht presenteert de uitgangspunten en doctrines van de grote moslimdenkers van het Midden-Oosten, Noord-Afrika, islamitisch Spanje en het Perzische cultuurgebied. Deze denkers, onder wie Avicenna (Ibn Siena), Averroës (Ibn Roesjd), Ibn Chaldoen en Ibn al-Arabi, hebben denkbeelden ontwikkeld die tot op de dag van vandaag hun invloed doen gelden.

Islamitische filosofie plaatst hun werk in een culturele en sociale context. Zodoende behandelt het ook de intellectuele achtergronden van allerlei hedendaagse religieuze en culturele stromingen in de islamitische wereld. Speciale aandacht wordt besteed aan poëtica en muziektheorie, mystiek, logica en taalfilosofie, en politieke theorie. Het boek vereist geen filosofische of historische voorkennis.

De auteur ontving voor dit boek de Socrates-wisselbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek van 2002. De geheel herziene tweede editie bevat een nieuw hoofdstuk over islamitisch India.

Bij toekenning van de Socratesprijs:
Michiel Leezenberg voert de lezer in Islamitische filosofie. Een geschiedenis een voor velen onbekende wereld binnen. Op een heldere, interessante, maar ook niet altijd even makkelijke manier laat hij ons kennismaken met de wortels van en de overeenkomsten met onze eigen filosofische traditie. Het resultaat? Een politiek relevante, relativerende kijk op een duizend jaar durende hoogconjunctuur van het denken en een boek dat er – zeker in deze tijden – echt toe doet. Uit het juryrapport.

Islamitische filosofie zal volgens de jury nog lange tijd een onmisbaar naslagwerk blijken voor iedereen die zich in de geschiedenis van de filosofie wil verdiepen.’ –Trouw

Volgens de jury een onmisbaar naslagwerk, met leuke vergelijkingen tussen bijvoorbeeld het werk van Gerard Reve en de 11de-eeuwse denker Ibn Hazm.’- Het Parool

Bijzonderheden
In goede staat

Inhoud
Auteur: Michiel Leezenberg
Verschenen: 2001
Druk: 1
Bindwijze: gebonden
Omvang: 399 blz.
Formaat: 14 x 22 cm
ISBN: 9789054601487
Uitgeverij: Uitgeverij Bulaaq