Aanbieding!

Perzische miniatuur ‘De hemelvaart van de Profeet Mohammed’

 24,95

In een door talloze sterren verlichte nacht maakte de profeet Moehammad zich los van deze wereld en voer, begeleid door engelen, ten hemel, gezeten op zijn paard Boeraq dat de kop had van een mens. Deze miniatuur is toegeschreven aan de kunstenaar Sultan-Moehammad.

Ingelijste reproductie in goudkleurige lijst met dubbele passepartout. Met staander/ophanghaakje
Afmetingen: Breed: 26cm x Hoogte: 32cm

Uitverkocht

Categorieën: ,

Beschrijving

In een door talloze sterren verlichte nacht maakte de profeet Mohammad zich los van deze wereld en voer, begeleid door engelen, ten hemel, gezeten op zijn paard Boeraq dat de kop had van een mens. Deze miniatuur is toegeschreven aan de kunstenaar Sultan-Mohammad.

De miniatuur boezemt de beschouwer een dusdanig ontzag in, dat het lijkt alsof de Sultan-Mohammad zelf een dergelijk visioen heeft gehad. De vergeestelijkte, opwaarts stijgende gestalten, de wolkenflarden in de vorm van draken, de flitsende vleugels der engelen en de oplaaiende vlammen nemen alle deel aan de vlucht van de profeet.

De enige herinnering aan het hof van Tahmasp is de Sefevidische tulband van de profeet en de hovelingendracht van Boeraq en de engelen.

Terwijl het gelaat van de profeet niet mocht worden afgebeeld en vandaar met een sluier is bedekt, is in de kop van Boeraq engelachtige onschuld verenigd met aristocratische elegantie. Voor hem uit gaat een engel wiens vleugels door de vonken van het hemelse vuur worden besprenkeld. De kleur van de vleugels herinnert aan de pracht van een zonsopgang en de vorm aan geduchte bergpieken.

Ingelijste reproductie in goudkleurige lijst met dubbele passepartout. Met staander/ophanghaakje
Afmetingen: Breed: 26cm x Hoogte: 32cm