Reproductie Russische icoon Sint Joris overwint het kwaad (Novgorod 14de eeuw)

 9,95

Het icoon toont de rijke kleuren die typisch zijn voor de Novgorod-school. St. Joris op een steigerend wit paard doodt het gevleugelde monster. De hand van God komt uit een segment van de hemel in de rechterbovenhoek van de compositie en zegent de heilige.

Op voorraad

Categorie:

Beschrijving

Het icoon toont de rijke kleuren die typisch zijn voor de Novgorod-school. St. Joris op een steigerend wit paard doodt het gevleugelde monster. De hand van God komt uit een segment van de hemel in de rechterbovenhoek van de compositie en zegent de heilige.

De verering van St. Joris begon in de 5e eeuw in de Byzantijnse kerk, St. Joris is te vinden in de Russische kunst in de 11e-eeuwse fresco’s van de St.Sophia-kathedraal in Kiev.

Het verhaal van St. Joris en de draak wordt beschreven in The Golden Legend. Volgens dit verhaal vond de gebeurtenis plaats in Cappadocië in de 3de eeuw. De lokale bewoners waren heidenen die een verschrikkelijke draak aanbaden die in een nabijgelegen meer leefde. Om de draak te sussen werden er elke dag twee lammeren geofferd. Om het schepsel verder te plezieren werden mensen geofferd en werd er geloot om de slachtoffers te kiezen.

Op een keer trok de dochter van de plaatselijke heerser het ongelukkige lot. St. Joris beloofde de draak te doden op voorwaarde dat de burgers van de stad christenen zouden worden. Hij ging de strijd aan met de draak en doodde hem. De koning en al zijn mensen waren zo onder de indruk van de macht van de Heer dat ze zich tot het christendom bekeerden.

St. Joris die de draak doodt is een van de meest populaire onderwerpen van christelijke kunst. In Rusland is de eerste afbeelding van het wonder bewaard gebleven op de muren van de kerk van St. Joris in Staraya Ladoga (circa 1167) in de buurt van Novgorod.

St. Joris is een patroonheilige van Cappadocië, Georgië, Muscovy en Engeland, waar zijn cultus werd geïntroduceerd door kruisvaarders die terugkeerden uit Palestina. Zijn belangrijkste feestdag is 23 april.

Het St. George’s (Yuriev) klooster (Russisch: Юрьев монастырь) wordt meestal genoemd als het oudste klooster van Rusland. Het staat op 5 kilometer ten zuiden van Novgorod op de linkeroever van de Volkhov-rivier, in de buurt van waar het uit het Ilmen-meer stroomt. Het klooster was vroeger het belangrijkste in de middeleeuwse Republiek Novgorod. Het maakt deel uit van het Werelderfgoed.

Eigenschappen:
Hoogte: Ongeveer 15cm
Breedte: 10cm
Materiaal: Hout

close
Reproductie Russische icoon Sint Joris overwint het kwaad (Novgorod 14de eeuw) 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.