Week 1: Oefening hermetisch principe – De geest

Mediteer gedurende zes opeenvolgende dagen tweemaal daags op de volgende hermetische wet. Mediteer minstens 15 tot 30 minuten elke keer waarbij je nadenkt over de volgende woorden (aanbevolen wordt maandag tot en met zaterdag):

Het Al is geest; het Universum is mentaal.
Geest is op zichzelf onherkenbaar en ondefinieerbaar.
Geest kan gezien worden als een universeel oneindig levend denkvermogen.
Alles komt tot ons via onze materiële zintuigen, maar wie of wat was er voor de materie en heeft dit tot leven gewekt?
Het Al is datgene wat een uiterlijke verschijning heeft; het materiële universum.
Dit materiële universum heeft denkvermogen waarin alles leeft, beweegt en is.

Affirmatie: Het universum is geestelijk. We bestaan in de geest van het Heel-Al. Dat deel van ons dat goddelijk is maakt de wereld en alles wat erin is. Het Al is Geest; Het Heel-Al is geestelijk.

Praktijk

Op de zevende dag van deze week hoef je niet het meditatie-schema te volgen dat je volgde in de voorgaande zes dagen. De zevende dag onderscheidt zich van de andere dagen om de voltooiing van een leerfase aan te geven en de overgang naar de volgende fase.

In deze eerste week gebruik je de zevende dag om na te denken en te ervaren het eerste hermetische principe, de wet van de geest, gedurende jouw normale dagelijkse activiteiten.

mentalOm dit concept in de eerste instantie te begrijpen, gebruiken we een eenvoudige analogie. In onze dromen herkennen we onszelf als bestaand binnen een geestelijk landschap. Alles in een droom is afkomstig uit jouw geest. Jij bent de geest die deze wereld droomt. Je begrijpt dat wanneer je ‘s nachts droomt, jij de omgeving en haar bewoners creëert, alsmede alle interacties die jij met deze wereld hebt.

Om het concept van het eerste hermetische principe of beginsel te begrijpen, gaan we er gemakshalve van uit dat dit waar is, zelfs in onze wakkere toestand.

Let op: je hoeft dit niet te accepteren als het ware geloof of als dogma, maar in plaats daarvan probeer je je te verbeelden wat het zou betekenen als het waar is. Het is slechts een oefening om je te helpen om een nieuw inzicht te krijgen dat van grote betekenis kan zijn om jouw ‘zelf’ spiritueel verder te ontwikkelen.

Vanaf het moment dat je op deze zevende dag wakker wordt, open je ‘s ochtend je ogen en verbeeld je je in dat je een droom binnenstapt. Accepteer letterlijk jouw werkelijkheid als een wakende droom, en stel je voor dat het net is als jouw nachtelijke dromen.

Dit is voor jou een zeer bekende en vertrouwde droom. Je bent al zo vaak op deze plek geweest. Alle dingen zijn bekend: jouw omgeving, jouw naam, jouw relaties, jouw beroep, en jouw persoonlijke geschiedenis. Alles is gewoon zoals het zou moeten zijn. Alle gedetailleerde herinneringen uit jouw verleden zijn aanwezig.

Zie gedurende de dag dat – net als in een slapende droom – alle aspecten van deze wakende droom een deel van je zijn. En dat alles wat je tegenkomt een verlengstuk is van de geest. Het ervaren van de wakende dag als een droom kan in het begin moeilijk lijken omdat het jouw bewustzijn uitdaagt om zijn fundamentele geloofsstructuur en perceptie van de werkelijkheid te verschuiven naar een nieuw gedachtepatroon.

Bovenstaande tekst kun je ook als een audiofragment beluisteren.

Logo200pxWhiteBGHet is niet erg wanneer je af en toe in beslag wordt genomen door de realiteit om je heen, en vergeet dat je droomt. Dat kan in elke droom gebeuren.

Wanneer je merkt dat dit gebeurt, herinner jezelf eraan dat je droomt en probeer nog beter voor ogen te houden dat je een dromer bent. Wees duidelijk naar jezelf en naar jouw onbewuste dat er niet aan je wordt gevraagd om dit geloof als waar te accepteren. Je staat gewoon jezelf toe om de wereld waar te nemen alsof het vandaag een droom is.

Door dit nauwkeurig te doen, begint je het principe van de geest te begrijpen. Zelfs wanneer je niet volledig bewust bent van de betekenis of de waarde van dit principe.

Gedraag je niet anders gedurende deze dag; vertoon geen ander gedrag en doe geen afwijkende handelingen. Maak dezelfde beslissingen die je altijd zou maken. Ga op natuurlijke wijze en met zelfvertrouwen door de dag.

Zelfs wanneer je je verbeeldt dat deze dag een droom is en jouw gehele jouw rol die van zijn geestelijke schepper is. Je kunt misschien zien dat er dingen gebeuren die samenvallen met dit geloof in jezelf als schepper. Of je kunt je er van bewust worden hoe de ervaringen om je heen overeenkomen met jouw interne ervaringen. Wat je ook opmerkt en observeert, blijf het gewoon observeren, en accepteer het als een reële ervaring.

Realiseer je dat, als de dromer, het jouw gedachten, emoties en diepste verlangens zijn die uiteindelijk manifesteren als de realiteit die zich ontvouwt voor de ogen van jouw bewustzijn. Het is door jouw bewustzijn alleen dat deze waarnemingen en ervaringen mogelijk zijn. Want zonder jouw bewustzijn zou er geen universum waar te nemen zijn. Wanneer je dit bedenkt, let dan goed op de wereld om je heen en bedank jezelf dat je het op zoveel manieren mooi maakt.

Ervaar de vreugde van degene die dit allemaal droomt, en merk dat de wereld ‘slechts’ een weerspiegeling is van jouw geest. Morgen kunt je er weer voor kiezen om te geloven dat het echt is. Maar vandaag viert je deze prachtige nieuwe ervaring, en geniet je van wat het nu – op dit moment – voor je betekent.

Einde oefening

Logo200pxWhiteBGAan het eind van de dag, wanneer je weer in bed ligt, neem dan de beslissing om een einde te maken aan deze wakende droom die je hebt ervaren. Maar behoud het perspectief van de maker.

Beëindig deze ervaring met een bewuste observatie. Net voordat jouw bewustzijn wegdrijft in een lichte slaap, stuur dan een gevoel van dankbaarheid aan jezelf dat je deze bewustzijn-oefening hebt volbracht, en erken dat er niet alleen een verschuiving in de perceptie nodig was, maar ook een krachtige daad van de wil.

Slaap lekker, en wanneer je weer wakker wordt, reflecteer na over jouw droom van de dag gisteren.

Volgende week gaan we verder met de volgende oefening

Hoofdstuk Content
0% Compleet 0/1 Steps
6 Comments
Collapse Comments

Alles verschijnt in bewustzijn?

De Mystieke School (Beheerder) 9 februari 2016 at 15:38

De oefening van de droom-analogie – alles verschijnt in jouw droom – is om een groter concept mee te verduidelijken, namelijk dat volgens de hermetiek de fysieke realiteit verschijnt – of bestaat – in het goddelijk bewustzijn.

Hiram

Bedankt voor je antwoord. Ik trachte het te plaatsen in mijn eigen ontwikkeling waarin het mogelijk blijkt om bewust te zijn zonder dat er een onderwerp is om van bewust te zijn. Maar dat laat ik even voor wat het is.

Theo

Is het dan zo dat we via onze fysieke zintuigen aandacht geven aan iets waardoor het onzichtbare zichtbaar wordt?

De Mystieke School (Beheerder) 20 december 2023 at 10:03

Hoi Brenda,
Ja, dat klopt. Dat wat wij zien met onze zintuigelijke waarneming is een illusie. Niet een illusie als dat het niet echt is, want als je tegen een muur aanloopt dan doet dit echt wel pijn, maar een illusie in de zin dat het niet is wat je denkt dat je ziet, want dat er achter de zintuigelijke werkelijkheid een andere, meer “echte” werkelijkheid is.

Soms wordt de metafoor van de spiegel gebruikt. In een spiegel zie je een reflectie van jezelf. Deze lijkt sprekend op je, maar is niet jou. Sterker nog, de reflectie bestaat helemaal niet. Je kan het niet horen, niet aanraken, niet ruiken. Als je bij de spiegel wegloopt dan verdwijnt ook de reflectie.

Dit geldt ook voor onze zintuigelijke werkelijkheid. Het is een reflectie, of droom, van een andere werkelijkheid en wordt grotendeels ingevuld door jouw geest. Door dit te beseffen kun je via je fysieke zintuigen een intuïtief “beeld” krijgen van de ware werkelijkheid achter de waarneming. Dit wordt ook wel genoemd “kijken met de ogen van het hart”.

Dus dit is ook de essentie achter manifesteren! Als je het kan voelen/ruiken/proeven/zien/horen dan “bestaat” het ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.