INTRODUCTIE
BEWUST ZIJN
TEM HET EGO
CONCLUSIE

Spirituele wezens

divineIn principe zijn we allemaal spirituele wezens die in de stoffelijke (materiële) wereld zijn gekomen om ons zelf te ervaren, te creëren en om allerlei wonderlijke dingen te verrichten.

Vanwege het fysieke bijzondere karakter van dit aardse rijk hebben we de capaciteit om veel kansen en mogelijkheden te creëren en vrij te kiezen. Dit vermogen om vrij te kiezen en te creëren maakt ons – excuseer de term – goddelijk.

Ieder van ons heeft een spiritueel aspect binnenin dat in relatie staat tot het goddelijke (of het ‘hogere’ indien je dat prettiger vindt klinken).

In onze ware essentie zijn we allemaal zonen en dochters van een Koning, en reizen we door vele werelden, die we beleven en herscheppen naar onze eigen werkelijkheid. Voor een deel omvat dit de grotere werkelijkheid die we ervaren, en op vele verschillende niveaus die we helpen creëren.

Levenspad
Elk persoon (of ziel) komt hier met een levensplan of reeks van dingen die hij (of zij) wenst of wil ervaren en volbrengen. Deze dingen worden vrij gekozen en worden niet opgelegd. Ze zijn onderdeel van een groter ontwerp.

Meestal zijn de specifieke aspecten van ons levensplan diep in onze ziel verborgen en komen ze naar boven gedurende ons leven waar ze worden geuit als gevoelens of ideeën. Vaak in de vorm van een ‘diep weten’; “Ik voel dit sterk”, “Dit is iets wat ik moet doen”.

Op korte termijn kan een deel van onze levenservaringen worden gezien als pijnlijk. Maar op de lange termijn blijken het aspecten te zijn van het specifieke ontwerp waar de ziel voor heeft gekozen om aan deel te nemen.

Om vooruit te komen, moeten we soms ervaren wat op een bepaald niveau als ‘pijnlijk’ wordt ervaren. Maar vanuit een groter perspectief is het allemaal onderdeel van een groter geheel en leidt het tot een hoger aspect of realisatie van jezelf.

Een dieptepunt bereiken is soms nodig voordat enige vorm van groei of verlichting kan optreden. Verlichting moet beetje bij beetje komen, anders zou het overweldigen.

Streven naar geluk
De meeste mensen misleiden zichzelf wanneer ze streven naar geluk of vrede. Beide omstandigheden zijn van voorbijgaande aard en kunnen niet worden gehandhaafd. Wat mensen moeten proberen te bereiken is contact met hun ziel. Onze ziel is onderdeel van het Enige Permanente, of de Noodzakelijke Bron.

Een van de eerste lessen in een authentieke spirituele school is hoe je de dagelijkse gedachten en gevoelens kan controleren. Is het niet verbazingwekkend hoeveel gedachten en gevoelens dagelijks door ons lichaam en geest gaan?

Door middel van het monitoren van onze persoonlijke gedachten en gevoelens kunnen we geleidelijk patronen herkennen. Door deze patronen te monitoren kunnen we  de onderliggende veronderstellingen onderzoeken. Vervolgens leert de spirituele reiziger fluctuaties van het bewustzijn onder de knie te krijgen door bewust te worden van ze, en ze vervolgens te kalmeren. Dan kan hij verbinding maken met wat er achter het dagelijks bewustzijn verscholen ligt.

Innerlijk hoger bewustzijn
Terwijl sommige gevoelens en gedachten leuk zijn, en makkelijker opzij gezet kunnen worden dan storende gevoelens en gedachten, dient de spirituele reiziger – door op specifieke momenten te oefenen –  te leren alle gedachten en gevoelens tot rust te brengen.

De veronderstelling is dat zodra dit is gebeurd, het bewustzijn diep van binnen – achter de dagelijkse beslommeringen – kan worden opgewekt. Dit is het mystieke proces waarbij onze dagelijkse gedachten en gevoelens opzij worden geduwd om verbinding te maken met ons eigen innerlijk hoger bewustzijn.

Voor de meeste reizigers ‘praat’ het innerlijke hoger bewustzijn met ons via een alternatieve gedachtestroom die automatisch ‘aan’ gaat wanneer het ons kan helpen. Zoals wanneer we een probleem moeten oplossen, een belangrijke vraag moeten beantwoorden of een morele kwestie moeten overwegen.

Door vragen te stellen, en door ons door het leven te leiden, doet het alledaagse bewustzijn zijn werk. Hierdoor kan het hogere bewustzijn – onder de juiste omstandigheden en als we naar haar willen luisteren – ons begeleiden naar een hoger niveau van ‘zijn’.

2 Comments
Collapse Comments
Karin Ariane Hukshorn 6 november 2020 at 14:37

Ik vermoed dat het Hoger Bewustzijn gelijk gesteld wordt met de I AM
Je Goddelijke Bewustzijn

Hoe kunnen we zeker weten dat elk persoon met een levensplan geboren wordt? Ik weet / herken dat voor mijzelf niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.