Geheimen van de Tijdloze Traditie: De wijsheid van de mystieke onderstroom 1

Geheimen van de Tijdloze Traditie: De wijsheid van de mystieke onderstroom

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
kies zelf
Nu starten

Word Vriend van de Mystieke School

Wanneer je Vriend wordt dan kan je zelf bepalen voor welk bedrag je ons steunt. Als Vriend van de Mystieke School krijg je direct toegang tot deze online cursus. De inhoud van deze cursus vormt de basis van alle artikelen en cursussen op de website.

Deze cursus biedt een introductie van het concept van de Tijdloze Traditie (Perennial Tradition). Dit is het idee dat er een enkele stroom van inwijdingsleer is die door alle grote mystieke scholen en tradities stroomt.

Op basis van de tijd en de plaats waar ze onderricht geven, passen leraren binnen de Tijdloze Traditie oude leringen aan om zodoende beter aan de behoeften van hun studenten te voldoen.

Geheimen van de Tijdloze Traditie: De wijsheid van de mystieke onderstroom 2

Philosophia Perennis;  de uitdrukking is bedacht door Leibniz. Maar het idee van een metafysica die een goddelijke werkelijkheid erkent die essentieel is voor de wereld van dingen, levens en geesten; de psychologie die in de ziel iets vindt dat lijkt op – of zelfs identiek is aan – de goddelijke werkelijkheid; de ethiek die het uiteindelijke doel van de mens plaatst in de kennis van de immanente en transcendente grond van al het zijn – dat idee is tijdloos en universeel.

Aldous Huxley – The Perennial Philosophy

Zoekers naar authentieke wijsheid kunnen in deze cursus de Tijdloze Traditie op verschillende niveaus leren begrijpen, afhankelijk van hun individuele behoeften en mogelijkheden.

In deze cursus gaan we dieper in op de Tijdloze Traditie in onze westerse beschaving, inclusief de tijdloze traditie uit het Midden-Oosten, maar exclusief Aziatische of Oosterse wijzen zoals Zoroaster, Boeddha, Lao Tse, Confucius, Shankara, Patanjali en anderen.

Door de focus op op westerse thema’s, kijken we in deze cursus naar diverse vormen van de Tijdloze Traditie, zoals soefisme, hermetisme, neoplatonisme, Illuminisme, kabbala, alchemie, magie, theurgie, mystiek en gnosticisme.

Geheimen van de Tijdloze Traditie: De wijsheid van de mystieke onderstroom 3

Ik heb gemediteerd op de verschillende religies en ik heb geprobeerd ze te begrijpen. Ik heb ontdekt dat ze voortkomen uit één enkel principe met talrijke vertakkingen.

Vraag een man daarom niet om een bepaalde religie aan te nemen (in plaats van een andere), want dit zou hem scheiden van het fundamentele principe. Het is dit principe zelf dat hem moet zoeken.

Al-Hallaj, soefi-wijsgeer

Geheimen van de Tijdloze Traditie: De wijsheid van de mystieke onderstroom 4

Vandaar dat er één enkele religie en één enkele geloofsbelijdenis is voor iedereen die begiftigd is met begrip. En deze religie is de basis van alle verschillende riten.

Nicolaas van Cusa