Het Corpus Hermeticum
De Weg van Hermes

Asclepius

Asclepius 1 Asclepius was een populaire god in het Grieks-Romeinse Egypte. Asclepius-Imhotep was tijdens het bewind van Cleopatra VII (46 v.Chr.) zelfs populairder dan Ptah, de beschermgod van Memphis.

Asclepius-Imhotep was de godvorm van de wijsgeer Imhotep, die bij de Grieken bekend stond als Imouthes. Hij was een krachtige tovenaar en genezer.

Asclepius en Hermes lijken vaak op elkaar in hun symbolen. Zowel Asclepius als Hermes worden vergezeld door een combinatie van slangen en een staf. Beide attributen verschijnen al in magische teksten in het boek Exodus VII, 9-12.243.

In de Grieks-Romeinse wereld werd Asclepius vertegenwoordigd door een met een (enkele) serpent verstrengelde houten staf. Hermes werd getoond met de traditionele Griekse caduceus. Dat wil zeggen met een metalen staf van korte herauten die door twee slangen wordt verstrengeld in de vorm van een dubbele helix die soms wordt getopt door vleugels.

In astronomische teksten verschijnen Asclepius en Hermes Trismegistus door elkaar heen. In het Corpus Hermeticum is Asclepius echter de leerling van Hermes Trismegistus (CH. XIV, 1). Asclepius neemt slechts in één geval de rol van leraar zelf op zich, namelijk in CH. XVI aan het hof van koning Ammon.

 

Asclepius 2

 

Huiswerk Opdracht:
Asclepius is het (zelf)helend vermogen in de natuur en in de kosmos.

Observeer de komende dagen wanneer je dingen ziet die helen. Bijvoorbeeld de natuur die zich na de winter langzaam herstelt. Of je eigen lichamelijke kwetsuren.

Maar ook het helen van geestelijke “wonden” zoals het hebben van negatieve gedachten, geen focus hebben of snel afgeleid zijn, en wanneer deze zich herstellen.

Zie hoe de levens van je mensen die je kent of ontmoet zich herstellen.

 

Post a comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.