Het Corpus Hermeticum
De Weg van Hermes

Koning Ammon

Koning Ammon 1

Thoth-Hermes werd beschouwd als de grondlegger van heilige teksten, formules en van de kunst en de wetenschap. Platon vermeldt het traditionele verhaal dat Thoth-Hermes de kunst van het schrijven, geometrie en astronomie onthulde aan koning Ammon in Thebe.

Volgens Plato was de koning ontevreden toen Theuth (Thoth-Hermes) de gave van lezen en schrijven aan koning Thamus (Ammon) aanbood, omdat hij zei dat dit het geheugen van zijn onderdanen zou verzwakken.

In overeenstemming met de Hellenistische uitleg van mythen en goden als gebeurtenissen en mensen uit een ver verleden, dacht men dat deze koning Ammon een oude koning van Egypte was die mogelijk als rolmodel heeft gediend voor de schepping van de god Amun.

In het Corpus Hermeticum wordt Ammon alleen genoemd in CH Book 16 ‘Asclepius to King Ammon’. Ammon, dit keer als Hammon, wordt opnieuw genoemd in de Asclepius.

Het is onduidelijk welke status Ammon heeft binnen de groep studenten. Het lijkt erop dat Ammon meer een vriend of leerling van Asclepius was dan een leerling van Hermes, aangezien Aclepius optreedt als zijn hermetische meester in CHXVI en aangezien het Asclepius was die Hammon uitnodigde voor de preek. Maar aan de andere kant zegt Hermes dat veel van zijn geschriften aan Ammon zijn opgedragen.

Helaas zijn er niet veel van deze geschriften gevonden, dus het is een raadsel welke lessen Hermes aan Ammon gaf. De enige tekst die we hebben waar Hermes Ammon rechtstreeks onderwijst, is de Iatromathematica (‘Astrologische geneeskunde’) van Hermes Trismegistus aan Ammon uit Egypte, een tekst die het lichaam en zijn tekortkomingen in verband brengt met de sterren.

Huiswerkopdracht

Ammon staat voor onze strijd tegen de materiële passies en verlangens die ons (ons lichaam) ziek maken en onze ziel negatief beïnvloeden.

Je kunt de aanwezigheid van Ammon in je leven ervaren door te observeren wat er gebeurt als jij of de mensen om je heen op irrationele wijze de passies en verlangens van het lichaam volgen. In latere lessen zullen we dieper ingaan op hoe Voorzienigheid, Noodzaak, Noodlot en de planeten ons lichaam en onze ziel beïnvloeden, maar voor nu is het voldoende om dit alleen maar te observeren.

Post a comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.