Het Corpus Hermeticum
De Weg van Hermes

Tat

Tat 1

Tat is in het hermetisme de zoon van Hermes Trismegistus (CH. XIV, 1). In CH XIII, 9 leren we dat Hermes niet in staat is de meest complexe aspecten van zijn leer aan Tat te onderwijzen, omdat Tat hiervoor te jong is. Tat heeft deze lessen misschien later geleerd. Dit zou aansluiten bij zijn latere rol als meester (CH. XVII).

Tat symboliseert mogelijk de vroege fasen van de leerling van het Hermetische pad. In CH.XIII, 7-10 worden zijn sterfelijke zwakheden gezuiverd door Gods kracht.

In CH. XIII, 2 zegt Tat dat de leer tussen vader en zoon geen raadsels heeft. De taal die in de lessen van Tat door Hermes wordt gebruikt, is daarom altijd eenvoudig en duidelijk. De hoofdstukken waarin Hermes zijn zoon instrueert zijn daarom goed om te lezen door beginnende hermetisten.

 

Huiswerk Opdracht
Tat staat voor het (zelf)lerend vermogen.

Hermes, Thoth en Tat verwijzen allemaal naar aspecten van dezelfde goddelijke aanwezigheid. Ze verwijzen naar de verschillende niveaus van spiritueel en geestelijk onderwijs.

Wie leert van wie? Wil je groeien in kennis, zowel wereldse kennis als spirituele kennis, dan zal je moeten leren.

Je kan de aanwezigheid van Tat in je leven ervaren door te observeren wanneer je de innerlijke drang voelt om te willen leren en om op zoek te gaan naar kennis en wijsheid.

 

Post a comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.