INTRODUCTIE
THEORIE
PRAKTIJK
CONCLUSIE

Het Stoïcijnse Kompas

Als een man niet weet naar welke haven hij vaart, dan is geen enkele wind hem gunstig. – Seneca

Hieronder vind je een handig diagram van het stoïcijnse systeem. Net als bij een echt kompas staan de belangrijkste concepten rondom een kompas of windroos.

Je kunt het kompas gebruiken als een visueel hulpmiddel om te oefenen met het stoïsche filosofische systeem. Door na te denken en er op te mediteren kun je de concepten eigen maken. Dit kan je helpen bij uitdagingen en problemen in je dagelijkse leven.

Voorbeeld
Als je ziek wordt of een ongeluk krijgt, dan zit je in het domein van de Fysica (physics). Om deze beproeving te overwinnen heb je Moed (courage) nodig. Om moed te krijgen dien je jezelf te oefenen in de discipline van Verlangen (desire). Deze discipline leert je om de dingen te accepteren zoals ze gebeuren.

Je dient dus de wetten van de natuur te leren accepteren. Hiervoor kun je trainen en bepaalde oefeningen doen (Askesis). Het ondergaan en accepteren van de beproeving met de juiste houding verbetert je karakter. Volgens de stoïcijnen is een tijdje ziek in bed liggen of een bot breken een goed moment om een ​​sterk karakter te bouwen en de kardinale deugden te oefenen.

Moeilijkheden versterken de geest, zoals arbeid dit voor het lichaam doet. – Seneca

Met welk probleem of uitdaging in je leven kan het stoïcijnse kompas jou helpen?

stoïcijnse kompas

Overnemen van tekst is niet toegestaan