Dagmeditatie: Ken uw... gedachten 1
Dagmeditaties

Dagmeditatie: Ken uw… gedachten

Verspil niet de rest van uw leven met denken over anderen, als u uw gedachten niet wijdt aan een onderwerp van praktisch nut. U mist de gelegenheid iets anders te doen wanneer u nadenkt over vragen als: ‘Wat doet die of die en waarom? Wat zegt hij en waaraan denkt hij? Wat is hij van plan?’ Elke gedachte van dit type houdt ons af van de observatie van onze eigen mogelijkheden om iets te bereiken.

Wij moeten dus uit onze opeenvolgende gedachten alles verwijderen wat nutteloos en doelloos is, maar eerst en vooral die gedachten die uit een te grote nieuwsgierigheid en kwaadwillendheid komen.

Mens, ge moet uw gedachten slechts gebruiken voor zaken waarbij u, als men u plotseling zou vragen: ‘waar denk je nu aan?’, onmiddellijk en in alle oprechtheid kunt antwoorden: ‘aan dit of dat’. Dan blijkt duidelijk uit uw woorden dat alles in u eenvoudig is en welwillend en dat ge u niet bekommert om gedachten over plezier en sensueel genot, en dat er in u geen wedijver is, geen afgunst, geen achterdocht of wat dan ook dat u zou kunnen doen blozen als u het onderwerp van uw gedachten zou moeten bekennen.

Marcus Aurelius ( 121-180)

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen