Op ons forum bepaal je zelf wat je ziet en waarop je reageert. Cursisten kunnen – wanneer ze zijn ingelogd – in het speciale forum voor de cursussen elkaar ontmoeten en van gedachtewisselen. Wij gaan zorgvuldig met je privacy om. Daarom kan je ook als ‘Gast’, dus anoniem, deelnemen aan het forum.

Forum kruimelpad - Je bent hier: ForumAlgemeen: Algemeen ForumEcologie en mystiek

Ecologie en mystiek

Citaat

Fijn om op deze website terecht te komen terwijl ik op zoek ben naar "rituele ecologie". Serendipiteit is een bijzondere ervaring. Om een lang verhaal kort te maken het volgende. Mijn vrouw en ik zijn vele jaren lid geweest van een gemengde loge in het zuiden van het land. Wij zijn vrijmetselaren zonder voorschoot.

Onlangs vroeg een kennis aan mij waarom er geen moderne ceremonie met ritualen bestaat die het geheel van de schepping dient; de aarde als ecologisch geheel. Vrijwel alle rituelen hebben te maken met de mens in ontwikkeling, verdieping, verbetering, etc. dus zijn antropocentrisch gericht. Terwijl wij tegenwoordig afstevenen op een ecocide en ander onheil, zoals o.a. de corona pandemie, is het mijn behoefte om net in deze tijden gemeenschappelijkheid te bevorderen door op ecologie gerichte symbolen en rituelen te delen.

Velen van ons zullen in de natuur (mystieke)eenheidservaringen hebben meegemaakt die een keerpunt teweeg brachten in ons 'alledaagse' leven of ons daar boven verheffen. Mijn ervaringen in de loge tempel waren soms ook buitengewoon en had te maken met het geheel van mensen, omgeving en handelingen met een hoog energetisch gehalte.

Mijn vraag; is het mogelijk anno 2021 een nieuwe mystieke school te ontwikkelen die zich richt op de mens én zijn ecologische tuin waarvan hij/zij afhankelijk is en tevens onafscheidelijk deel van uit maakt? Is het mogelijk om 'loges' van de binnenruimte te verplaatsen naar de buitenruimte, de natuur? Is het mogelijk de tempel ritualen, symbolen en functies te vervangen met die van de tuin en het tuinieren?

Onderzoek op het web leert mij dat er veel over ecologie, ecotheologie, ecofilosofie, etc. word geschreven maar buiten shamanen en druiden zijn er weinig groepen in het westen die ecomystiek bedrijven.

Citaat

Bij ecomystiek (trouwens een mooi woord) denk ik als eerste aan druiden, sjamanisme en moderne hekserij. Maar misschien zijn die tradities meer natuurmystiek dan ecomystiek?

"Is het mogelijk om 'loges' van de binnenruimte te verplaatsen naar de buitenruimte, de natuur? Is het mogelijk de tempel ritualen, symbolen en functies te vervangen met die van de tuin en het tuinieren?"

Dit zijn twee interessante vragen. Natuurlijk kan je letterlijk een loge naar buiten verplaatsen in de vorm van een veldloge. Maar mischien dient het niet letterlijk te gebeuren, maar allegorisch. Het zou interessant zijn om de allegorie van het bouwen aan een heilige tempel met stenen vanuit een steengroeve te vervangen door de allegorie van het cultiveren van een tuin met mooie bloemen en planten.

De omsloten tuin is een krachtige allegorie in zowel Westerse mystiek als Perzische mystiek. Denk aan de omsloten tuin waarin een eenhoorn woont of de Rozentuin van de soefi Saadi. En het kan geheel zonder bijbelse verwijzingen tot stand komen.

In het hermetisme wordt een sterke nadruk gelegd op de heilige rol/taak van de mens om een rentmeester en beschermer te zijn van de natuur en alles wat daarin groeit en bloeit. Dus ook het hermetisme kan geintegreerd worden in een ecomystieke loge.

close
Forum 8
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.