De Zeven Hermetische Principes (De Kybalion) 1

De Zeven Hermetische Principes (De Kybalion)

Het boek De Kybalion is een studie van de hermetische filosofie en magie van het Oude Egypte en Griekenland. In het boek maak je kennis met de zeven hermetische principes. Ze vormen de basis waarop je je eigen persoonlijke spirituele pad kunt bouwen.

In de Kybalion worden de volgende 7 principes behandeld:

1. Het principe van Geest
2. Het principe van Overeenkomst
3. Het principe van Trilling
4. Het principe van Polariteit
5. Het principe van Ritme
6. Het principe van Oorzaak en Gevolg
7. Het principe van Geslacht

1. Het principe van Geest.
Het Al is geest; het Universum is mentaal. Geest is op zichzelf niet herkenbaar en ondefinieerbaar. Men kan geest nog het beste zien als een universeel oneindig levend denkvermogen. Alles komt echter tot ons via onze materiële zintuigen, maar wie of wat was er voor de materie en heeft dit tot leven gewekt.

Onder het Al wordt over het algemeen verstaan datgene wat een uiterlijke verschijning heeft, het materiële universum. Dit materiële universum heeft denkvermogen waarin alles leeft, beweegt en is.

2. Het principe van Overeenkomst.
Zoals boven, zo beneden, zoals beneden, zo boven. Dit principe gaat er van uit dat er overeenkomsten zijn tussen vlakken of dimensies van verschijnselen, zijn en leven ofwel materieel, mentaal en spiritueel niveau. Er zijn sferen buiten het bereik van ons weten, maar door toepassen van het principe van overeenkomst kunnen wij ons een voorstelling maken van hoe wij iets kunnen ervaren wat ons inzicht geeft om verder te gaan, om ons te ontwikkelen.

Zo stelt de kennis van dit principe de mens in staat verstandelijk te redeneren van het bekende naar het onbekende. Iemand bestudeert de monade (heilige eenheid) en begrijpt de aartsengel.

Oorspronkelijk tekst:
kijk naar boven of beneden
Je zult hetzelfde vinden.
Alles is onderdeel van het ene
wat het begin is van de wet.
Het bewustzijn onder ons
is deel van het hogere waar wij weer onderdeel van zijn.

3. Het principe van Trilling.
Niets is in rust, alles beweegt, alles trilt. Dit principe omvat de stelling dat alles in beweging is. Dat de verschillen tussen de diverse manifestaties van materie, energie en denkvermogen en zelfs geest, afhangen van de manier waarop iets trilt of beweegt.

Dit varieert van zuiver denkvermogen tot het zwaarste metaal. De tafels waar wij nu aan zitten bewegen op het nivo van moleculen en atomen. Het universum is constant in beweging en creëert.

4. Het principe van Polariteit.
Alles is duaal, alles heeft polen, alles heeft zijn paar tegenstellingen, gelijk en ongelijk zijn hetzelfde, tegenstellingen zijn gelijk in aard maar verschillend in graad, de uitersten ontmoeten elkaar, alle waarheden zijn slechts halve waarheden, alle paradoxen kunnen met zichzelf worden verzoend. Dit principe gaat er van uit dat alles duaal is en twee polen heeft.

Alle emoties liggen in het vlak van twee uitersten. Alle lichtvormen bevinden zich tussen twee uitersten. Hoog laag, warm koud, donker licht, haat liefde, dichtbij ver weg. De polen zijn de uitersten en tussen de polen bevindt zich een wereld van mogelijkheden en deze is alles behalve zwart wit.

 5. Het principe van Ritme.
Alles stroomt, uit en in, alles heeft zijn getijden, alle dingen rijzen en dalen, de slinger van de pendule toont zich in alles, de maat van de slingering naar rechts is de maat van de slingering naar links, het ritme compenseert. Dit principe gaat er van uit dat in alles bepaalde beweging aanwezig is. Een beweging tussen twee polen bestaat uit een actie en een reactie.

Dit is zichtbaar op het gebied van materie, denkvermogen en geest. Het zijn eb en vloed, optimisme en pessimisme, verdriet en plezier, opkomst en ondergang van politieke partijen. Alles heeft een ritme. De hermetisten geloofden dat je het ritme bewust kon toepassen om in balans te komen met jezelf; leef met het principe van ritme in plaats van er door geleefd te worden.

6. Het principe van Oorzaak en Gevolg.
Iedere oorzaak heeft zijn gevolg, ieder gevolg heeft zijn oorzaak, alles gebeurt volgens de wet, toeval is slechts een naam van een niet bekende wet, er zijn veel vlakken van oorzakelijkheid, maar niets ontsnapt de wet. Dit principe heeft als uitgangspunt dat er een oorzaak is voor elk gevolg en een gevolg voor iedere oorzaak.

Niets gebeurt “zo maar”. Dat er niet zoiets als toeval bestaat maar dat er verschillende vlakken of dimensies van oorzaak en gevolg zijn. De hermetisten gingen er van uit dat je mentaal naar een hoger niveau kon stijgen om zo het gevolg voor te zijn en zelf een veroorzaker te worden.

7. Het principe van Geslacht.
Geslacht is in alles, alles heeft zijn mannelijke en vrouwelijke grondslagen, geslacht manifesteert zichzelf op alle vlakken. Dit principe gaat er van uit dat mannelijk en vrouwelijk zich in alles manifesteert. Niet alleen op het fysieke vlak maar ook op het mentale vlak. Er is geen creatie mogelijk zonder dit principe. Of het nu gaat om het splitsen van atomen met mannelijke positieve en vrouwelijke negatieve deeltjes of het genereren van fysiek nieuw leven.

De woorden positief en negatief geladen geven in dit verband geen kwaliteit weer maar een vorm van mannelijke en vrouwelijke energie. Het principe van geslacht is ook toepasbaar op de geest; mannen denken nu eenmaal anders dan vrouwen terwijl hun onbewuste wordt geleid door hun vrouwelijke anima.

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
John Kempen
2 jaren geleden

Welk boek hierover raden jullie me aan?

Gerard
Gerard
2 jaren geleden
Reageer op  John Kempen

Ik zou je aanraden om zowel Marja de Vries- De Hele Olifant In Beeld als The Kybalion van Three Initiates te lezen.

Jurgen Weber
1 jaar geleden

Dit klopt allemaal. Dat heb ik de laatste 27 jaar allemaal kunnen ervaren. Toen wou ik de waarheid weten of God echt wel bestaat en hoe kom ik in contact met mijn ziel. Als Duitser, opgegroeid met duizend lekkernijen in vorm van vlees en worst was ik dus 32 jaar lang in een lage trilling verdoofd en heb zo niet hetgeen kunnen vinden en voelen wat na 2 weken stopen met vlees eten, zich allemaal openbaarde. Een zeer interactieve reis door het leven met ontelbaar vele wonderen en lachen en creeren onder de begeleiding van degene, die alles heeft gemaakt.… Lees verder »