De hermetische Mens 1

De hermetische Mens

Nadat het zintuiglijke universum een ​​definitieve vorm had gekregen, schiep het goddelijke intellect een schepsel naar zijn eigen beeld, namelijk de mens. De mens is in het Corpus Hermeticum het hoogste schepsel omdat hij het evenbeeld van God is.

De mens kreeg de machten van elk van de gouverneurs van de zeven hemelsferen. Toch wilde de mens afdalen naar beneden de sferen in de richting van de zintuiglijke wereld. Nadat hij daar was aangekomen, zag de mens zijn eigen beeld weerspiegeld in de natuur en voelde hij een grote aantrekkingskracht.

De liefde van de mens voor de natuur werd door de natuur beantwoord. Na de mens te hebben omarmd, gaf de natuur de mens een ​​deel van haarzelf, namelijk het materiële lichaam. Sindsdien, zo zegt de Poimandres, is de mens een tweevoudig schepsel, namelijk bestaand uit geest en materie.

De mens staat sindsdien onder de invloed van het lot, die de omstandigheden van ons leven bepaalt door de invloed van de zeven planeten op de zintuiglijke wereld. Maar door het intellect in hem, is de mens in staat de macht van het lot te overwinnen en terug te gaan naar de goddelijke bron waaruit hij is ontstaan.

De tweevoudige aard van de mens wordt weerspiegeld door de vier elementen waaruit hij bestaat. Het eerste en belangrijkste element is intellect, dat van nature goddelijk is en teruggaat naar God na de dood van het materiële lichaam. Intellect wordt bedekt door een tweede element, de ziel. Deze beschermt het stoffelijk lichaam tegen de macht van het intellect die de materiële schil van de mens zou vernietigen als deze er direct mee in contact zou komen.

Na de dood van het lichaam wordt de ziel onderworpen aan een goddelijk oordeel. Als de mens vroom en deugdzaam heeft geleefd, dan zal zijn ziel één worden met het intellect, maar als hij slaaf is geweest van materiële geneugten, dan zal zijn ziel gedwongen worden om te reïncarneren in een ander menselijk lichaam.

De ziel wordt bedekt door het derde element, de levensadem (levenskracht of pneuma) die de verschillende organen van het materiële lichaam bestuurt. Ten slotte is het vierde en laatste element van de mens het materiële lichaam, waarvan de bestemming onlosmakelijk is verbonden met de invloed van de planeten, die de lengte van zijn leven (kunnen) bepalen.

De tweevoudige aard van de mens wordt weerspiegeld in de constitutie van de mensheid, die is verdeeld in twee categorieën:

  1. die mensen die de kennis van God hebben bereikt door hun goddelijk intellect en goddelijk zijn geworden. Over hen staat in het Corpus: “[.. .] gnosis is de deugd van de ziel: de gnosticus (is) goed, vroom en reeds goddelijk”, en
  2. zij die ‘de rationelen’ (οἱ λογικοί) worden genoemd. Zij hebben het niveau van het intellect nog niet bereikt omdat ze alleen gebruik maken van de rede, hun rationaliteit, die niet in staat is om het goddelijke te begrijpen.

De rede is gebonden aan de stoffelijke wereld, waar het principe van contradictie niet kan bestaan. In deze wereld kunnen twee verschillende dingen die van nature hetzelfde zijn niet tegelijkertijd bestaan.

Maar de hermetische theologie is in tegenspraak met dit principe van non-contradictie, want in de hermetica bevat God in zichzelf alle tegenstellingen. Om God te bereiken, heeft de mens een vermogen nodig dat hoger is dan het verstand dat in staat is om God te bevatten in wie alle tegenstellingen verzoend zijn zonder vernietigd te worden. Dit is het intellect.

Er is geen betere samenvatting van deze hermetische lessen dan een passage uit de vijftiende verhandeling, waarin we kunnen lezen:

“Ik zal mijn betoog beginnen door God aan te roepen die Heer van Alles is en Schepper en Vader en die het universum omgeeft, alle wezens* zijn de Ene en de Ene is alle wezens.”

* De term “wezens” slaat op alles wat bestaat, op al het ‘wezenlijke’.

 

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen