Hoe ga je praktisch aan de slag met het hermetisme

Wat waren de praktijken van de historische hermetici? Zijn deze praktijken de vertalen naar onze moderne tijd? Is er een verband tussen hermetische magische praktijken en de hermetische wijsheidsleer?

Er is inderdaad een verband tussen hermetische magie en hermetische filosofie. Het hermetisme heeft Egyptische wortels. In het Oude Egypte was “heka” of “magie” een macht van de goden zelf. Er was voor een Egyptenaar geen onderscheid tussen magie en religie.

Filosofische en technische hermetica

Moderne onderzoekers verdelen hermetische teksten over het algemeen in “filosofische/theoretische hermetica” en “theoretische hermetica” en “praktische/technische hermetica”. De theoretische hermetica richt zich vooral op spirituele, religieuze, kosmologische, theologische, theosofische, en filosofische onderwerpen. De technische hermetica gaat over bezwering, astrologie, alchemie, het creëren van talismannen, magische rituelen en procedures, en diverse andere technieken.

Maar dit is vooral een kunstmatig onderscheid gemaakt door academici en geleerden om een rationele logica in de hermetica te vinden. Er is altijd magie geweest in het hermetisme. Zoals blijkt uit de Verhandeling over de Achtste en Negende Sfeer die in de Nag Hammadi-vondst werd gevonden.

Eerbiedig, ethisch en vroom leven

Het hermetisme is gericht op het begrijpen van het universum en het goddelijke. Van hermetici (beoefenaars van het hermetisme) wordt verwacht dat ze eerbiedig, ethisch en vroom leven. En dat ze het goddelijke leren kennen door de werken van het goddelijke en de werkingen van de goddelijke Natuur te bestuderen.

Om het goddelijke te leren kennen, dienen we ook onszelf te leren kennen. Dit betekent dat we onze goddelijke natuur opnieuw moeten leren kennen, waarderen en ontwikkelen. Hiervoor dienen we te leren wat ons doel is in dit leven, wat onze functie is en wat onze rol is.

Hoe meer we onszelf en het goddelijke leren kennen, hoe meer we het goddelijk en de kosmos (als goddelijke) schepping gaan vereren en eren. Omdat we als mensen de goddelijke gave van de creatie hebben gekregen (zoals we lezen in Corpus Hermeticum hoofdstuk 1), kunnen we langzaamaan en stap voor stap mede-scheppers van de goddelijke schepping worden.

Een hermetist dient te leren over:

 • Zijn/haar “Ware Natuur” en
 • Zijn/haar “Ware Rol”

Natuurlijk hoeft niet alles wat we doen goddelijk te zijn. We mogen best af en toe iets onzinnigs te doen als Netflix-series kijken. Maar we dienen wel een bepaalde alertheid te ontwikkelen die ons in staat stelt om ons zoveel mogelijk op het goddelijke te richten.

Historische praktijken

Is er in het hermetisme een specifieke meditatie-oefening, gebed of ritueel die we kunnen gebruiken? Helaas hebben we geen officiële meditatie-oefeningen, gebeden of rituelen. Maar op basis van de klassieke hermetische teksten hebben we een redelijk goed idee van wat de praktijken waren van de historische hermetici, namelijk:

 • Meditatie
 • Gebeden tot God (inclusief stille aanbidding)
 • Gebeden en offers aan de lagere goden
 • Zuivering, zowel fysiek (schoon lichaam) als spiritueel (reine geest).
 • Het ontwikkelen van juist denken en juist leven om stap voor stap beter te worden in het mens-zijn

De historische hermetici hielden zich ook nog bezig met:

 • De studie en beoefening van astrologie om gebeurtenissen op de schaal van het individu en groter dan het individu te bepalen, bijv. families en landen. En te zien hoe hemelse verschijnselen onze individuele leven voorspellen/beïnvloeden
 • Het maken van talismannen voor astrologische of magische geneeskunde
 • De studie en beoefening van alchemie om de kracht van verandering te begrijpen en te benutten
 • Het verrichten van alchemistische geneeskunde door materiële substanties op alchemistische manieren te manipuleren
 • De bezieling van goden en geesten in materiële vormen, zoals in standbeelden
 • De verheffing van de ziel naar hogere sferen om beter de krachten die daar verblijven te leren kennen en mee te communiceren
 • Het onderwijzen van dit alles aan degenen die er klaar voor zijn en de roep van Hermes willen beantwoorden

Er is natuurlijk veel meer dan alleen dit. Specifieke oefeningen en praktijken dienen rekening te houden met de sterke en zwakke punten van de beoefenaar. Het hermetisme kent geen orthodoxe vorm. Niemand bepaalt wat de hermetist (minimaal) moet doen, of in welke volgorde of op welke manier. Je kan naar bovenstaande voorbeelden van praktijken kijken en zelf bepalen welke je wil doen, hoe en wanneer.

Tenslotte

In Corpus Hermeticum Hoofdstuk III (sectie 3) leven we dit alles in prachtige woorden samengevat:

De goden inspireerden de generaties van mensen om de werken van god te leren kennen, een actieve getuige te zijn van de goddelijke aard van de natuur, om zich te vermenigvuldigen, om kennis op te doen, om het goede te leren herkennen, om te verbeteren wat verbeterd dient te worden en te vermenigvuldigen wat vermenigvuldigd dient te worden.
En via het wonder-verwekkende pad van de ronddraaiende goden hebben ze elke menselijke ziel geschapen om de hemel te overdenken, de loop van de hemelse goden te leren kennen, de werken van god en de werking van de natuur te doorgronden, te onderzoeken welke dingen goed zijn, de macht van het goddelijke te leren kennen, om de bewegingen van goed en fout te doorzien, en te ontdekken hoe vakkundig te werken met alles wat goed is.

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen