Hoe praktisch is het hermetisme in deze tijd?

Biedt de Weg van Hermes, zoals we die vinden in het Corpus Hermeticum en andere hermetische teksten, voor de moderne mens een praktische mystieke methode?

De Weg van Hermes was nooit een statische methode. De hermetische teksten zijn gedurende enkele honderden jaren en door verschillende auteurs tot stand gekomen.

Juist omdat het hermetisme nooit is gestandaardiseerd door een centrale autoriteit biedt de hermetische methode ons veel variatie. Hierdoor is het hermetisme bij uitstek geschikt om in deze tijd een krachtige spirituele methode te zijn. Er zijn geen eisen of verwachtingen waaraan een moderne hermetist moet voldoen, zoals bepaalde kleding dragen of specifieke feestdagen vieren, wil hij of zij een “goede” hermetist zijn. En er is geen wereldse autoriteit of hermetische kerk die je beoordeelt of je goed bezig bent.

Theorie en praktijk

Het kan lijken dat in deze tijd bezig gaan met het hermetisme alleen bestaat uit het lezen van de hermetische teksten en deze te bespreken. Het is zeker belangrijk om de hermetische teksten die we tot onze beschikking hebben te lezen en te bespreken. Hoe kunnen we anders leren wat het hermetisme is? Maar daar houdt het niet op.

Hoewel een goed theoretisch begrip van de teksten essentieel is, geldt dat ook voor de feitelijke praktische ervaring erachter. We dienen niet te stoppen bij het lezen van de teksten, maar we dienen ze te gebruiken als startpunt en als constante wegwijzer om ons te helpen in ons leven.

Er zijn meer soorten hermetische teksten dan alleen de filosofische of theoretische die we vinden in teksten als het Corpus Hermeticum en Asclepius. Er zijn ook magische teksten en astrologische teksten, voor wie daarin is geïnteresseerd.

Interpreteren

Wanneer we aan de slag willen gaan met het hermetisme dan is het goed om een verschil te maken tussen het interpreteren van de teksten (proberen de teksten te begrijpen zoals ze zijn) en het herinterpreteren van de teksten (proberen een andere betekenis aan de teksten te geven).

Bij gebrek aan levende hermetische meesters dienen we de teksten te behandelen alsof ze een verlichte spirituele leraar zijn, waar we naar hun huis gaan en gaan zitten aan hun voeten, in plaats van erop aan te dringen dat ze naar ons huis komen en hun wijsheid delen aan onze voeten.

Dit doe je onder andere door proberen te begrijpen waarom de hermetische teksten werden geschreven. En ook door proberen te begrijpen wat de culturele, religieuze en filosofische invloeden zijn die we kunnen zien in de teksten en die soms afkomstig zijn van bronnen buiten het hermetisme.

Hoewel veel van ons een sterke eigen mening kunnen hebben over de teksten en mogelijk onze eigen interpretaties hebben, dienen we te onthouden dat andere mensen het met deze oneens kunnen zijn. En dat is oké!

Veel van de hermetische teksten bieden zelf ook meerdere interpretaties en opvattingen. En zelfs de hermetische teksten zijn het niet altijd met elkaar eens. Dit is geen nadeel van de teksten, maar biedt ons juist verschillende visies en opvattingen waardoor er geen statische orthodoxe versie van het hermetisme kan ontstaan.

Herinterpreteren

Is het nodig om de hermetische teksten te herinterpreteren zodat ze beter geschikt zijn om gebruikt te worden in deze tijd?

We leven in een tijd die eigenlijk niet zo heel veel verschilt van de tijd waarin de hermetische teksten werden opgeschreven. De hermetische teksten bieden ons nog steeds belangrijke inzichten omdat de mensheid de afgelopen 3000 jaar niet fundamenteel is veranderd. We eten, we slapen, we werken, we gaan naar het toilet, we reizen, we hebben relaties, we vechten, we krijgen kinderen en we sterven. Hetzelfde als onze voorouders deden en hebben gedaan.

Hoewel er tegenwoordig veel dingen anders zijn dan vroeger, is dat vooral in materiële zin. Dezelfde grote problemen die ons vandaag de dag teisteren, zijn dezelfde problemen waarmee de hermetische meesters (en hun leerlingen) achter de hermetische teksten te maken hebben gehad.

Het is dus gelukkig niet nodig om de hermetische teksten bij te werken of te herinterpreteren willen we ermee aan de slag kunnen. Uitzondering is waar de teksten praten over biologische of kosmologische onderwerpen waar de wetenschap de afgelopen 3000 jaar wel belangrijke nieuwe inzichten heeft opgedaan.

Interesse om aan de slag te gaan met het hermetisme? Doe dan onze online cursus De Weg van Hermes

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen