De klacht van de 4 elementen en hun boodschap voor onze tijd

De Kore Kosmou is een van de best bewaard gebleven hermetische teksten. De titel betekent “De Oogappel van de Wereld” en verwijst waarschijnlijk naar de godin Isis die de hoofdrol speelt in deze epische verhandeling over het ontstaan van de wereld.

Het verhaal, dat de godin Isis aan haar zoon Horus vertelt, bevat een klacht en een waarschuwing van de vier elementen die in onze tijd nog steeds zeer krachtig en actueel is.

Het grote verschil tussen de Kore Kosmou en andere hermetische geschriften is dat in deze tekst de godin Isis de leraar is en de kennis overdraagt aan haar zoon Horus. In andere hermetische teksten is Hermes de spirituele gids en onderwijst hij zijn zoon Tat of leerlingen als Asclepius of Hammon.  In de Kore Kosmou volgen we dus een gesprek tussen een spirituele leraar en een student die eveneens moeder en zoon zijn.

Lees ook: Wie is Hermes Trismegistus en Thoth?

Waarschijnlijk waren er in de oudheid meer hermetische teksten waarin Isis de spirituele leraar is. Zij is namelijk samen met Thoth zeer deskundig in wijsheid en magie.

Hier is een vertaling van een gedeelte van de tekst:

“Let op, Horus mijn zoon, want ik ga je vertellen over de geheime leer waarvan onze voorvader Kamephis de eerste leraar was. Het geschiede dat Hermes deze lering ontving van Kamephis, de oudste van ons ras. Ik ontving deze lering van Hermes, de archivaris van al wat geschiede tijdens de inwijding tot de zwarte riten (vermoedelijk alchemie). Nu ontvang je deze lering van mij.”

De creatie van de zielen

Met bovenstaande woorden begint Isis haar dialoog met Horus waarna ze de schepping van het universum, de elementen en de natuur beschrijft. De natuur is een belangrijke figuur in het verhaal en wordt beschreven in de vorm van een vrouw, rechtschapen, liefdevol en met een schoonheid die de goden bedwelmt.

In haar betoog beschrijft Isis hoe de zielen, die goddelijk zijn en net zoals de Schepper de gave tot creatie bezitten, worden geschapen. Ze beschrijft hoe de zielen overmatig trots zijn op hun scheppende gaven waarmee ze de grenzen die de Schepper had bepaald overschrijden. Op bevel van God plaatst Hermes de zielen in menselijke lichamen als straf voor hun overdadige trots.

Gezien de vergevingsgezinde aard van de Schepper laat hij de gevangen zielen hun goddelijke afkomst vergeten. De zielen ontvangen zegeningen van de goden en kunnen terugkeren naar de hemel als zij in goedheid op aarde leven.

Maar vanaf het moment dat de zielen belichaamd zijn in de mens, gaan ze de strijd aan met elkaar en nemen ze waar mogelijk het leven van anderen en vervuilen de wereld zo erg dat de elementen beginnen te klagen bij de Schepper.

De klacht van de 4 elementen

De jammerklacht van de elementen bevat een waarschuwing die in onze tijd nog steeds zeer krachtig en actueel is:

Dit geweld ging door totdat de elementen, diep verstoord, er genoeg van hadden en God smeekten om iets te doen aan de wilde manier van leven van de mensen. Toen er al veel kwaad was gedaan, benaderden de elementen God, hun maker, en spraken hem met beschuldigingen aan.

De klacht van de 4 elementen en hun boodschap voor onze tijd 1

Vuur had het recht om als eerste te spreken: “Meester en ambachtsman van deze nieuwe wereld,” zei zij: “Hoelang, O goddelijkheid, zult U vastbesloten zijn om toe te laten dat ik verontreinigd wordt en gedwongen wordt door de goddeloze mensenlevens om kostbaar leven te verbranden. Ze staan ​​niet toe dat ik mij volgens mijn ware aard mag uiten, en ze misbruiken mij om te vernietigen wat heilig is!”

De klacht van de 4 elementen en hun boodschap voor onze tijd 2

Toen sprak Lucht: “Ik ben ook vervuild, meester. Door de rook van dode lichamen (materie) ben ik ziek en niet langer gezond. Ik zie van bovenaf wat onwettig is om te zien.”

De klacht van de 4 elementen en hun boodschap voor onze tijd 3

Water kreeg goedkeuring te spreken en verklaarde: “Vader en wonderbaarlijke maker van alles, zelfgeboren goddelijkheid en maker van de natuur die altijd productief is door uw kracht, zorg er alstublieft voor O goddelijkheid, dat mijn altijd stromende rivieren en zeeën zuiver zijn. Oh, wat erg! Rivieren en zeeën wassen nu de handen van moordenaars en ontvangen rotzooi. afval en ontbindende lichamen!”

De klacht van de 4 elementen en hun boodschap voor onze tijd 4

De Aarde stond erbij en keek nors. Zij begon als volgt: “Koning, heer en meester van de hemelse regionen, leider en vader van ons elementen die voor u staan! Vanuit ons elementen beginnen alle dingen te groeien en af ​​te nemen. De dingen komen opnieuw in ons wanneer iets ophoudt en het zijn einde vindt. O God, die zeer geëerd wordt, een irrationeel en goddeloos koor van onmenselijke wezens is tegen mij opgestaan! Ik probeer verzorgend en gastvrij te zijn, want ik ben het, zoals u beval, die alle dingen draagt ​​en de lichamen van alles wat tot zijn eind komt, ontvangt. Maar nu ben ik onteerd! Uw aardse wereld is vol van alle dingen, maar heeft geen god. Mensen handelen wetteloos met betrekking tot alles, omdat ze niet bang zijn. In mijn ruggengraat boren ze met slechte apparaten. Ik ben helemaal doorweekt en gecorrumpeerd door de pus van lijken (olie)!”

Na hun gerechtvaardigde jammerklacht draagt God de elementen op om zich te richten op hun taak en geeft aan dat er actie wordt ondernomen. Als reactie stuurt de Schepper de goden Isis en Osiris. Zij staan symbool voor de uitstroom van het Goddelijke in de wereld. Isis en Osiris hebben als doel om orde, spiritualiteit en beschaving te brengen. Isis en Osiris brengen datgene wat goddelijk, en dus goed, is in het menselijke bestaan. Dat wat goed is, wordt als volgt opgesomd:

Isis en Osiris brengen de riten van aanbidding en dankbaarheid.
Zij consacreren tempels, en creëren voedsel en onderdak.
Zij introduceren de wetten en gerechtigheid.
Ze verklaren de reden achter het sterven, dat dit ons namelijk terugbrengt naar onze oorsprong.
Ze geven wijsheid aan profeet-priesters zodat de menselijke ziel kan worden grootgebracht met filosofie
en het lichaam kan worden geheeld met de geneeskunst.

Doe goed en kom op voor een betere wereld

Een betere wereld bij jezelf. Ieder van ons kan een lichtpuntje voor – en in – deze wereld zijn. Ieder van ons kan, hoe klein en bescheiden dan ook, het goede in deze mooie wereld beschermen en verder verspreiden.

Om die reden is de Mystieke School een samenwerking aangegaan met BigGreenSmile. Van make-up en verzorgingsproducten tot ecologische schoonmaakmiddelen en baby-producten is BigGreenSmile een van de grootste webwinkels van natuurlijke, biologische en vegan producten in Nederland en België.

Via onze website kun je hun natuurlijke verzorgingsproducten bestellen en producten kopen die je huis schoon en fris maken. Deze producten zijn door ons geselecteerd omdat ze goed passen bij een ethische, duurzame en gezonde levensstijl.

The image in the header was originally posted to Flickr by Kevin M. Gill at https://flickr.com/photos/53460575@N03/14511395782. It was reviewed on 25 October 2020 by FlickreviewR 2 and was confirmed to be licensed under the terms of the cc-by-2.0.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
John
1 maand geleden

Verbijsterend actueel. Was het toen ook al zo erg ?

Francis
Francis
1 maand geleden

Actueel…. èn van alle tijden.

Wij leven als mensheid nu wel in een zeer bijzondere tijd. Zou bijna niet willen geloven dat er zoveel LICHT is…… het LICHT is er volop. Het is dat het KWAAD zoveel lawaai maakt, dat het lijkt alsof er geen LICHT is.

Maar….de ZACHTE KRACHTEN zullen zeker WINNEN!

Francis