Recensie: Het Isisgeheim 1

Recensie: Het Isisgeheim

Deze maand verschijnt bij uitgeverij HarperCollins Holland de nieuwe esoterische thriller ‘Het Isisgeheim’, waarin Hermes Trismegistus, het hermetisme en de Egyptische godin Isis een centrale plek innemen. Het boek is geschreven door twee auteurs die hun sporen in de literatuur en de wetenschap meer dan verdiend hebben; Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg.

De esoterische thriller is, na het wereldwijze succes van Dan Brown, een genre dat niet meer weggaat. Voorheen moest je voor dit soort mysterieuze esoterische samenzweringen in de non-fictie sectie van de boekenwinkel je hart ophalen, waar ze vaak op de onderste plank staan.

Deze non-fictie boeken zijn geschreven door archeologen en geschiedkundigen die niet vies zijn van een controversiële kijk op de geschiedenis. De alternatieve theorieën hebben door het nieuwe genre van de esoterische thriller het grote publiek bereikt. Waar de theorieën (gelukkig?) niet meer gepresenteerd worden als non-fictie, maar als fictie.

In Nederland is de bekendste schrijver van de esoterische thriller Jeroen Windmeijer. Voor zijn nieuwe boek werkte hij samen met de bekende auteur van esoterische non-fictie boeken, Jacob Slavenburg.

Jeroen Windmeijer is al heel lang een groot bewonderaar van het werk van Jacob Slavenburg. Jeroen had bij Jacob thuis de cursus “Reis langs de Mysteriën” gevolgd en ze bleken een goede persoonlijke klik te hebben. Toeval wil dat Jacob al langer een idee had klaar liggen voor een boek over het hermetisme. Toen ontstond het idee hier een gezamenlijk project van te maken. Het beste van twee werelden dus.

Lees hier ons interview met Jeroen en Jacob: 7 Hermetische Vragen: Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg

Het verhaal

Recensie: Het Isisgeheim 2In het boek Het Isisgeheim maakt het Leidse Rijksmuseum van Oudheden zich op voor hun nieuwe tentoonstelling over Egypte; ‘Goden van Egypte‘. De Italiaanse conservator Arianna Esposito doet een bijzondere ontdekking tijdens onderzoek van een gouden beeldje van de godin Isis met haar kindje Horus aan de borst. Dit beeldje van de Egyptische moedergodin blijkt al eeuwenlang een groot geheim met zich mee te dragen.

Arianna raakt samen met haar Nederlandse collega Thijs de Rooij verstrikt in een mysterieus netwerk van geheime genootschappen en immorele wetenschappers. Big Pharma is namelijk geïnteresseerd in haar vondst, evenals een gerespecteerd hermetisch genootschap uit Engeland.

Hun pogingen het mysterie te ontrafelen leiden hen naar Oxford, waar duidelijk wordt hoeveel moeite er wordt gedaan om de vondst geheim te houden, en naar de oevers van een rivier met een wel heel bijzondere naam.

De esoterische thriller heeft korte hoofdstukken die elke keer eindigen in een spannende cliffhanger. Hierdoor blijf je als lezer geboeid en al bingend doorlezen tot de spannende finale. Door deze opzet kunnen we helaas niks meer vertellen over het verhaal dan bovenstaande korte samenvatting.

Isis en Hermes

Wat het boek Het Isisgeheim interessant maakt om op de Mystieke School te worden besproken, is dat het gaat over de Egyptische godin Isis, maar ook over de Egyptische wijsgeer Hermes Trismegistus en het hermetisme. We waren dan ook zeer benieuwd hoe deze onderwerpen in het boek naar voren komen.

Voor langere tijd werd het hermetisme, ook wel de Weg van Hermes genoemd, weggezet als een nep mystieke stroming. Wetenschappers dachten dat het een poging was om in de 2de eeuw na Christus het neoplatonisme een spannend Egyptisch jasje te geven. Het was, volgens deze wetenschappers, nooit bedoeld als een authentieke, unieke spirituele weg tot zelfrealisatie.

Pas na de vondst bij Nag Hammadi in Egypte in 1945 bleek dat het hermetisme in de oudheid wel degelijk een authentieke mystieke weg was, met leraren en leerlingen die regelmatig bij elkaar kwamen om tot Verlichting te komen.

En pas zeer recent, de afgelopen paar jaar, durven deskundigen het aan om te beweren dat het hermetisme wel degelijk een authentieke Egyptische esoterische stroming was. Het hermetisme was geen neoplatonisme in een Egyptisch jasje, maar eerder andersom. Het neoplatonisme was het hermetisme in een Grieks jasje. Grote filosofen en mystici als Plato, Zosimus en Jamblichus schreven dit al, maar pas nu worden deze kenners serieus genomen.

We waren dan ook zeer verheugd om te lezen dat de beide auteurs in hun boek het hermetisme beschrijven als een authentieke Egyptische stroming. Dit kon eigenlijk ook niet anders omdat Jacob Slavenburg een groot kenner is van het hermetisme.

In het boek citeren de auteurs authentieke hermetische teksten om het verhaal te ondersteunen. Zo spelen de godin Isis en haar zoon Horus een prominente rol in het hermetische geschrift Kore Kosmou (De Oogappel van de Wereld). Opmerkelijk is dat in dit geschrift Isis zegt dat zij een leerling is van Hermes. Zij is door hem onderwezen in zijn Weg waardoor zijn kan optreden als hermetisch leraar voor haar zoon Horus.

Lees verder: Wie is Hermes Trismegistus en Thoth?

Onze mening

Het Isisgeheim is een spannend boek waar je als lezer van de ene spannende plotwending wordt meegenomen naar de volgende. Zoals we gewend zijn van Jeroen Windmeijer. De kennis van Egypte, de egyptologie en het hermetisme is authentiek en deskundig geschreven. Zoals we gewend zijn van Jacob Slavenburg.

Liefhebbers van beide auteurs kunnen dus hun hart ophalen bij dit nieuwe boek. Het Isisgeheim is zowel razend spannend als leerzaam.

Is er dan niks om aan te merken op het boek? Ja dat is er wel, maar niet zonder een kleine spoiler, dus zonder een stuk van het plot te verraden.

Zoals hierboven is te lezen, speelt Big Pharma een belangrijke rol in het boek. Het boek legt een link tussen de Weg van Hermes en drugs. Daar is voor het spannende plot van het verhaal niks mis mee.

Maar wij hadden graag gezien dat ergens tegen het einde van het boek zou worden uitgelegd dat hermetisme en drugs niet samengaan. Sterker nog, aangezien drugs behoren bij het lichaam en bij processen in de fysieke hersenen, is het juist onmogelijk om via drugs tot de Geest/Nous te komen.

Het idee dat je via een combinatie van drugs en de Weg van Hermes een staat van geestelijke verlichting zou kunnen bereiken (ook al is het maar tijdelijk), staat haaks op de wijsheid van Hermes. Drugs saboteren eerder de Weg dan dat ze deze versnellen. Jammer dat dit niet wordt aangekaart in het boek.

Deze omissie, in onze ogen uiteraard, doet echter niets af aan het spannende verhaal. We raden dit boek dan ook van harte aan.

 

Benieuwd naar Het Isisgeheim?

 

close
Recensie: Het Isisgeheim 6
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen