De relatie tussen de Kybalion en het Hermetisme

Hermetisme en de Kybalion zijn twee onderling verbonden spirituele tradities die de laatste tijd aan populariteit hebben gewonnen. Hermetisme is een filosofie die zijn oorsprong vindt in het oude Egypte en Griekenland, terwijl de Kybalion een boek is dat in het begin van de 20e eeuw is geschreven en beweert te putten uit hermetische principes.

Het bestuderen van hermetisme kan enorm nuttig zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de Kybalion, omdat het iemands begrip van de leringen van het boek kan verdiepen en inzicht kan bieden in de vele verschillen met het hermetisme.

Hermetisme is een filosofische en spirituele traditie die ontstond in het oude Egypte en Griekenland en die een pad naar verlossing geeft dat werd onderwezen door de legendarische spirituele meester Hermes Trismegistus. Volgens de legende was Hermes Trismegistus een goddelijke leraar die in Egypte woonde en enorme kennis en wijsheid bezat.

Hermes wordt vaak de “Vader van de Wijsheid” of de “Grootste Filosoof” genoemd en wordt gecrediteerd voor het schrijven van een reeks teksten die bekend staan als de Hermetica, zoals het Corpus Hermeticum en de Asclepius. Deze teksten behandelen de aard van de werkelijkheid, de relatie tussen de mensheid en het goddelijke, en het pad naar spirituele verlichting en verlossing.

De Kybalion daarentegen is een boek dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1908 door “The Three Initiates”. Het boek beweert het product te zijn van drie esoterische geleerden die werden geïnspireerd door hermetische principes, maar deze mysterieuze “drie ingewijden” bestonden niet.

De relatie tussen de Kybalion en het Hermetisme 1
William Walker Atkinson, auteur van de Kybalion (bron: wikipedia)

De auteur van de Kybalion is William Walker Atkinson, die een ervaren ondernemen was. Voor de Kybalion eigende William zich in feite het label “Hermetic” toe, zodat het zijn eigen ideeën over New Thought als een oudere traditie kon verkopen om het zo exotischer en authentieker te laten lijken.

De Kybalion presenteert zeven principes die beweren dat ze de basis vormen van de hermetische filosofie, waaronder het principe van mentalisme, het principe van overeenstemming en het principe van geslacht.

Deze “zeven hermetische principes” zijn niet te vinden in authentieke hermetische teksten. Het boek beweert hermetische leringen te presenteren, maar deze ideeën komen waarschijnlijker uit andere spirituele tradities, zoals het hindoeïsme en het taoïsme.

Dieper begrip

Een van de belangrijkste voordelen van het bestuderen van hermetisme als je geïnteresseerd bent in de Kybalion, is dat het een dieper begrip geeft van de echte hermetische wijsheid die het boek beweert te presenteren. Hermetisme is een uitgebreide en complexe traditie die een breed scala aan filosofische en spirituele ideeën omvat.

Het principe van mentalisme, dat een van de zeven principes is die in de Kybalion worden gepresenteerd, verschilt bijvoorbeeld van het concept van ‘geest’ in de hermetische filosofie. Volgens het hermetisme is de kosmos een creatie in – of vanuit – de geest (nous genoemd) van God, en alles wat bestaat is een manifestatie van de goddelijke geest/nous. Door het hermetisme te bestuderen, kan men een dieper begrip krijgen van dit concept en hoe het fundamenteel verschilt van het concept van mentalisme zoals dat in de Kybalion wordt aangetroffen.

De Kybalion legt sterk de nadruk op de wet van aantrekking, en deze “wet” is erg populair geworden op de sociale media. Maar deze “wet” is niet te vinden in authentieke hermetische teksten, zoals het Corpus Hermeticum of de Asclepius. Hoewel het hermetisme de belangrijke rol erkent van de rede – rationeel denken en intentie – bij het vormgeven van iemands realiteit of lot, legt het geen nadruk op het idee dat men specifieke resultaten kan bereiken door alleen de kracht van het denken.

Conclusie

Het bestuderen van het hermetisme kan enorm nuttig zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de Kybalion. Het geeft je nuttige inzichten in de weinige overeenkomsten, maar vooral de vele verschillen tussen de twee tradities. Of je nu geïnteresseerd bent in de Kybalion als een op zichzelf staand werk of als een uitdrukking van “Hermetische” filosofie, het bestuderen van het hermetisme helpt je om de echte en authentieke Weg van Hermes te leren.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen