Wat is het hermetisme en wie was Hermes? 1

Wat is het hermetisme en wie was Hermes?

De hermetische filosofie, of het ‘hermetisme’, is gebaseerd op het werk van Hermes Trismegistus. Zijn achternaam is eigenlijk zijn titel. Trismegistus betekent “Driemaals grootste”. Wie was Hermes en waarom werd hij de ‘Driemaals Grootste’ genoemd?

Er wordt al honderden jaren lang gedebatteerd waarom Hermes Trismegistus ‘Driemaal grootste’ werd genoemd. Sommige deskundigen denken dat dit was omdat Hermes de drie delen van de wijsheid van het universum kent, namelijk: alchemie (de werking van de aarde/zon), astrologie (de werking van de kosmos/sterren) en theurgie (de werking van de goden/Godheid).

Een andere verklaring is dat hij in zijn tijd de beste filosoof, de beste priester en de beste koning was. Hij was dus de grootste in drie verschillende rollen.

Grondlegger van de wetenschap

Wat is het hermetisme en wie was Hermes? 2
Hermes Trismegistus

Hermes Trismegistus wordt beschouwd als de grondlegger van de wetenschap, religie, wiskunde, meetkunde, alchemie, filosofie, geneeskunde en magie.

Hermes is een combinatie van de Egyptische god Thoth, de god van wijsheid, leren en communicatie, en de Griekse god Hermes, die de boodschapper van de goden was.

Aan Hermes wordt toegeschreven dat hij ergens tussen 20.000 en 36.525 werken heeft geschreven. Hiervan werden er 42 bewaard in de grote bibliotheek van Alexandrië. Deze legendarische bibliotheek werd meerdere keren vernietigd.

Op wonderbaarlijke wijze zijn er vandaag de dag nog een handjevol hermetische teksten bewaard gebleven. De meeste zijn in het verzamelwerk Corpus Hermeticum samengebracht.

Er wordt gezegd dat Hermes Trismegistus zijn goddelijke wijsheid in meditatieve trances ontving. Hij behandelde in zijn opgeschreven toespraken onderwerpen als geneeskunde, scheikunde, rechten, kunst, muziek, magie, filosofie, aardrijkskunde, wiskunde en anatomie.

Zijn kennis was zo groot en alomvattend dat de oude Egyptenaren hem de boodschapper of stem van de goden noemden.

Wie was Hermes Trismegistus?

Wat is het hermetisme en wie was Hermes? 3

Hermes Trismegistus was mogelijk iemand die echt heeft bestaan. Hij was een koning, filosoof en priester, maar ook een wijsgeer, wetenschapper en tovenaar.

Hij stond bekend onder vele namen en in de afgelopen 2000 jaar is hij een een samensmelting geworden van verschillende mensen en mythologische figuren uit de antieke geschiedenis.

De belangrijkste functie van de verschillende ‘incarnaties’ van Hermes is dat hij het woord van God heeft opgeschreven. Het belangrijkste symbool van Hermes is de caduceus of slangenstaf.

In de moderne wetenschap wordt de term “hermetisch afgesloten” gebruikt om iets te beschrijven dat luchtdicht afgesloten is en ongevoelig is voor gassen. Het woord ‘hermetisch’ betekent tegenwoordig ook dat iets geheim of verzegeld is.

De hermetische filosofie werd vroeger versluierd in geheimen. Alleen degenen die er echt klaar voor waren, mochten de hermetische inzichten ontvangen.

Van Hermes wordt ook beweerd dat het magische krachten heeft gehad. Zoals dat een doos of kist kon verzegelen, zodat deze nooit meer door anderen kon worden geopend. Hermes heeft ook met zijn magische krachten zijn boeken beveiligd zodat deze, zo lang de mensheid bestaat, nooit verloren zullen gaan.

Verder lezen: Wie is Hermes Trismegistus en Thoth?

Hermetische filosofie

Wat is het hermetisme en wie was Hermes? 4

Hermetische filosofie, of hermetisme, is een van de oudste religieuze en filosofische tradities. Het is een synthese van de religie en de filosofie die bloeide in het Ptolemaeïsche Egypte.

Hermetisme was niet belichaamd in één enkele religieuze groep, maar was een filosofisch systeem dat aan de basis ligt van vele tradities, waarvan sommige nog steeds in leven zijn.

Hermetisme is ontstaan uit de oud-Egyptische religie, filosofie, wetenschap en magie. Doordat grote filosofen en wijsgeren, zoals Pythagoras, Plato, Plotinus, Jamblichus en Orpheus naar Egypte reisden om daar wijsheid op te doen, zie je elementen van het hermetisme terug in de Griekse filosofie, het Alexandrijns jodendom, de Chaldese astronomie en het Zoroastrianisme. Al deze tradities hebben op hun beurt ook weer het hermetisme beïnvloedt.

Het hermetisme wordt geassocieerd met de filosofische scholen van het platonisme, neoplatonisme, stoïcisme en pythagorisme. Door het hermetisme te bestuderen, bestudeer je dus eigenlijk al deze tradities.

Van het hermetisme wordt gezegd dat het ‘prisca theologia‘ bevat, een doctrine die beweert dat er een ware theologie is die aan de basis ligt van alle religie. Deze ware theologie werd in de oudheid aan de mens gegeven.

De hermetici geloven in een transcendente God, en dat “Alles één is” in het universum. Maar hermetici geloven ook in het bestaan ​​van andere wezens zoals aeonen, engelen en elementalen. Het hermetisme beïnvloedde niet alleen het jodendom, de islam en het christendom, maar met name de vroeg-christelijke gnostici, die als ketters werden beschouwd.

De vernietiging van hermetische wijsheid

Wat is het hermetisme en wie was Hermes? 5
De vernietiging van de Bibliotheek van Alexandria

Veel van de hermetische en alchemistische literatuur werd vernietigd. De rest ging richting de islamitische wereld. Dit gebeurde ongeveer 400-600 jaar na Christus.

De hermetische wijsheid kwam pas in de middeleeuwen weer terug naar Europa waar het een belangrijke impuls werd voor de renaissance.

De christenen, beginnend bij keizer Constantijn en zijn opvolgers, verwijderden vanaf 312 tot ongeveer de zesde eeuw na Christus bijna elk spoor van het hermetisme. Hierbij werden duizenden heidenen gedood, waarvan velen hermetici waren, en veel hermetische tempels en hermetische teksten werden vernietigden.

Om te ontsnappen aan de vernietiging door de Kerk werd de hermetische traditie gedwongen om ondergronds te gaan. Hierdoor ontstond de geheime occulte traditie die nu nog steeds de westerse esoterische tradities doordrenkt.

Deze westerse esoterische traditie is terug te vinden in geheime genootschappen zoals de vrijmetselaars, rozenkruisers, de Hermetic Order of the Golden Dawn, Aleister Crowley’s Thelema, evenals modern paganisme, New Age en Wicca. Maar ook de Theosophical Society en de filosofie achter de Waldorf / Rudolf Steiner-scholen zijn beïnvloed door de hermetische filosofie.

Geïnteresseerd in Hermes en Thoth?

 

close
Wat is het hermetisme en wie was Hermes? 8
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Lee Manners
Lee Manners
2 jaren geleden

Misschien interessant om te melden, dat er nog steeds twee Hermetische ordes actief zijn, wereldwijd: aurumsolis.org en astrumsophia.org
Tot voor kort had de Aurum Solis nog een vertegenwoordiging in Nederland; nu zijn de dichtsbijzijnde contactpunten in Duitsland, Frankrijk of het VK.