12 extra stoïcijnse oefeningen

Steeds vaker hoor je grote ondernemers, topsporters en andere beroemde mensen in de media praten over hoe het stoïcisme hun leven heeft veranderd. Doordat inspirerende beroemdheden zo enthousiast zijn over het stoïcisme, beginnen steeds meer mensen zich in deze Griekse filosofie verdiepen. Niet heel vreemd, want het stoïcisme is misschien wel de beste en meest praktische filosofie voor een goed leven.

Word gelukkiger en stabieler

Het is nu het perfecte moment om met de online cursus ‘Toegepaste Stoïcijnse Levenskunst: Word gelukkiger en stabieler‘ te beginnen. We hebben namelijk maar liefst 12 nieuwe stoïcijnse oefeningen aan de cursus toegevoegd. Hiermee komt het totaal aantal praktische stoïcijnse oefeningen op 33!

Met de toevoeging van deze nieuwe oefeningen bieden we, in alle bescheidenheid, waarschijnlijk de beste online cursus stoïcijnse filosofie in Nederland.

De online cursus biedt genoeg oefeningen om een levenlang mee bezig te gaan. Vind je een oefening lastig, kijk dan of er een oefening tussen zit die je al wel kan doen. Met de keuze uit 33 oefeningen zit er voor iedereen genoeg gemakkelijke en minder gemakkelijke oefeningen tussen.

Alle 12 nieuwe oefeningen zijn gebaseerd op inzichten van authentieke stoïcijnse filosofen als Marcus Aurelius, Musonius Rufus en Epictetus.

Als voorproefje geven we hieronder twee van de stoïcijnse oefeningen; een makkelijke en een wat moeilijkere. Zodat je alvast kunt oefenen en kunt ervaren hoe het stoïcisme ook jou gelukkiger en stabieler kan maken.

Stoïcijnse Oefening 1: Beoordeel de dag

Laat nooit de slaap uw oogleden sluiten, nadat u naar bed ging, totdat u al uw acties van de dag met uw rede hebt onderzocht. Wat heb ik verkeerd gedaan? Wat heb ik gedaan? Wat heb ik niet gedaan dat ik had moeten doen? Als uit dit onderzoek komt dat u iets verkeerd hebt gedaan, spreek uzelf dan streng bestraffend toe; En als u iets goed hebt gedaan, verheug u dan. Oefen grondig al deze dingen; mediteer goed over hen; je moet van hen met heel uw hart houden. Het zijn zij die u op de weg van de goddelijke deugd zullen zetten.
– De Gulden Verzen van Pythagoras

Aan het eind van de dag, kort voordat je naar bed gaat, neem even de tijd om te beoordelen hoe goed je bent omgegaan met de uitdagingen van deze dag. Was je trouw aan je principes? Heb je je geduld verloren? Heb je de taken die je moest doen, zover als dat jij ze begrijpt, met ijver gedaan? Aan welke ondeugden heb je toegegeven? Hoe ga je morgen met deze om? Welke lessen heb je vandaag geleerd die je dient toe te passen in de toekomst?

Sluit je dag af. Wees (een beetje) trots op de moed die je liet zien, toen je vasthield aan je waarden toen het moeilijk was. Neem je voor om het morgen beter te doen waar je zelfdiscipline vandaag even zwak was.

Val in slaap veilig in de wetenschap dat je een beetje meer wijsheid hebt verkregen waarmee je morgen de nieuwe uitdagingen beter het hoofd kan bieden.

Stoïcijnse Oefening 2: Memento Mori

Wat zoudt worden gevonden dat je aan het doen bent wanneer je wordt ingehaald door de dood? Als ik zou kunnen kiezen, dan zou ik een daad van ware menselijkheid willen doen, van groot belang, weldadig en edel. Maar als ik niet zoiets verhevens doenende word gevonden dan hoop ik in ieder geval dat – niemand hinderend, wat in mijn macht ligt – dat ik kan worden gevonden dat verbeterend in mezelf dat verslechterd is; lerend om verstandiger om te gaan met de zintuiglijke dingen; het verbeteren van mijn eigen gemoedsrust, en dus bezig te zijn met datgene wat te maken heeft met alle echt belangrijke facetten van het leven.
– Epictetus – Gouden Gezegden

De dood kan op elk moment komen. Wat dit betekent is dat van alle prachtige dingen die je van plan bent om te doen – zoals leuke dingen doen dit weekend te doen, je kinderen te zien afstuderen, met pensioen te gaan – het heel goed mogelijk is dat je dit niet zal meemaken. Als je leeft voor de toekomst, dan verspil je mogelijk het heden.

Na te denken over de onvermijdelijkheid van de dood, en de onvoorspelbare timing ervan, kan er niet anders voor zorgen dan dat het belang van het leven in het ‘hier en nu’ wordt benadrukt. Je kunt niet uitstellen om het juiste te doen totdat de situatie optimaal is want dan kan het mogelijk nooit gebeuren Je kunt niet wachten met de dingen te doen die jou – of andere mensen – gelukkig maken totdat je meer tijd hebt, want misschien is de tijd nu al bijna op.

Je hebt 100 procent kans om datgene wat je nu doet, te doen. Niets anders is zeker.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen