4 Stoïcijnse oefeningen die je mentaal sterker maken - Oefening 2 1

4 Stoïcijnse oefeningen die je mentaal sterker maken – Oefening 2

Bouw een ontsnappingsclausule in

De stoïcijnse meester Epictetus noemde dit ‘hupexhairesis’. Inderdaad, laten wij er een andere naam aan geven. ‘Ontsnappingsclausule’ komt in de buurt.

Wanneer iemand zegt: “Als God het wil” of “Als het lot mij gunstig gezind is” dan is dit een ontsnappingsclausule. Het is een bevestiging dat je een gedeelte van het resultaat niet onder controle hebt. En je weet hoe stoïcijnen denken over controle.

Wanneer je een ontsnappingsclausule gebruikt en dingen gaan niet zoals je dat graag zou willen, dan heeft dit geen groot nadelig effect op je zelfvertrouwen. Je weet dat het niet 100 procent aan jou ligt en daarom is het ook niet 100 procent jouw schuld. Net als een boogschutter die geen controle meer heeft over de pijl zo gauw hij deze heeft afgeschoten.

Dit is geen gemakkelijk excuus. Het is erkennen dat je misschien controle hebt over het proces, maar niet over het resultaat. “Ik krijg zeker een 10 voor deze toets” is een leugen. Dit ligt buiten jouw controle. Wanneer je zegt: “Ik ga heel hard studeren” dan komt dit dichter bij de waarheid.

Door te focussen wat onder jouw controle is, geeft je jezelf gelijk een plan van aanpak. Indien je onrealistisch optimistisch bent over het halen van een 10, dan kan je lui worden. Door te erkennen dat je alleen controle hebt over hoeveel je studeert, weet je wat je dient te doen.

Als je denkt dat je controle hebt over het resultaat dan zal de realiteit je op een gegeven moment een harde pijnlijke klap in je gezicht geven om te laten zien wie de baas is. En dit zal je boos maken over jezelf en over de wereld. Daar word je niet gelukkig van.

Of zoals de wijze stoïcijn Seneca het verwoordt:

“Kortom, de wijze persoon kijkt naar het doel van alle acties, niet de gevolgen daarvan; de start van de actie ligt in onze macht, maar het lot oordeelt over de uitkomst, en ik verleen haar niet om een oordeel over mij uit te spreken.”

Okay, dus je hebt over het ergste nagedacht en je emotioneel voorbereid. Je hebt een ontsnappingsclausule ingebouwd en je best gedaan. Maar het ging nog steeds mis. Tijd om er maar mee te stoppen? Nee, je bent mentaal sterker dan dit.

Ga door naar oefening 3

 

close
4 Stoïcijnse oefeningen die je mentaal sterker maken - Oefening 2 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen