4 Stoïcijnse oefeningen die je mentaal sterker maken – Oefening 4

Vraag jezelf af: “Wat zou Superman doen?”

Okay, de oude stoïcijnen schreven niet over Superman. Maar in zeker zin wel. Een belangrijke oefening voor de oude stoïcijnen was om te bedenken wat een wijsgeer – een heilige – in een bepaalde situatie zou doen.

Wat de wijsgeer is in het stoïcisme is Boeddha voor het Boeddhisme, Jezus voor het Christendom, Mohammed voor de Islam of Yoda voor Star Wars. Het ultieme menselijke voorbeeld. Meester over het leven. Degene die het laatste level van het computerspel heeft gehaald en de eindbaas heeft verslagen.

Een mens heeft een rolmodel nodig waar hij naar kan (op)kijken wanneer het tegenzit. Iemand die inspireert om verder te gaan, om het goede te doen. Nadenken over wat deze persoon zou doen (zelfs wanneer deze zoals Yoda of Superman fictief is) geeft je richting en wilskracht.

Zoals Seneca het verwoordt:

“Kies iemand wiens manier van leven, evenals zijn woorden, en wiens gezicht een spiegel is voor het karakter daarachter, jouw goedkeuring verdient. Verwijs altijd naar hem als jouw voogd of als jouw rolmodel. Er is een behoefte, in mijn ogen, aan iemand die als standaard kan dienen waartegen wij ons karakter kunnen meten. Zonder een liniaal lukt het je niet om iets kroms recht te maken.”

Hoe kies je jouw rolmodel? Vraag jezelf af wie jij bewondert. Wie jij zou willen zijn. En waarom. Welke kwaliteiten bewonder je het meest in anderen. Zijn deze kwaliteiten goed voor jou, je dierbaren, andere mensen en de wereld. En indien je deze persoon tot standaard maakt dan dient jouw wilskracht daar onderdanig aan te zijn. Immers, je dient open te staan om in een bepaalde situatie beter te doen omdat je rolmodel dit zou doen. Zijn of haar acties zijn belangrijk dan die van jou.

Jouw helden zijn sterk. En zij kunnen jou ook sterk maken wanneer je aan ze denkt wanneer het leven moeilijk is.

 

Probeer de vier oefeningen eens uit. Ze hebben immers hun nut al 2000 jaar lang bewezen. Indien het lot het wil dan zullen ze je gelukkiger maken.

Wat is het ergste dat kan gebeuren?

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Wayne Fong
Wayne Fong
4 jaren geleden

Goede korte en bondige self hulp tool om mee te beginnen.