De parabel van de Adelaar en de Kippen 1

De parabel van de Adelaar en de Kippen

Er was eens een man die op een goede dag op zijn wandeling door het woud een jonge adelaar aantrof. Hij nam het dier mee naar huis en liet het op zijn erf lopen waar het zich al gauw tegoed deed aan kippenvoer en zich ook als een kip ging gedragen.

Op een dag kwam er een bioloog langs, die aan de eigenaar vroeg waarom een adelaar, koning der vogels, op een erf temidden van kippen moest leven. ‘Ik heb hem kippenvoer gegeven en ik heb hem geleerd zich als een kip te gedragen. Hij heeft daarom nooit geleerd te vliegen’, antwoordde de eigenaar. ‘Hij doet net als de kippen, het is dus geen adelaar meer’.

De bioloog gaf het niet op: ‘Hij heeft nog steeds het hart van een adelaar en hij zou dus ongetwijfeld kunnen leren vliegen’. Zij spraken er nog wat met elkaar over en spraken af dat zij zouden nagaan of dat inderdaad zou kunnen.

De bioloog tilde de adelaar voorzichtig op en zei: ‘Je hoort thuis in de lucht, niet op de grond. Sla je vleugels uit en vlieg’.

De adelaar wist niet hoe hij het had. Hij wist niet wie hij was en toen hij de kippen zag die hun graantjes pikten sprong hij op de grond en voegde zich weer bij hen.

De bioloog gaf de moed echter niet op en nam de adelaar de volgende dag mee naar het dak van het huis en spoorde het dier opnieuw aan: ‘Je bent een adelaar. Sla je vleugels uit en vlieg’.

Maar de adelaar was bang voor zijn onbekende zelf en sprong opnieuw naar beneden, naar het kippenvoer.

De bioloog stond de derde dag vroeg op en nam de adelaar mee naar een hoge berg. Op de top aangekomen tilde hij de koning der vogels hoog op en spoorde hem aan: ‘Je bent een adelaar. Je hoort niet alleen op de aarde thuis maar ook in de lucht. Sla je vleugels uit en vlieg’.

De adelaar keek om zich heen, naar het erf beneden en naar omhoog, naar de lucht. Hij maakte nog geen aanstalten om te gaan vliegen.

De bioloog tilde hem op in de richting van de zon, de adelaar begon te trillen en hij sloeg langzaam zijn vleugels uit. Hij verdween ten slotte met een triomfantelijke schreeuw in de lucht.

Het is mogelijk dat de adelaar nog met heimwee terugdenkt aan de kippen, misschien zoekt hij ze nog wel af en toe op. Maar hij is zover men weet nooit meer teruggekeerd om weer als kip te gaan leven. Hij was een adelaar, ook al was hij vroeger behandeld als kip.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen