De stoïcijnse metafoor van de boogschutter 1

De stoïcijnse metafoor van de boogschutter

Kun jij iemand vinden die het belangrijk vindt hoe hij doet wat hij doet? Iemand die geïnteresseerd is niet in wat hij kan krijgen, maar hoe hij het krijgt?” – Epictetus

Stel je voor dat je een boogschutter bent die zich op een doelwit richt. Je bent zeer gefocust. Je legt de pijl aan. Spant de boog. Sluit je ene oog. Richt de pijl op het doel. En dan… Schiet!

Stel je nu de pijl voor die zich in slow motion naar het doel beweegt. De pijl is in de lucht. Uit je macht. En je kunt alleen afwachten en zien of deze pijl het doelwit raakt of niet. Misschien raakt de pijl het doel, misschien mist hij het doel.

Een onverwachte windvlaag kan de pijl van zijn koers blazen. Een vogel kan per ongeluk recht voor de pijl vliegen. Een held kan voor de pijl springen en deze opvangen. Je boog kan breken zodra je de pijl loslaat. Of, waarschijnlijker, je zou eenvoudig het doelwit kunnen missen door een gebrek aan vaardigheid.

Dit is de stoïcijnse metafoor van de boogschutter.

De stoïcijnen gebruikten deze metafoor om aan te tonen dat hoewel je intenties en acties mogelijk onder jouw controle zijn, het uiteindelijke resultaat te danken is aan het lot en/of externe variabelen waarover je geen controle hebt.

Maak optimaal gebruik van wat je in je macht hebt en neem de rest zoals het gebeurt. Sommige dingen zijn aan ons en sommige dingen zijn niet aan ons.” – Epictetus

Focus op het proces, niet op de uitkomst

In het boogschieten kun je het beste het moment van het loslaten van de pijl en de uitkomst nemen zoals die komen.

Je kunt van tevoren hard en gefocust trainen. Je kunt de beste pijl en boog kiezen. Je kunt een goede plek uitkiezen om te schieten. Je kunt het beste moment kiezen om de pijl los te laten. Dat is alles wat je kunt doen.

Als stoïcijn ben je voorbereid om de uitkomst met gelijkmoedigheid (vredig, beheerst en kalm) te nemen, omdat je weet dat de uitkomst nooit volledig onder jouw controle was.

Stoïcijnen zijn onverschillig over wat niet onder hun controle is. Je hebt waarschijnlijk een duidelijke voorkeur voor een bepaalde uitkomst, daarom probeerde je in de eerste plaats het doelwit te raken, maar uiteindelijk maak je je niet druk over het resultaat. Je laat niet je emoties, en dus je innerlijke rust, bepaald worden door iets wat niet onder jouw controle is.

Het succes van de actie dient te zijn om goed te schieten (in het huidige moment). Voor mensen die hun focus leggen op de uitkomst, is succes het raken van het doelwit (in de toekomst).

De Stoïsche boogschutter concentreert zich op het proces (goed schieten) en een mogelijk positief resultaat (het raken van het doelwit) roept geen vreugde op. En een mogelijk negatief resultaat (het doel missen) veroorzaakt niet frustratie of wanhoop. Een stoïcijn is ongeacht het resultaat klaar om deze kalm, vredig en beheerst aan te nemen.

Het is de manier waarop we dingen doen die ertoe doet, niet hoe ze eruit zullen zien.

Concentreer je op wat in jouw macht is, accepteer de rest zoals het komt.

Cursus Toegepaste Stoïcijnse Levenskunst

Wil je graag meer kalmte en rust ervaren? Een beter mens worden? De levenskunst van het stoïcisme biedt je een pragmatische en effectieve manier om met de pieken en dalen van het leven om te gaan. De Mystieke School heeft een online cursus ontwikkeld die je stapsgewijs leert om de stoïcijnse wijsheid ook echt toe te passen in je dagelijkse leven. Helder, praktisch en in je eigen tijd en tempo te volgen.

Deze online cursus bestaat voornamelijk uit dingen die je dient te “doen”, zelfs wanneer je ze alleen maar in je hoofd doet. De cursus is vooral een praktische aanvulling op de bekende stoïcijnse boeken, zoals het Encheiridion van Epictetus. Je kunt de cursus goed volgen zonder deze boeken te lezen, maar we raden je aan om de in de cursus geadviseerde werken te gaan lezen. Deze zijn als PDF te downloaden in de cursus.

Wat het allerbelangrijkste is, is dat je in de cursus de middelen vindt die het bestuderen en beoefenen van het stoïcisme een leuke, rijke en verheffende ervaring voor jou maakt. Klik hier voor meer informatie of het gratis volgen van een proefles.

 

close
De stoïcijnse metafoor van de boogschutter 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen