Jezelf verbeteren is het milieu verbeteren

Smeltende poolkappen, een stijgende zeespiegel, toename van extreme weersomstandigheden zoals heftige regenval, aanhoudende droogte en meer en meer vervuiling op het land, in de zee en lucht. Ons milieu en het veranderende klimaat houdt ons allemaal in meer of mindere mate bezig. Terecht, want wegkijken en ontkennen zijn lang genoeg gebeurd.

Ieder mens zou zijn of haar verantwoordelijkheid moeten nemen om zo gezamenlijk het tij te keren nu dat misschien nog mogelijk is. Dat geldt dus ook voor de levenskunstenaar. Juist voor levenskunstenaars, of ze nu vrijmetselaren, mystici, filosofen of  ‘gewoon’  spirituele mensen zijn.

Waarom juist wij?

Of je je nu identificeert met vrijmetselarij, stoïcisme of met een andere esoterische of spirituele levenshouding; we proberen allemaal onszelf te verbeteren. De basis van die verbetering is om onze ego’s te verkleinen en onszelf te zien voor wat we zijn; kleine, maar bijzondere wezens die slechts tijdelijk op deze prachtige aarde mogen verblijven. Vloeit daaruit niet bijna automatisch de plicht voort om deze aarde hetzelfde of liefst beter achter te laten voor onze kinderen?

“Je hebt je liedjes eerst aan vogels geleerd – waarom was dat? Je oefende met Je liefde in de harten van dieren voordat je de mens schiep. Ik weet dat de planeten ‘s nachts praten en geheimen over jou vertellen. Een tak bewoog net voor mij en de schoonheid van deze wereld doet me huilen.”
Hafiz

De vrijmetselaar wil zich ontwikkelen tot een beter mens en bouwen aan een betere wereld. Wat dat inhoudt, maakt iedere vrijmetselaar, luisterend naar zijn eigen geweten, zelf uit. “Op U komt het aan” is de opdracht die iedere individuele vrijmetselaar vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid, zichzelf stelt. Dat deze verantwoordelijkheid alles te maken heeft met keuzes in het dagelijks leven die effect kunnen hebben op het milieu, dierenwelzijn en de medemens is duidelijk.

De vrijmetselarij kent het symbool van het Bouwplan waar iedere vrijmetselaar aan dient te werken om deze te verfraaien. Het Bouwplan van de Meester is de gehele schepping. Iedere vrijmetselaar heeft dus de opdracht om het Bouwplan mooier maken, te verbeteren, in plaats van deze te vernietigen. Meehelpen het milieu te vernietigen, is meehelpen het Bouwplan te vernietigen.

De stoïcijnse levenshouding is bij uitstek een actieve houding met als doel ‘goed’ te leven. De diverse ideeën uit de stoïcijnse ethiek zijn zowel uitdagend als ondersteunend, niet alleen met als doel het streven naar persoonlijk geluk, maar ook door, waar mogelijk, een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de wereld. Echt geluk wordt niet veroorzaakt door geld, status, macht of consumeren en navelstaren, maar door een actieve inzet om je leven goed te leiden, en dus ook door de inzet voor een betere wereld.

De mens als rentmeester van de natuur. Afbeelding van Robert Fludd, de mystieke leermeester van Isaac Newton.

Voor de gnostici onder ons is het vereren en respecteren van de natuur een bekend gegeven. En ook de hermetiek leert ons dat. Denk bijvoorbeeld aan de woorden van Asclepius: Aldus vormde God menselijke wezens van zowel geest als lichaam, dat wil zeggen, van zowel eeuwige als sterfelijke aard, zodat ze aldus gevormd recht konden doen aan hun tweevoudige oorsprong: ze konden het hemelse aanbidden en zich erover verwonderen, terwijl ze ook de dingen op aarde konden beheren en verzorgen.”  

Of en hoe wij levenskunstenaars onze verantwoordelijkheid moeten nemen in het beschermen van moeder aarde en haar bewoners kan de insteek van een lange discussie zijn. Want wat is nou precies een ‘goed’ leven, een ‘beter’ mens, en wat zijn de ‘juiste’ keuzes? Als het gaat om het milieu is het echter tijd voor actie. We kunnen allemaal ons aandeel in de vervuiling en opwarming van de aarde verminderen. Al is het maar door onze materiële, politieke en morele keuzes kritisch te bekijken.

Elke stap telt 

Zijn we met andere woorden genegen om onze levensstijl – die misschien wel lange tijd vanzelfsprekend leek – te veranderen en daarmee liefst vandaag te starten? En lukt het ons daarbij vooral naar onszelf te kijken? Wij kunnen immers alleen onszelf veranderen en hopen dat anderen ons voorbeeld volgen.

Laten we vandaag nog werken aan een beter milieu. Voor de miljoenen mensen in arme landen waar de impact van het veranderende klimaat veel grotere effecten heeft dan bij ons. En voor de generaties na ons, die we niet met de puinhopen van jaren ongebreideld consumentisme mogen opzadelen. Voor de dieren, die we op industriële schaal houden voor consumptie, en waarvoor wereldwijd bos wordt gekapt en voedsel wordt verspild. En, omdat we betere mensen willen worden.

Het is aan een ieder om zelf de afweging te maken of hij of zij (verdere) stappen wil zetten om het milieu niet verder onder druk te zetten. Bedenk dat echt iedere stap van belang is, net als iedere stap op weg naar het worden van een betere vrijmetselaar, stoïcijn, mysticus of levenskunstenaar een waardevolle stap is.

Wat kun jij (bijvoorbeeld) doen?

  1. De keuken in met vooral groenten, fruit, peulvruchten en noten.
  2. Blij en tevreden zijn met wat je hebt.
  3. Recyclen, hergebruiken, ruilen of weggeven wat je niet (meer) nodig hebt.
  4. Wat vaker lopen, fietsen, treinen in plaats van autorijden en vliegen.
  5. Overstappen naar een groene energieleverancier.
  6. Tegels uit de tuin; planten en bomen erin. Lekker koel, veel meer diertjes en vakantie in eigen bostuin 😉
  7. Plastic mijden (denk aan een stevige boodschappentas, eigen herbruikbare groentenzakjes, geen rietjes, ballonnen en fleece truien/dekentjes kopen, enzovoorts).

Heb jij ook tips, ideeën of ervaringen? Deel ze onder dit artikel zodat we elkaar inspireren en informeren.

Lees ook: Wat is het belang van vegetarisch eten voor de spirituele ontwikkeling?

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen