Praktisch Stoïcisme: Kritiek op anderen of jezelf 1

Praktisch Stoïcisme: Kritiek op anderen of jezelf

Hier is een stoïcijns inzicht waarmee je in je dagelijkse leven een week lang kunt oefenen. Onder de oefening kun je jouw ervaringen met het in de praktijk brengen van de stoïcijnse wijsheid met anderen delen.

Wij kijken uit naar het delen van mooie inzichten waarmee we elkaar verrijken en aanmoedigen.

Waarom Praktisch Stoïcisme?

De stoïcijnse Keizer Marcus Aurelius schreef:

“Praat niet over wat een goed mens is, maar wees er een.”

Zijn mede-stoïcijn Epictetus schreef in zijn Encheiridion (52) hetzelfde, maar hij gebruikte iets meer woorden:

“Het eerste en meest noodzakelijke punt in de filosofie is het toepassen van de principes zoals: ‘Lieg niet’; het tweede punt is de bewijsvoering waarom wij niet moeten liegen. Maar wij verspillen onze tijd aan de vraagstelling en al onze kracht is daarmee gemoeid. Maar het eerste punt verwaarlozen wij volledig. Dus liegen wij, maar staan aan de andere kant direct klaar om te bewijzen waarom wij niet moeten liegen.”

Praktische oefening: Kritiek op anderen of jezelf

Ga deze week oefenen met het volgende inzicht van de Filosoof-Keizer Marcus Aurelius. Hij schrijft in zijn Meditaties (II:8):

“Degene die de aandacht niet richt op wat zich afspeelt in de ziel van een ander, is niet ongelukkig; maar zij die de roerselen in hun eigen ziel niet nauwlettend volgen, moeten wel ongelukkig zijn.”

Praktisch Stoïcisme: Kritiek op anderen of jezelf 2We zijn veel te bezorgd over wat andere mensen denken, zeggen en doen. Je hebt amper genoeg tijd en energie om je te concentreren op wat jij doet en hoe jij je deugdzaam kunt gedragen.

Maak eerst je eigen huis schoon voordat je de rommel in een ander zijn of haar huis bekritiseert.

Dus deze week, wanneer je jezelf betrapt dat je je zorgen maakt over, of kritiek hebt op, wat iemand anders doet/denkt/ zegt, herinner jezelf er dan aan dat dit buiten jouw controle is, en dus ook geen zorg voor jou is. Gebruik in plaats daarvan de geestelijke ‘rekenkracht’ en energie om bij jezelf naar binnen te kijken en zoek iets dat je beter zou kunnen doen, hier en nu.

Wij lezen graag voorbeelden van de praktische invulling van dit inzicht, dus deel je ervaringen en wat je hebt geleerd hieronder.

Handig om bij deze oefening te gebruiken

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Maria
Maria
3 jaren geleden

Als ik me zorgen maak of ik heb kritiek op iemand wat hij zegt of hoe hij doet, is dat niet voor niets. Het is me al te simpel om dat af te doen met : het is buiten mijn controle, dus ook geen zorg voor mij……..[zoals hierboven als tip gegeven wordt] Op het moment dat ik me verbonden heb met iemand die zegt en dingen doet die ik niet gepast vind…….wat moet ik dan? Mij terug trekken? Er niets van aan trekken omdat ik weet dat hij nooit zal veranderen? Ik kan m’n ongenoegen uiten maar dat helpt niet,… Lees verder »

Maria
Maria
3 jaren geleden

Bedankt voor de metafoor van de boogschutter……… zo is het!