Praktisch Stoïcisme: Waar heb jij het druk mee? 1

Praktisch Stoïcisme: Waar heb jij het druk mee?

Hier is een stoïcijns inzicht waarmee je in je dagelijkse leven een week lang kunt oefenen. Onder de oefening kun je jouw ervaringen met het in de praktijk brengen van de stoïcijnse wijsheid met anderen delen.

Wij kijken uit naar het delen van mooie inzichten waarmee we elkaar verrijken en aanmoedigen.

Waarom Praktisch Stoïcisme?

De stoïcijnse Keizer Marcus Aurelius schreef:

“Praat niet over wat een goed mens is, maar wees er een.”

Zijn mede-stoïcijn Epictetus schreef in zijn Encheiridion (52) hetzelfde, maar hij gebruikte iets meer woorden:

“Het eerste en meest noodzakelijke punt in de filosofie is het toepassen van de principes zoals: ‘Lieg niet’; het tweede punt is de bewijsvoering waarom wij niet moeten liegen. Maar wij verspillen onze tijd aan de vraagstelling en al onze kracht is daarmee gemoeid. Maar het eerste punt verwaarlozen wij volledig. Dus liegen wij, maar staan aan de andere kant direct klaar om te bewijzen waarom wij niet moeten liegen.”

Praktische oefening: Waar heb jij het druk mee?

Deze week gaan we oefenen met het volgende inzicht van Seneca (LXII 1):

“Waar ik ook ben, ik ben meester over mezelf. Want ik geef me niet over aan mijn zaken, maar leen mezelf aan hen. Ik zoek geen excuses voor het verspillen van mijn tijd.”

“Bezig zijn om het druk te hebben” is iets waar de meeste, zo niet iedereen, van ons schuldig aan is. Alles wat we doen is op zichzelf belangrijk, maar de meeste dingen zijn niet essentieel voor een goed leven.

Seneca herinnert ons eraan dat hoe graag we van alles willen doen, we maar een bepaald aantal uren per dag hebben. Hoeveel uren we in totaal hebben voordat we sterven, weet niemand. Uiteindelijk zijn we de baas over onze eigen tijd en hoe we die besteden.

Zeggen dat je niet genoeg tijd hebt, dan zeg je eigenlijk:

“Dit is voor mij niet belangrijker dan het andere wat ik nu ga doen.”

Dus betrap jezelf er deze week op wanneer je zegt dat je het te druk hebt of “daar heb ik geen tijd voor”. Denk erover of de zin hierboven inderdaad dan het geval is.

Je zult zien (vaker dan je zou willen toegeven) dat je dit excuus gebruikt om te voorkomen dat je dingen doet die echt belangrijk zijn in je leven.

Een bekende uitspraak is “Geen tijd is geen prioriteit”, maar klopt dat wel. Heeft datgene waar je geen tijd voor vrijmaakt inderdaad geen prioriteit?

Succes deze week. En deel je ervaringen als je daar zin in hebt hieronder. Veel mensen halen inspiratie uit het lezen van andermans inzichten.

 

close
Praktisch Stoïcisme: Waar heb jij het druk mee? 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen