Praktisch Stoïcisme: Wie beoordeel jij? 1

Praktisch Stoïcisme: Wie beoordeel jij?

Hier is een stoïcijns inzicht waarmee je in je dagelijkse leven een week lang kunt oefenen. Onder de oefening kun je jouw ervaringen met het in de praktijk brengen van de stoïcijnse wijsheid met anderen delen.

Wij kijken uit naar het delen van mooie inzichten waarmee we elkaar verrijken en aanmoedigen.

Waarom Praktisch Stoïcisme?

De stoïcijnse Keizer Marcus Aurelius schreef:

“Praat niet over wat een goed mens is, maar wees er een.”

Zijn mede-stoïcijn Epictetus schreef in zijn Encheiridion (52) hetzelfde, maar hij gebruikte iets meer woorden:

“Het eerste en meest noodzakelijke punt in de filosofie is het toepassen van de principes zoals: ‘Lieg niet’; het tweede punt is de bewijsvoering waarom wij niet moeten liegen. Maar wij verspillen onze tijd aan de vraagstelling en al onze kracht is daarmee gemoeid. Maar het eerste punt verwaarlozen wij volledig. Dus liegen wij, maar staan aan de andere kant direct klaar om te bewijzen waarom wij niet moeten liegen.”

Praktische oefening: Wie beoordeel jij?

Laten we deze week om te oefenen eens kijken naar wat Marcus Aurelius in zijn Overpeinzingen (IV 18) schrijft:

“Wat een overvloed aan tijd wint degene die zich niet bemoeit met wat zijn buurman denkt, zegt of doet, maar er alleen op toeziet dat zijn eigen daden rechtvaardig en zuiver zijn. Waarlijk, het past een goed mens niet acht te slaan op de duisternis in het hart van een ander, maar hij behoort zonder omwegen door te lopen in de richting van de eindstreep.”

In deze tijd met sociale media en reality-tv zijn we erg snel met het beoordelen en veroordelen van anderen. Door anderen te be- en veroordelen proberen we redenen vinden om onszelf op de schouder te kloppen (“kijk hem nou, ik doe dat tenminste niet” of “Kijk haar nou, zo gedraag je je toch niet?”).

Dit be- en veroordelen van andere mensen gebeurde echter ook al 2000 jaar geleden in het oude Rome. En we doen dit allemaal nog steeds in verschillende mate. We be- en veroordelen familieleden, collega’s, buren, vrienden, mensen die we op televisie zien, mensen in tijdschriften of in de krant, etc. etc.. Eigenlijk iedereen die we in een dag zien en spreken.

We houden ons erg bezig met wat andere mensen denken en doen, maar we houden ons niet genoeg bezig met wat we zelf denken en doen. In plaats van energie en denkkracht te besteden aan wat andere mensen denken en doen – waar je toch geen invloed op hebt – kun je beter deze energie gebruiken om je eigen gedachten en gevoelens onder controle te krijgen zodat je deze inzet om een goed en gelukkig leven te leiden.

Dus deze week, wanneer je jezelf betrapt op het nadenken over wat anderen denken of doen, en dit bijna automatisch te be- en veroordelen, herinner jezelf er dan aan dat je amper genoeg kracht en energie hebt om je te concentreren op wat jij denkt en doet. Je brein kan zich maar op één ding tegelijk concentreren. Concentreer je op datgene waar je wel controle over hebt.

Dus observeer jezelf deze week, en verschuif je focus op je eigen Prohairesis om iets in jezelf te vinden dat je kan verbeteren.

Succes deze hele week! En deel je verhalen als je daar zin in hebt. Veel mensen halen inspiratie uit het lezen van andermans ervaringen.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen