Praktisch Stoïcisme: Koester de dingen/mensen die je hebt 1

Praktisch Stoïcisme: Koester de dingen/mensen die je hebt

Hier is een stoïcijns inzicht waarmee je in je dagelijkse leven een week lang kunt oefenen. Onder de oefening kun je jouw ervaringen met het in de praktijk brengen van de stoïcijnse wijsheid met anderen delen.

Wij kijken uit naar het delen van mooie inzichten waarmee we elkaar verrijken en aanmoedigen.

Waarom Praktisch Stoïcisme?

De stoïcijnse Keizer Marcus Aurelius schreef:

“Praat niet over wat een goed mens is, maar wees er een.”

Zijn mede-stoïcijn Epictetus schreef in zijn Encheiridion (52) hetzelfde, maar hij gebruikte iets meer woorden:

“Het eerste en meest noodzakelijke punt in de filosofie is het toepassen van de principes zoals: ‘Lieg niet’; het tweede punt is de bewijsvoering waarom wij niet moeten liegen. Maar wij verspillen onze tijd aan de vraagstelling en al onze kracht is daarmee gemoeid. Maar het eerste punt verwaarlozen wij volledig. Dus liegen wij, maar staan aan de andere kant direct klaar om te bewijzen waarom wij niet moeten liegen.”

Praktische oefening: Koester de dingen/mensen die je hebt

Laten we deze week voor onze oefening eens kijken naar de morele brieven van Seneca (LXIII 7):

“Het lot heeft weggenomen, maar het het lot heeft ook gegeven. Laten we volop genieten van onze vrienden, omdat we niet weten hoe lang dit voorrecht van ons zal zijn.”

Het lot (of het geluk) is het totaal van alle dingen die we niet in het leven beheersen (wat veel is!). Het lot bevoordeelt niemand boven een ander en zij geeft en neemt naar goeddunken volgens haar eigen universele redenen.

Alles wat buiten onze eigen innerlijke oordeel en intenties ligt, is in handen van het lot. Misschien kunnen we sommige dingen in meer of mindere mate beïnvloeden, maar uiteindelijk is het aan het lot om te bepalen hoe lang we ‘dingen’ hebben.

Dit geldt ook voor onze dierbaren, onze vrienden en familie. Uiteindelijk zijn ze uitgeleend aan ons. Of we nu zelf sterven, of een dierbare sterft, of dat de omstandigheden ons uit elkaar drijven, we zullen op een dag gescheiden zijn van degenen van wie we houden. We zullen ze op een dag moeten ‘teruggeven’. Niemand weet hoe lang de leenperiode is.

Wees daarom deze week extra bewust van de mensen die je dierbaar zijn. Probeer nu het nog kan met hen tijd door te brengen. Besteed wat meer aandacht aan hen. Vergeet niet dat jij, en de tijd die je samen hebt, van een beperkte duur is. Dus geniet er nu van.

Succes deze hele week. En deel je ervaringen als je daar zin in hebt. Veel mensen halen inspiratie uit het lezen van andermans ervaringen.

 

close
Praktisch Stoïcisme: Koester de dingen/mensen die je hebt 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen