Praktisch Stoïcisme: Straf jezelf niet opzettelijk 1

Praktisch Stoïcisme: Straf jezelf niet opzettelijk

Hier is een stoïcijns inzicht waarmee je in je dagelijkse leven een week lang kunt oefenen. Onder de oefening kun je jouw ervaringen met het in de praktijk brengen van de stoïcijnse wijsheid met anderen delen.

Wij kijken uit naar het delen van mooie inzichten waarmee we elkaar verrijken en aanmoedigen.

Waarom Praktisch Stoïcisme?

De stoïcijnse Keizer Marcus Aurelius schreef:

“Praat niet over wat een goed mens is, maar wees er een.”

Zijn mede-stoïcijn Epictetus schreef in zijn Encheiridion (52) hetzelfde, maar hij gebruikte iets meer woorden:

“Het eerste en meest noodzakelijke punt in de filosofie is het toepassen van de principes zoals: ‘Lieg niet’; het tweede punt is de bewijsvoering waarom wij niet moeten liegen. Maar wij verspillen onze tijd aan de vraagstelling en al onze kracht is daarmee gemoeid. Maar het eerste punt verwaarlozen wij volledig. Dus liegen wij, maar staan aan de andere kant direct klaar om te bewijzen waarom wij niet moeten liegen.”

Praktische oefening: Straf jezelf niet opzettelijk

Deze week gaan we oefenen met het inzicht van Seneca dat zelfbedrog geen deugd is. In zijn morele brieven (V 5) schrijft hij:

“Zoals het een teken van luxe is om lekkernijen na te jagen, zo is het gekheid om datgene te vermijden wat voor de hand liggend is en zonder grote prijs te koop is. Filosofie roept op tot een eenvoudig leven, maar niet tot boetedoening. We kunnen eenvoud en de wereld combineren. Dit is de gulden middenweg die ik goedkeur. Ons leven dient een gelukkig middelpunt te zijn tussen het leven van een wijsgeer en het wereldse leven. Alle mensen dienen de wereld te bewonderen, maar zij dienen de wereld ook goed te begrijpen.”

Helaas is de filosofie van het Stoïcisme de afgelopen jaren in een verkeerd daglicht gesteld. Dit komt onder andere omdat het door sommige mensen wordt geassocieerd met stoerheid, hardheid en een gebrek aan emoties.

Het doel van de stoïcijnse levenskunst is niet om iemand fysieke kracht, uithoudingsvermogen of zelfbedrog te leren. Het is een gids om een ​​deugdzaam leven te leiden. Wat betekent dat je je tijd, middelen en capaciteiten gebruikt voor de verbetering van jezelf tot nut van de gemeenschap waarin je leeft en de wereld, en deze niet gebruikt om te leren pijn te doorstaan.

Jezelf opzettelijk onthechten, jezelf opzettelijk bestraffen, jezelf opzettelijk ongemakkelijk maken en jezelf opzettelijk vernederen is GEEN zelfverbetering maar alleen maar egostreling.

De belangrijke stoïcijnse oefening Premeditation Malorum is een zeer belangrijke en krachtig hulpmiddel. Ook het herkennen van onnodige luxe en daar afstand van doen, is een belangrijke stoïcijnse oefening. Jezelf echter opzettelijk straffen zonder goede reden (zoals koude douches of ijsbaden) maakt je niet tot een betere stoïcijn, een beter mens en zorgt ook niet voor een betere (meer morele) manier van leven.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jezelf aan een meer deugdzame en hogere standaard te houden met betrekking tot wat jouw intenties en acties zijn. Moet je jezelf eerst straffen om dit te kunnen doen?

Dus vraag jezelf deze week af of je echt je tijd en middelen gebruikt voor het verbeteren van jezelf in morele zin, en als uitvloeisel daarvan de  gemeenschap waarin je leeft. Zijn er minder belangrijke luxe dingen die je kunt opgeven om de wereld om je heen een beetje beter te maken?

Als deze oefening je heeft geholpen iets anders (al is het maar klein en beperkt) anders te doen, deel het dan met de rest van ons om anderen te helpen en te inspireren.

 

close
Praktisch Stoïcisme: Straf jezelf niet opzettelijk 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen