8 manieren hoe jij de planeet kan redden

De problemen waar we voor staan om deze wereld te redden zijn heel groot en komen van alle kanten. Je kan gaan denken dat je machteloos bent en het naderende noodlot maar passief moet ondergaan. Maar gelukkig is dat niet waar.

De wereld is het waard om gered te worden. En gelukkig is het niet te laat. Hieronder lees je welke acht problemen de wereld bedreigen en hoe jij kan bijdragen aan de oplossing.

1) Gooi de huidige manier van landbouw volledig om

Zoals het nu gaat, is ons landbouwsysteem in hoge mate afhankelijk van het aanvullen van grond met stikstof, kalium, fosfor, en met extra sporenmineralen. Dit proces vernietigt de rhizosfeer, waar het microbiële leven van planten afhankelijk van is.

Door deze manier van landbouw wordt de grond stoffig, droog en spoelt ze gemakkelijk weg. De verloren bovengrond stroomt vervolgens in de oceaan waar het gigantische algenbloei veroorzaakt. Deze algen veroorzaken vervolgens dode zones waar niets kan leven. Dit vernietigt plankton, de belangrijkste producent van zuurstof op aarde.

Door het microbiële leven in de bodem te verbeteren en beter te voeden, en door de grond weer als de basis van de landbouw te behandelen, kunnen we een hogere opbrengst krijgen zonder het verlies van de bovengrond en de vernietiging van de rhizosfeer. De duurzame landbouw bewijst dit.

Veel andere natuurlijke landbouwmethoden vullen deze methoden aan met manieren om de opbrengsten op een duurzame manier verder te verhogen. Door toepassing van deze landbouwmethoden wordt ook het koolstof-probleem opgelost. En hierdoor kunnen we het emissieprobleem waarin we verzeild zijn geraakt weer omdraaien.

8 manieren hoe jij de planeet kan redden 1Oplossing waar jij aan kan bijdragen: Koop geen voedsel meer dan afkomstig is van de bio-industrie of uit de niet-duurzame landbouw.

Er zijn tegenwoordig in alle supermarkten duidelijke etiketten om te zien hoe en waar het voedsel dat je koopt, is geproduceerd. Met even goed lezen, en de juiste keuze maken, kun je de wereld verbeteren.

2) Stop het produceren van niet-recyclebare verpakkingen en (plastic) producten voor eenmalig gebruik

We weten tegenwoordig allemaal dat er alternatieven zijn. Hennep maakt beter plastic dat biologisch afbreekbaar is. We kunnen daar nu al gemakkelijk mee beginnen.

Het planten van hennep in plaats van commerciële soja en maïs zou flink helpen bij het verbeteren van de grond, omdat hennep van nature grote hoeveelheden koolstof in de grond vasthoudt door de netachtige wortels.

Er is geen andere reden dan hebzucht en vasthouden aan de status-quo dat dit niet gebeurt. Elke huidige kunststofproducent kan eenvoudig de aanpassing te doen om kunststof met hennep te produceren in plaats van met petrochemicaliën.

8 manieren hoe jij de planeet kan redden 1Oplossing waar jij aan kan bijdragen: Koop geen plastic wegwerp-artikelen of kleding wat niet duurzaam, voor mens en natuur, is geproduceerd.

Wees bewust van wat je koopt. Koop wanneer dat kan (en dat kan heel vaak) een niet-plastic alternatief. Scheidt plastic afval zodat het plastic dat je hebt gekocht in ieder geval hergebruikt kan worden.

3) Pak energieproductie groots en serieus aan

Thoriumzout-kernreactoren, fusie-onderzoek, geothermie, micro-hydro vortex genererende turbines, getijden-energie, windenergie, zonne-energie. Allemaal technologieën waar we flink in dienen te investeren. We moeten veel meer onderzoek doen naar veiligere en duurzamere manieren om onze energie te produceren en op te slaan.

8 manieren hoe jij de planeet kan redden 1Oplossing waar jij aan kan bijdragen: De energierevolutie is vooral een politieke beslissing. Maar jij kan als individu toch een (klein) steentje bijdragen.

Als het financieel haalbaar is, investeer dan in een gasloos huis, zonnepanelen, goede isolatie en een elektrische of hybride auto. Of helemaal geen auto als dat kan. 

Wacht niet op de perfecte oplossing. De lithium-batterij in een elektrische auto is (nog) niet perfect, maar een elektrische auto is in ieder geval wel beter voor mens en wereld dan een benzine- of dieselauto.

4) Maak de maatschappij circulair

Van toiletten tot nucleair afval, er moeten methoden worden ontwikkeld om afval om te zetten in nuttige producten in plaats van afval als een bijzaak te behandelen.

Zo lang we het nog nodig hebben, kan nucleair afval worden omgezet in zeer effectieve batterijen. Menselijk afval kan worden omgezet in goede compost. Deze dingen moeten de norm worden in plaats van de uitzondering.

8 manieren hoe jij de planeet kan redden 1Oplossing waar jij aan kan bijdragen: Doe aan afvalscheiding. En probeer elke week of elk kwartaal de hoeveelheid afval die jij produceert te verminderen. Ook hierbij geldt: “Laat perfectie niet de vijand zijn van het goede.” Elke kleine stap helpt.

5) Gebruik effectieve alternatieve bouwmaterialen

Er moeten effectievere bouwmaterialen worden gebruikt in plaats van de traditionele bouwmaterialen. Zoals maïs, geramde aarde, Adobe of zonsteen, hooibalen, Earthbag en cellenbeton (Aircrete).

Veel alternatieve materialen zijn nu al vrij verkrijgbaar, zijn duurzaam en verminderen enorm de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd wanneer we een huis bouwen.

Extra materialen zoals hempcrete en mycobricks kunnen worden gebruikt om de standaard isolatie te vervangen en zijn veel effectiever. Deze materialen zijn allemaal beter bestand tegen vuur, aardbevingen en vele andere potentiële natuurrampen dan de huidige architectuur. Deze materialen kunnen ook worden gebruikt met 3D-printers.

8 manieren hoe jij de planeet kan redden 1Oplossing waar jij aan kan bijdragen: Net als bij de energierevolutie geldt hier ook voor dat dit te groot is voor het individu. Maar ook hier kan je weer zelf kleine stappen zetten.

Wanneer je een aanpassing doet aan je huis, kijk dan of er duurzame alternatieven zijn. Het zal je verbazen hoeveel goede alternatieven er nu al zijn. Vraag er anders naar bij je aannemer of bij de doe-het-zelf supermarkt.

Laat de perfectie niet de vijand zijn van het goede.
Kleine niet-perfecte verbeteringen zijn beter dan helemaal geen verbeteringen

6) Verminder je eiwit-inname, verhoog duurzame eiwitproductie

Dit houdt verband met het eerste punt, over hoe we nu landbouw doen. Om duidelijk te zijn, dit is geen oproep dat iedereen veganistisch of vegetariër moet worden.

Onze huidige methoden voor het produceren van rundvlees, varkensvlees, kip en vis zijn totaal onhoudbaar. Veeteelt-fabrieken produceren op een oppervlakte van slechts een hectare evenveel vervuiling als een middelgrote stad. Op deze manier geteeld vee produceert enorme hoeveelheden methaan, dat bijdraagt aan 15% van de koolstof in de atmosfeer.

Vis is zo overbevist tot deskundigen waarschuwen dat de oceanen al vanaf 2030 geen vis meer hebben indien we op deze manier doorgaan. Als veilige, gekweekte vis (die van nature geen kwik bevat) vleesburgers zou vervangen, dan zou we gezonder zijn, minder overgewicht hebben, en het zou de vraag naar duurzame alternatieven vergroten.

Er zijn bekende en effectieve alternatieven voor deze methoden. De veehouderij van Allan Savory bijvoorbeeld produceert gezonder vee en gezondere zuivelproducten terwijl het tegelijkertijd de natuur herstelt.

Kippen met vrije uitloop zorgen voor een uitstekende bestrijding van plagen, net als op polycultuurbedrijven (waar verschillende diersoorten door elkaar heen leven).

Varkens maken uitstekende mest en dienen als afvalverwerkers van de natuur. Met aquaponics kan duurzaam zalm, forel, baars, tilapia en een aantal andere vissen worden gekweekt. Terwijl tegelijkertijd gewassen worden verbouwd in een dichtheid die veel hoger is dan de traditionele landbouw.

Veel van deze methoden kunnen niet eiwitten produceren in dezelfde dichtheid als onze huidige normen (afgezien van aquaponics, wat het veel beter kan). Dus onze manier van eten zou moeten veranderen waardoor we veel minder dierlijk eiwit nodig hebben.

8 manieren hoe jij de planeet kan redden 1Oplossing waar jij aan kan bijdragen: Het staat hierboven eigenlijk al. Eet minder, of liefst geen, vlees en ook geen vis.

7) Subsidieer en promoot anticonceptie

Het meest effectieve wat je kunt doen om de menselijke last op de planeet te verminderen, is om maar één of hooguit twee kinderen te krijgen. Door anticonceptie wereldwijd te stimuleren (het wereldwijde aspect is van cruciaal belang), kunnen we de menselijke bevolking verminderen.

Als alle landen in de eerste wereld half zo dichtbevolkt waren als nu, zou onze afvalproductie dalen. Als de hele wereld minder bevolkt zou zijn, zou de hoeveelheid menselijke vernietiging van de natuur dalen.

Het opnieuw groen maken van de planeet door bomen te herplanten, is een uiterst effectieve methode om de schade die de mens heeft veroorzaakt aan de biodiversiteit, de atmosfeer en de rhizosfeer ongedaan te maken.

Door anticonceptie te stimuleren en te subsidiëren, zouden mensen financiële prikkels krijgen en geen barrières meer ondervinden wanneer ze het aantal kinderen dat ze hebben willen verminderen.

Een geleidelijke bevolkingsvermindering in de loop van een paar generaties zodat we ongeveer de helft van de huidige wereldbevolking overhouden. zou heel ver gaan in het verminderen van de last die we nu voor deze planeet vormen.

8 manieren hoe jij de planeet kan redden 1Oplossing waar jij aan kan bijdragen: Neem één kind, hooguit twee. Doneer aan organisaties die anticonceptie in de wereld ondersteunen en promoten. Als je een tuin hebt, plant dan bomen en verdiep je in permacultuur.

8) Pak de mega-rijken en de ongelijkheid in welvaart en welzijn aan

Miljardairs zijn uitwassen van de structurele fouten aan in onze economische en politieke systemen. Daarbij is het onmogelijk om een miljardair te zijn en je geld op een nette, morele manier te hebben verdiend, ondanks wat sommige politici en economen je vertellen.

Het is letterlijk onmogelijk om zoveel rijkdom op te bouwen zonder de massale uitbuiting van mensen en het stelen van de winsten die hun arbeid oplevert. Om nog maar te zwijgen over de exploitatie van de aarde totdat deze onbewoonbaar is voor het menselijk leven.

Om te illustreren hoe rijk de mega-rijken tegenwoordig zijn, gebruik ik het voorbeeld van een trap. Elke trede op de trap staat voor €100.000. Voor dit bedrag zouden gewone werkende mensen vele jaren moeten sparen.

  • Ongeveer de helft van alle mensen in een welvarend westers land staan op of net voor de allereerste traptrede. Zij zullen in hun leven nooit een stap hoger zetten.
  • De mensen die rijker zijn dan vier vijfde van de bevolking, de sociale middenklasse, staan op de 5de traptrede. Dit is ongeveer vijf seconden lopen om op die traptrede te komen.
  • Degenen met meer geld dan 90 procent van de bevolking, de miljonairs die wij beschouwen als onze sociale elite zoals voetballers en filmsterren, staan op de 11de traptrede. Nog een paar seconden extra lopen van de vorige trede waar de middenklasse staat. De meeste mensen in een welvarend land komen niet eens in de buurt om in hun leven, zelfs niet wanneer ze 45 jaar of langer hard werken, zoveel geld te vergaren.
  • Een miljardair staat tienduizend treden hoger op de trap. Dat is genoeg om vijf Empire State Building-wolkenkrabbers op te lopen. Dat is bijna drie uur non-stop lopen.
  • En iemand als Jeff Bezos, de baas van Amazon? Hij staat zo hoog op de trap dat we het niet meer in traptreden kunnen beschrijven, maar alleen maar met afstanden. De traptrede waar hij staat, is 214 kilometer hoog. Dat is meer dan half de afstand naar het internationale ruimtestation. Dat is meer dan 24 keer de Mount Everest op elkaar gestapeld. Het duurt wandelend, non-stop zonder slaap, meer dan twee weken om zo hoog de trap op te lopen. En elke stap staat voor meer geld dan dat vijf arme gezinnen bij elkaar hebben.

Jeff Bezos is niet de enige mega-rijke op aarde. Er is geen enkele rechtvaardiging in het universum dat zoveel geld door één persoon of familie mag worden opgepot.

In 2015 leerde de wereld uit de Panama Papers dat de mega-rijken vele miljarden euro’s wegsluizen naar belastingparadijzen. Dit deden ze toen en dit doen ze nog steeds, geholpen door politici.

Dit betekent dat over deze miljarden euro’s geen belasting wordt geheven en dit geldt dus niet ten bate komt aan de maatschappij. De mega-rijken fungeren nu dus als een soort geld-stofzuigers.

De mega-rijken onttrekken geld, en dus welvaart en welzijn, uit de maatschappij. Geld dat onze arbeid heeft geproduceerd, maar waar we dus niet van kunnen profiteren. Bijvoorbeeld om onze leefomgeving en onze aarde mee te redden.

8 manieren hoe jij de planeet kan redden 1Oplossing waar jij aan kan bijdragen: Deze oplossing geldt eigenlijk ook voor alle oplossingen hierboven. Stem niet op politieke partijen die als beleid hebben dat ze de rijken belonen en arme mensen straffen. Politieke partijen die voor het succes van een land alleen kijken hoe de economie het doet.

Laat je niet bedonderen met het idee dat wanneer we de rijken rijker maken, we daar allemaal baat bij hebben, zoals belastingverlaging of verlaging van erfbelasting. Koop geen producten of diensten bij de mega-rijke multinationals.

Koop je producten en voedsel bij lokale winkels en niet bij nationale of internationale bedrijven. Breng je geld niet onder bij een bank die actief meehelpt de rijken rijker te maken ten koste van de wereld.

Samenvatting

Maak je je zorgen, kijk dan wat je er zelf aan kan doen. Laat perfectie niet de vijand zijn van het goede. Een niet-perfecte oplossing of verandering die tot een kleine verbetering leidt, is beter dan helemaal niks doen. Informeer jezelf goed en neem de goede besluiten.

Wees bereid om offers te brengen, in de mate dat je dat kan, om de wereld beter te maken. Geld is macht. Dat bewijzen de mega-rijken wel. Maar jij hebt ook geld. Dus ook macht, hoe klein dan ook. Gebruik deze macht om de wereld iets beter te maken.

Als je bij elk van de acht bovenstaande punten een kleine stap zet, dan maak je de wereld een stuk beter. Je kan vandaag al beginnen!

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Berto
Berto
3 jaren geleden

Een belangrijke bijkomende factor bij het oplossen van bovenstaande problemen is dat we op zoek gaan naar medestanders. Ik hoef het leed van de wereld niet alleen te dragen of op te lossen. Vooral de millenniumgeneratie, die nu aan zet is, zal veel meer de uit hun ‘ik schulp’ moeten kruipen om in hun directe leefomgeving bovenstaande veranderingen te gaan bewerkstelligen. Mijn ervaring is dat je het beste van onderop, op straat en wijk niveau, kan beginnen. Je bent niet spiritueel, spiritualiteit spreekt door je handelen en de intentie om te verbinden. ‘Verbeter de wereld begin bij jezelf’ is pas… Lees verder »

fabrizio
fabrizio
1 jaar geleden

electrische auto´s zijn nog erger denk ik; omdat het zeker 100.000 kilometer duurt voordat je kwa energie/productie hetzelfde bereikt als met een gewonen auto, en het winnen van grondstoffen voor de batterijen is een erg milieuvernielend proces, nog niet eens dat we over tien jaar zitten opgescheept met een enorme aantal giftige accu´s die onbruikbaar zijn. en men nu al spreekt van het bouwen van kerncentrale´s alleen om ze aan de praat te houden ?