Archetypen en Helden 1
Maatschappij

Archetypen en Helden

starwars
De spirituele ridder Luke Skywalker en de slechte ridder Darth Vader

Archetypen zijn onderdeel van het onbewuste. ‘Arche’ betekent in het Grieks ‘eerste’ en ‘type’ betekent ‘imprint’ of ‘patroon’.

Hoewel Plato lang geleden al op het concept kwam van ideale vormen (patronen die al aanwezig zijn in de geestelijke of goddelijke sfeer, en welke de soefi’s al-a’yaan ath-thaabita (onveranderlijke essenties) noemen) was het C.G. Jung die het idee van psychologische archetypen bij het grote publiek bekendmaakte.

Archetypen zijn karakteristieke patronen die bestaan ​​in de collectieve psyche van het menselijk ras. Ze herhalen zichzelf continu in onze individuele psyche. Jungiaanse archetypes zijn bijvoorbeeld ‘de moedige strijder’ en de ‘wijze en verstandige koning’. Het archetype van de held is terug te vinden in het archetype van de ‘koene ridder’ of ‘de spirituele krijger’.

Het archetype van de held zien we terug in de klassieke Griekse en Romeinse literatuur, vaak afgeschilderd als iemand die een steeds moeilijker wordende weg van obstakels moet overwinnen om uiteindelijke zichzelf en de wereld te redden. Dit archetype heeft tegenwoordig een dominante positie in onze gedachten als een icoon van zowel mannelijke als vrouwelijke kracht.

frodo-sam
Frodo en Sam

Een moderne versie van de Held is de Hobbit Frodo uit het boek en de filmreeks ‘In de ban van de Ring’. We zien in Frodo niet een superheld, maar een gewone menselijke held. Iemand met wie we ons kunnen identificeren. Iemand die succesvol zijn zoektocht voltooid. En iemand die de verleiding kan weerstaan om de kracht van de magische ring voor zijn eigen doeleinden te gebruiken.

Veel helden in het echte leven blijven ongezien. Zij doen hun goede en heldhaftige daden in de anonimiteit en vaak ondergewaardeerd.

Helden in de klassieke literatuur hadden vaak een metgezel. Zo had Frodo zijn Sam, Theseus had Poseidon, Perseus had Athene en Achilles had Cheiron. Wanneer zelfs de archetypische klassieke Helden hulp nodig hadden, dan is het voor ons gewone mensen goed om te weten dat we nooit alleen deze heldenreis des levens maken.

Wees de held die je kan zijn en accepteer alle hulp die je daarbij krijgt. Maar wees niet teleurgesteld wanneer roem en waardering uitblijven.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Harmea
Harmea
2 jaren geleden

Hallo Er is een mysterieuze route verankert in NL die verwijst naar een andere samenleving waarin er meer rechtvaardigheid en solidariteit zal komen. Het Moet het Aqauriustijdperk inluiden. Ik Harmea ben een van die onzichtbare helden; die de schrijnende armoede en de kloof tussen arm en rijk met een gouden plan zou kunnen overbruggen. Helaas heb ik geen geld wel veel zicht op een route tussen 1600 en 2019. Dus wil dit artikel meenemen als voorbeeld voor de Internationale Vrouwen