Boekrecensie ‘Eenzaamheid – Troost door inzicht’ van Hans Stolp

Op verzoek van De Mystieke School las ik dit boek uit de serie ‘Denken met je hart’ van auteur Hans Stolp. Het verscheen in aansluiting op de week van de Eenzaamheid die sinds 10 jaar wordt gehouden en waarin aandacht wordt besteed aan eenzaamheid.

Eenzaamheid: een moderne plaag

In de eerste helft van het boek beschrijft Stolp in zijn bekende toegankelijke schrijfstijl welke vormen van eenzaamheid er bestaan, wie er zoal door worden getroffen en wat in onze tijd de belangrijkste veroorzakers van eenzaamheid zijn. Deskundigen noemen eenzaamheid niet voor niets een van de dodelijkste epidemieën van deze tijd.

Dit roept bij Stolp de vraag op hoe we in ons leven zo met eenzaamheid kunnen omgaan dat we er niet aan onderdoor aan, maar het juist als een verrijkende ervaring kunnen beschouwen.

Om die vraag te kunnen beantwoorden verkent hij in de tweede helft van het boek de zin van eenzaamheid en manieren waarop mensen hiermee zouden kunnen omgaan.

“Aanvaard de eenzaamheid, luister naar de stilte”

Innerlijke eenzaamheid

Het bijzondere aan dit boek is dat Stolp daarin, naast de gebruikelijke oorzaken van eenzaamheid, ook een meer esoterische duiding aan dit verschijnsel geeft en dat zette me aan het denken. Volgens Stolp is de mens gedurende zijn leven op aarde afgesneden van ‘het Al’ en de geestelijke wereld.

Deze afgescheidenheid wordt door sommigen ervaren als een gevoel van innerlijke eenzaamheid. Stolp verklaart de toename van het aantal mensen dat hieraan leidt door de stelling dat de mens in dit tijdperk gericht is op de ontwikkeling van zijn bewustzijnsziel. Daardoor zijn we meer dan voorheen gericht op onze binnenwereld en hebben we minder wezenlijk contact met elkaar.

Dit type eenzaamheid kan echter niet door sociale contacten of activiteiten worden opgelost, maar moet worden doorleefd. Dat is volgens Stolp noodzakelijk voor de ontwikkeling van onze bewustzijnsziel en daarmee voor de ontwikkeling van de mensheid.

Alleen door de eenzaamheid te doorleven kan in iemand zijn Hogere ik of innerlijke Christus ontwikkeld worden.

“Als je eindelijk haar taal begint te verstaan, onthult zich in je ziel een hoger, dieper weten.”

De zin van eenzaamheid

Dat doorleven wil niet zeggen dat we lijdzaam moeten gaan zitten afwachten tot de eenzaamheid overgaat. Nee, volgens Stolp moeten we leren om de eenzaamheid te aanvaarden en te doorgronden. Dat wil zeggen: leren luisteren naar de hogere inzichten die alleen in deze ‘state of mind’ tot de mens komen en die je helpen om je eigen wezen te doorgronden.

Dat klinkt prachtig, maar is in werkelijkheid natuurlijk een zwaar en moeilijk proces dat lang niet iedereen uiteindelijk zal weten vol te houden.

Toch hoopt Stolp met zijn boek mensen te stimuleren om hun innerlijke eenzaamheid te zien als een oproep om de weg naar binnen te gaan en zo in contact te komen met een dieper weten dat in henzelf besloten ligt. Een zoektocht naar de eigen antwoorden.

Tot slot beschrijft Stolp welke inzichten nodig zijn om de weg naar binnen te gaan (inzicht in de menselijke ziel, bewustzijn van de geestelijke wereld, vrijheid nemen en geven en nieuwe verbindingen maken).

Dit rijtje sterkte me in mijn overtuiging dat aansluiting bij een gnostische of esoterische groepering zoals de rozenkruisers of de vrijmetselarij, mensen kan helpen op hun individuele zoektocht naar binnen, maar ook de cursussen van De Mystieke School kunnen dit proces ondersteunen.

Kortom: dit boek is een aanrader voor iedereen die bereid is om wat dieper na te denken over de zin van eenzaamheid (en daarmee ook van het leven).

Jeanine Zwalve
www.jeanineerades.nl

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen