De relatie tussen spiritualiteit, wijsheid en geestelijke gezondheid

Onderzoekers hebben spiritualiteit toegevoegd aan een bestaande index met zes componenten om te kunnen beoordelen of iemand wijs is.

Vorig jaar introduceerde Michael Thomas en Dilip Jeste van de Universiteit van Californië een nieuwe schaal (Thomas et al., 2019) om de wijsheid van mensen te beoordelen. Deze wijsheid index is gebaseerd op zes gemeenschappelijke en meetbare domeinen:

  1. Acceptatie van uiteenlopende perspectieven
  2. Besluitvaardigheid
  3. Emotionele regulering
  4. Pro-sociaal gedrag (empathie, mededogen, altruïsme en een gevoel van eerlijkheid)
  5. Zelfreflectie of inzicht
  6. Sociale besluitvorming

De originele wijsheid-index (San Diego Wisdom Scale) bevat 24 stellingen zoals:

  • “Ik blijf kalm onder druk”
  • “Ik neem de tijd om na te denken over mijn gedachten”
  • “Ik geniet ervan te worden blootgesteld aan verschillende standpunten”
  • “Ik kan mijn negatieve emoties niet filteren”

Respondenten wordt gevraagd om te beoordelen in hoeverre ze het eens of oneens zijn met elke stelling met behulp van een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor ‘zeer mee oneens’ en 5 staat voor ‘zeer mee eens’.

Onze bevindingen tonen aan dat spiritualiteit significant wordt geassocieerd met een betere geestelijke gezondheid en welzijn en kan bijdragen aan de algehele wijsheid van een individu.

Spiritualiteit

Nu hebben Jeste en Thomas een zevende component van wijsheid aan hun schaal toegevoegd, namelijk spiritualiteit (Jeste, Thomas et al., 2020). Deze aanpassing aan hun wijsheid index hebben ze gepubliceerd in het januari (2021) nummer van de Journal of Psychiatric Research.

“Er is historisch gezien controverse over de vraag of spiritualiteit een teken van wijsheid is”, zegt Jeste. “Onze bevindingen tonen aan dat spiritualiteit significant wordt geassocieerd met een betere geestelijke gezondheid en welzijn en kan bijdragen aan de algehele wijsheid van een individu.” Jeste is senior associate decaan van het Center of Healthy Ageing en hoogleraar psychiatrie en neurowetenschap aan de UC San Diego School of Medicine.

Voor deze studie verzamelden Jeste, Thomas en hun collega’s gegevens van bijna tweeduizend Amerikaanse volwassenen tussen de 20 en 82 jaar oud. Elke deelnemer beantwoordde de oorspronkelijke wijsheid-schaal met 24 stellingen en reageerde op aanvullende aanwijzingen die waren ontworpen om spiritualiteit en religiositeit te meten.

“Alle componenten in onze, op zelfrapportage gebaseerde, meting zijn gecorreleerd met de algehele wijsheid-score, maar in verschillende mate,” zegt Michael Thomas, die momenteel assistent-professor in de psychologie is aan de Colorado State University: “De algehele wijsheid-score had een veel sterkere associatie met pro-sociaal gedrag dan met spiritualiteit. Maar toch was spiritualiteit een belangrijke indicator van wijsheid.”

Het helpt bij veel mensen om spanning te verminderen en stelt hen in staat om rustiger, gelukkiger en geestelijk gezonder te zijn.

“Spiritualiteit vereist geen religieus geloof, maar wordt gekenmerkt door nederigheid en een altijd aanwezige verbondenheid met zichzelf of met anderen, of met een transcendente entiteit, zoals de Natuur of God of de ziel”, voegt Jeste eraan toe. “Het helpt bij veel mensen om spanning te verminderen en stelt hen in staat om rustiger, gelukkiger en geestelijk gezonder te zijn.”

De auteurs merken zelf op dat toekomstige studies nodig zijn om beter te begrijpen hoe spiritualiteit en andere wijsheid-componenten een relatie hebben met psychisch en fysiek welzijn.

”Het is belangrijk om te onderzoeken of interventies die gericht zijn op wijsheid, en de componenten ervan, het algehele welzijn en de kwaliteit van leven verbeteren. Het hebben van op bewijzen gebaseerde maatregelen van wijsheid, waaronder spiritualiteit, kan ons helpen deze ideeën objectief te testen, ” aldus Thomas.

Bronnen
Dilip V. Jeste, Michael L. Thomas, Jinyuan Liu, Rebecca E. Daly, Xin M. Tu, Emily BH Treichler , Barton W. Palmer, Ellen E. Lee. “Is spiritualiteit een onderdeel van wijsheid? Onderzoek onder 1.786 volwassenen met behulp van de uitgebreide San Diego Wisdom Scale (Jeste-Thomas Wisdom Index)” – Journal of Psychiatric Research (voor het eerst online beschikbaar: 30 september 2020) DOI: 10.1016 / j.jpsychires.2020.09.033

Michael L. Thomas, Katherine J. Bangen, Barton W. Palmer, Averria Sirkin Martin, Julie A. Avanzino, Colin A. Depp, Danielle Glorioso, Rebecca E. Daly en Dilip V. Jeste. “Een nieuwe schaal voor het beoordelen van wijsheid op basis van gemeenschappelijke domeinen en een neurobiologisch model: de San Diego Wisdom Scale (SD-WISE)” – Journal of Psychiatric Research (voor het eerst online beschikbaar: 8 september 2017) DOI: 10.1016 / j.jpsychires.2017.09 .005

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen