Geluk en tevredenheid 1

Geluk en tevredenheid

“Ik wou dat hij of zij mijn vriend was… dan zou ik erg blij zijn. “
“Ik wou dat ik beroemd was, dan zou ik heel gelukkig zijn.”
“Ik wou dat ik meer geld verdiende… dan zou ik gelukkig zijn.”
“Ik wou … Ik wou .. ik wens …”

Heb je dit ooit gevoeld of gedacht?

We besteden een groot gedeelte van ons leven aan het najagen van dingen of mensen in de hoop dat ze ons gelukkig zullen maken. Maar zodra we krijgen wat we willen, ebt het geluk weer weg en moeten we het volgende glimmende object najagen. Geluk vinden in materiële dingen is als het bestrijden van een ziekte met pijnstillers. Het effect is oppervlakkig en van korte duur. Het is geweldig om gelukkig te zijn. Maar geluk is als een golf. Het komt en het gaat. Waar we naar dienen te streven is tevredenheid.

Wat is het verschil tussen tevredenheid en geluk?
shopping

Als je geluk najaagt dan zal het je altijd een stap voor zijn. Als je tevredenheid najaagt dan hoef je niks achterna te rennen. Geluk is een emotie of gevoel die komt en gaat. Tevredenheid is een manier van leven.

Tevredenheid is een mentale staat van voortdurend welzijn ondanks de pieken en dalen die we ervaren in het leven. Het leven is een uitdaging en soms brengt het ons uit balans. Door het beoefenen van tevredenheid vinden we de kracht om rustig en vredig te blijven, ongeacht wat er gebeurt.

Twee lessen die grote filosofen en mystici al eeuwenlang verkondigen:

1. Wees dankbaar

Wees dankbaar voor wat het leven/het lot/god je heeft gegeven. Er zijn zoveel dingen waarvoor we dankbaar kunnen zijn die wij als vanzelfsprekend beschouwen. Onze familie, vrienden, onze gezondheid, het voedsel dat we eten, de lijst is bijna eindeloos.

Het beoefenen van dankbaarheid is zo eenvoudig dat we vaak denken dat het niet de moeite waard is. Dat het gewoon een placebo is. Maar het werkt echt. Soms kan het beoefenen van dankbaarheid je het gevoel geven dat het niet effectief is. Vooral wanneer je geïrriteerd bent. Maar hoe meer je dankbaarheid beoefent en omarmt, hoe beter (rustiger, vrediger, positiever) je leven wordt.

Wanneer we dankbaar zijn voor wat we hebben, richt onze aandacht zich op wat goed is en gaat in ons leven. Hierdoor worden we niet alleen gelukkiger (wat dus maar een kortstondig gevoel is), maar het helpt ons ook om een positief perspectief te behouden wanneer we in het leven geconfronteerd worden met uitdagingen.

2. Vermijd om continu te klagen

gravestoneVeel mensen denken dat wanneer ze de hele tijd over van alles klagen, ze slim en kritisch overkomen. Want wanneer je ergens over klaagt dan impliceer je dat je weet hoe jij de problemen in de wereld kunt oplossen, en dat jij dus beter bent dan al die anderen die dat niet kunnen. Maar klagen zorgt alleen maar voor meer ongelukkigheid en ontevredenheid. Niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen om je heen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je continu lacht en doet alsof alles in orde is wanneer dat niet zo is. Dat is onrealistisch. Maar voordat je klaagt, vraag jezelf eens af: “Waarom ben ik aan het klagen?” Is het om je eigen slimheid te bevestigen? Streelt het je ego? Of is het omdat er een echt probleem is dat moet worden aangepakt?

Probeer in plaats van te klagen opbouwend te zijn in je kritiek. Kijk naar de wereld vanuit het gezichtspunt van de ander. Luister goed. Zet jouw behoeften even aan de kant. Probeer het probleem samen op te lossen. In de meeste gevallen zal dit tot een goede oplossing leiden.

Verantwoordelijk voor eigen geluk

Dus wanneer je volgende keer jezelf betrapt op de gedachte “Ik wou dat ik zo en zo had… dan zou ik gelukkig zijn” herinner jezelf eraan dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Jouw geluk en tevredenheid zijn niet afhankelijk van “beroemd zijn”, “meer geld hebben”, “de juiste vrienden hebben”, “een dure auto hebben” of andere externe factoren.

Geluk en tevredenheid 2Waar je naar op zoek dient te gaan is tevredenheid. Zodra het je lukt om tevredenheid van binnenuit te laten komen, hoef je niet meer af te wachten wanneer het geluk naar je toekomt. Je kunt op elk moment, ook nu, gelukkig en tevreden zijn. Kijk maar eens om je heen waar je allemaal dankbaar voor mag zijn.

 

close
Geluk en tevredenheid 3
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen