Kennis , inzicht en wijsheid

In  dit informatietijdperk hebben kennis en wijsheid aan waarde ingeboet, en zijn data en informatie juist in waarde toegenomen. Voor zoekers naar Licht is wijsheid niet hetzelfde als kille data of feitelijke informatie. Voor hem of haar is kennis datgene dat helpt om waarheid van leugen te onderscheiden en goed van fout.

Wijsheid is die ware kennis welke wanneer het in praktijk wordt gebracht de zoeker in staat stelt om om de realiteit te zien zoals het werkelijk is, en om de dingen op hun eigen merites te zien en te beoordelen. Dus zowel kennis als wijsheid zijn veel belangrijker dan data en informatie.

De zogenaamde moderne en seculiere beschaving leidt mensen uit het licht van kennis en wijsheid naar onwetendheid via de kille combinatie van ‘objectieve’ en ‘rationele’ data en informatie.

Als je kijkt naar hoe informatie wordt verheerlijkt in deze moderne tijd, dan kan je al snel tot het besef komen dat meer informatie en meer data de mensen eigenlijk juist dommer maken omdat mensen het contact met de grotere werkelijkheid verliezen.

Data en informatie zijn niets meer (of minder) dan kleine, onvolledige stukjes van de externe werkelijkheid. Als kennis en wijsheid niet ter consideratie worden meegenomen dan zijn data en informatie niets anders dan nutteloze afleidingen en slokken ze alleen maar onze kostbare tijd op.

Visie

Als we ondergedompeld worden in overbodige data en informatie dan verliezen we het moment van het ‘nu’. Dit geldt voor ieder van ons die het ‘smart technology’-tijdperk enthousiast heeft omarmd.

Het lijkt alsof smartphones en ‘social media’ ons slimmer, meer empathisch en intelligenter maken, maar het tegendeel is waar. Ze doen precies het tegenovergestelde.

Smartgadgets blokkeren onze visie (zowel intern als extern) op de werkelijkheid. Deze visie is begiftigd met de gave om door te dringen in de diepere realiteiten van deze wereld en haar dimensies.

Tijdloosheid

Wijsheid werkt in het domein van tijdloosheid. Iedere wetenschapper weet dat grote ontdekkingen altijd gebeuren in een flits, in een kort moment van inzicht. Intuïtie en wijsheid zijn tijdloos.

Kennis, en dan vooral informatie en data, halen ons juist uit de tijdloosheid en maken ons gevangenen van de tijd. U kunt honderden Facebook-pagina’s en statussen in een dag bekijken, en u hebt aan het eind van de dag alleen maar uw kostbare tijd verbruikt. U kunt een hele dag lang nieuwsprogramma’s kijken en toch geen kennis of inzicht opdoen.

Dit is hoe we beroofd worden van onze kostbare tijd en van de zegeningen van het ‘nu’. Wanneer we echter inzicht en wijsheid nastreven en praktiseren, dan kunnen we juist veel bereiken in een mum van tijd.

Dat is de reden waarom wijze mensen veel meer bereiken in korte tijd, dan gewone mensen zonder wijsheid kunnen bereiken in hun hele leven.

Wijsheid, inzicht en kennis zijn zegeningen van het ‘nu’. In deel II gaan we dieper in op deze begrippen en waarom ze zo belangrijk zijn.

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen