De kleuterschool

Alles wat ik echt moet weten, heb ik geleerd op de kleuterschool.

Deel alles.
Speel eerlijk.
Sla geen mensen.
Leg dingen terug waar je ze gevonden hebt.

Ruim je eigen rotzooi op.
Pak geen dingen die niet van jou zijn.
Zeg dat het je spijt wanneer je iemand pijn doet.

Was je handen voordat je eet.
Spoel de wc door.
Warme koekjes en koude melk zijn goed voor je.
Leef een evenwichtig leven.
Doe elke middag een dutje.

Wanneer je de wereld in stapt, let op in het verkeer,
houd elkaars hand vast, en blijf bij elkaar.

Verwonder jezelf over de wereld.

Vergeet niet de les van het zaadje in het bekertje: de wortels groeien naar beneden en de plant groeit omhoog. We zijn allemaal als dat plantje.
Goudvissen, hamsters, muizen en zelfs het kleine zaadje in het bekertje – ze sterven allemaal. Net als wij.

Alles wat je als mens moet weten, leerde je al op de kleuterschool; de Gouden Regel, liefde, hygiëne, ecologie, politiek, gelijkheid en gezond leven.

Pak één van bovenstaande kleuterschoolregels, extrapoleer het in volwassen termen en pas het toe op je familieleven, je werk, de overheid en je hele wereld. Ze zijn nog steeds waar, duidelijk en krachtig.

Hoeveel leuk(er) zou de wereld zijn wanneer iedereen elke dag om drie uur in de middag koekjes met melk zou krijgen en we dan even een dutje mochten doen. Wanneer overheden netjes de dingen terug zouden leggen waar ze ze gevonden hebben. Wanneer mensen, bedrijven en overheden de troep achter zich zouden opruimen.

En wat ook nog steeds waar is – ongeacht hoe oud je bent; als je de wereld ingaat, is het ‘t beste om elkaars handen vast te houden en bij elkaar te blijven.

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Meindert Boersma
Meindert Boersma
11 jaren geleden

Beste medelezers en zoekers. Wikipedia vermeldt het volgende. Het is een prachtig boek, dat ik al weer enige jaren geleden las; het is nog steeds verkrijgbaar. De aanbevelingen staan er allemaal in! All I Really Need To Know I Learned in Kindergarten is a book of short essays by American minister and author Robert Fulghum. It was first published in 1988. The title of the book is taken from the first essay in the volume, in which Fulghum lists lessons normally learned in American kindergarten classrooms and explains how the world would be improved if adults adhered to the same… Lees verder »

Erno
Erno
11 jaren geleden

Een mooi utopisch streven.:).Waarom het niet of nauwelijks realiseerbaar is, is het feit dat de wil ontbreekt.Overheden, banken en corporaties zijn rupsje nooit genoeg en dat hebben we laten gebeuren.Niemand heeft ooit gezegd: “Stop! Nu is het genoeg.Terug naar de ‘kleuterschool’ “.Wie gaat er tegenwoordig nog in verzet tegen onrechtvaardigheid? Dagelijks zijn we getuigen of ervaren die onrechtvaardigheid.We zijn apatisch en indolent en derhalve medeschuldig.Het tegenwoordige adagium is Audi, vide, tace, si tu vis vivere in pace.We willen die vrede niet verstoord zien en derhalve doen we maar niets.De maatschappij die we hebben is het gevolg van onze apathie.Maar daar… Lees verder »