Spiritualiteit, samenzweringen en de verleiding van QAnon

Er een verontrustende kruisbestuiving tussen mensen die zeggen spiritueel te zijn en QAnon-complotgelovigen. Spirituele mensen zijn over het algemeen vrij liberaal en positief, dus hoe komt dat?

Moderne stromingen als new age-overtuigingen, neopaganisme, moderne hekserij, enz. komen allemaal voort uit het hippie-tijdperk in de 60-er jaren van de vorige eeuw. Veel van deze stromingen waren oorspronkelijk een reactie op het christendom, met name het protestantisme.

Reactie op maatschappelijke normen en verwachtingen

De oorspronkelijke hippies in de 60’er-jaren waren een reactie op maatschappelijke normen en verwachtingen. Ze waren een sociale beweging die probeerde te breken met de tradities en vastgeroeste overtuigingen van hun ouders.

De hippies in de 60-er jaren en de moderne Qanon-aanhangers hebben gemeenschappelijk dat ze alllebei willen breken met maatschappelijke normen en verwachtingen. Ze zijn daarbij op zoek naar een nieuwe waarheid en een nieuwe levensovertuiging. Deze mensen proberen zichzelf te ‘deprogrammeren’, ze willen weer macht krijgen over hun eigen gedachten en overtuigingen en zijn op zoek naar een ​​hoger doel in hun leven. Op zich niks mis mee.

Het probleem is dat veel moderne spirituele mensen geen bepaalde traditie of bepaalde overtuigingen meer hebben. De cultuur van de-programmering biedt geen herprogrammering. Het stelt iemand in staat om met tradities en oude overtuigingen te breken, maar biedt hen geen alternatief.

Geestelijke leegte

Dit laat een geestelijke leegte achter die anderen gemakkelijk kunnen – en willen – opvullen. Charles Manson en andere sekteleiders zijn goede voorbeelden van hoe in de 60’er jaren hippies het doelwit waren van dit soort geestelijke manipulaties. En ook tegenwoordig zijn spirituele mensen het doelwit van manipulatie en misbruik.

Spiritualiteit, samenzweringen en de verleiding van QAnon 1
Uit de documentaire ‘Samenzwevers’

Oplichters voelen zich instinctief aangetrokken tot plaatsen waar mensen heen gaan om geestelijke levensinvulling of genezing te vinden. Spirituele gemeenschappen, festivals, yoga- en meditatiecentra, als je ervaring hebt met deze gemeenschappen dan heb je vast gezien dat er daar altijd menselijke roofdieren zijn die proberen om kwetsbare mensen te vangen.

Spirituele gemeenschappen kunnen alleen overleven als mensen zich actief inspannen om ze als veilige plekken te behouden en de menselijke roofdieren weren. Een deel van het handhaven van een veilige plek is het aanbieden van gezonde alternatieven voor het traditionele geloof. Veel spirituele mensen slagen daar zelf niet goed in.

Kritisch leren denken

Wanneer je wil beginnen met het deprogrammeren van jezelf en wil leren over alternatieve overtuigingen, dan is het van levensbelang dat je hulpmiddelen ontwikkelt om jezelf te beschermen. Klassieke filosofie (westers of oosters), logica, wiskunde, dit soort kennis waarmee iemand leert goed kritisch te denken, is essentieel om te voorkomen dat iemand wordt gemanipuleerd en misbruikt.

Veel spirituele mensen slagen er helaas niet in om dit te doen. Ze breken met de overtuigingen van hun ouders, maar ze stellen zichzelf vervolgens open om alles te geloven. Ze hebben geen structuur. Geen grenzen. Geen zelfverdedigingsmechanismen.

Je hoort mensen vaak praten over ‘je hart openen’ of ‘universele liefde’ beoefenen. Hoewel deze ideeën geweldig zijn, moedigt het mensen aan om hun hart en geest voor alles te openen. Hierdoor worden ze vatbaar om de meest wilde theorieën voor waar aan te nemen, of halen ze authentieke wijsheid uit hun context om deze vervolgens verkeerd te interpreteren. Dit is een geweldige kans voor oplichters, zoals QAnon, om in te grijpen en het herprogrammeringsproces te starten.

Lees verder: wat is QAnon (wikipedia)

Het gevaar van QAnon

Spiritualiteit, samenzweringen en de verleiding van QAnon 2Oplichters, zoals de mensen achter QAnon, maken gebruik van het gevoel bij mensen dat ze zich een buitenstaander voelen. Mensen voelen zich niet gezien en onbegrepen. En dat maakt mensen angstig. En zoals we weten, is angst een slechte raadgever. Dit geldt ook op het internet.

Deze kwetsbare mensen gaan dan geen professionele hulp zoeken, zoals een psycholoog, maar duiken juist nog dieper het “konijnenhol” in. Daar horen ze vervolgens dat iedereen buiten de groep van “ware gelovigen” niet vertrouwd kan worden. De deur om te ontsnappen uit het ‘konijnehol’ valt achter hen in het slot.

Binnen een jaar of twee verliezen ze hun verstand en denken ze dat er een complot is van machtige satanisten die kinderen eten om er als een soort vampiers energie van te krijgen, en dat Californische joden klonen maken om een nep-Jezus te laten herrijzen die een ​​nieuwe wereldorde gaat vestigen. En alles is de schuld van de joden.

Bovenstaande theorie klinkt belachelijk, maar veel mensen wereldwijd, ook in Nederland, geloven dit. En een grote groep van hen zegt van zichzelf ‘spiritueel’ te zijn.

Kijk ook: documentaire ‘Samenzwevers’ van Sunny Bergman

Het gevaar van mystiek

Wanneer iemand serieus nadenkt om met authentieke spiritualiteit of mystiek te beginnen, dan dient hij of zij in een absoluut stabiele gemoedstoestand te zijn. Een persoon dient een zeer goed begrip te hebben van zijn of haar eigen gewoonten, denkprocessen en geest voordat iemand er over nadenkt om mystiek aan de slag te gaan.

Zie het als zeilen rond de wereld in een oude boot. Je wilt precies weten in welke staat je boot is, hoe je hem moet repareren, hoe de wind gaat waaien, hoe het weer zal zijn, je dient een ruime voorraad voedsel en gereedschap mee te nemen, etc.

Het is nogal dom om te verklaren dat je de wereld wilt rondvaren in een gammele oude kano, die je niet zelf kan repareren, met twee blikken bonen, een rauwe ui en een blikje Redbull als je voedselvoorraad.

Dit is hetzelfde als proberen om iets mystieks of spiritueels te ondernemen wanneer je in een kwetsbare, en dus beïnvloedbare, mentale toestand bent. Wanneer je je daarvan bewust bent, start dan niet met serieuze, authentieke spiritualiteit of mystiek. Iemand zal dan namelijk zeker crashen, zinken en verdrinken omdat de persoon niet weet wat hij of zij doet.

Mystiek gaat niet alleen over zelfontwikkeling. Het gaat over het vinden van de ware aard van de werkelijkheid en het vinden van de goddelijke essentie van het Zijn.

Gevaar van ego

In sommige tradities is jezelf perfectioneren slechts één manier om de “waarheid” te bereiken. Maar dit is nooit het einddoel. Want anders is er het gevaar dat ego’s vergroot worden.

Spiritualiteit of mystiek misbruiken om het ego te vergroten, brengt hele grote en nare consequenties met zich mee. Zoals dat mensen gaan denken dat ze bij de enige “ware gelovigen” behoren, dat ze niemand buiten de groep kunnen vertrouwen en dat de rest van de mensheid arme, simpele schapen zijn.

Nog een laatste tip: stop met waarheid te vinden op Facebook of andere sociale media. Dat is het jachtgebied van de menselijke roofdieren.

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Laszlo Fel
Laszlo Fel
2 jaren geleden

Wat een heerlijk goed artikel is dit. Mystiek met liefde en gezond verstand.

Dickje Vennema
Dickje Vennema
2 jaren geleden

Dank je wel voor dit artikel. Heel waardevol. Geeft antwoord op mijn vraag hoe kan het dat volgens mij weldenkende mensen opeens Baudet en Trump aanbidden?