Tips voor zelfreflectie 1

Tips voor zelfreflectie

Zelfkennis is mogelijk door de menselijke eigenschap om te reflecteren op ons gedrag en de effecten daarvan op onszelf en onze omgeving. Dit is de voornaamste reden waarom zelfreflectie voor veel mensen zo moeilijk is, en ze dit liever uit de weg gaan. Maar een zoeker naar Licht moet de durf hebben om continue aan zelfreflectie te doen.

Reflecteren op jezelf gaat over het reflecteren op je gedachten, je acties en je gevoelens, en de effecten daarvan. Er zijn drie momenten waarop je kan reflecteren:

  • Voor een gebeurtenis
  • Tijdens een gebeurtenis
  • Na een gebeurtenis

ad 1. Anticiperende reflectie impliceert dat je kan nadenken over hoe je kan – en zal – reageren in een bepaalde situatie in de (nabije) toekomst.
ad 2. Reflectie tijdens een gebeurtenis is de moeilijkste vorm van zelfreflectie omdat het van je vraagt dat je als onderdeel van een situatie, hier bovenuit kan stijgen en een ander perspectief op de situatie kan krijgen, om vervolgens jouw respons in deze situatie te veranderen.
ad 3. Reflectie na een gebeurtenis is de meestvoorkomende vorm van zelfreflectie. Je hebt dan de tijd en de rust om zo objectief mogelijk terug te kijken op de situatie om te zien hoe je het beter had kunnen doen. Ja, mede-zoekers…. hoe goed en zuiver je ook bent, je kan het altijd beter doen. Je bent pas klaar als je leven er op zit.

En net zoals bij alles in het leven geldt ook voor zelfreflectie: “jong geleerd is oud gedaan”. Dus ouders die dit lezen, vraag regelmatig aan je kinderen waarom ze iets doen of voelen, en wat zij denken dat de effecten er van zijn. Later zullen ze je dankbaar zijn dat je hen zelfreflectie hebt geleerd. Het is namelijk zeer nuttig omdat je iemand een hoge emotionele intelligentie geeft. Iets waar we in de huidige samenleving een groot gebrek aan hebben.

Er zijn vier mechanismen die zelfreflectie blokkeren:

  1. De attitude van: “Ik kan er niks aan doen. Dit is wat ik ben…
  2. De attitude van: “Ik kan er niks aan doen. De fout ligt bij iemand anders…
  3. De attitude van: “Ik kan er niks aan doen. De omstandigheden hebben dit veroorzaakt…
  4. De attitude van: “Ik wil er niet over nadenken…

Herken je deze blokkades? Het is goed om bekend te zijn met deze vier blokkades want daaruit kun je de wijsheid en kracht krijgen om jezelf te verbeteren. En pas door wijsheid en kracht toe te passen, verkrijgt men schoonheid.

De eerste attitude – “zo ben ik nu eenmaal” – houdt zich bezig met een realiteit die een illusie is. Een mens kan veranderen, jij ook. Een zoeker naar Licht *moet* veranderen. Hiervoor moet je wel kritisch en eerlijk durven te zijn. En uit liefde niet kritisch en eerlijk naar andere mensen, maar alleen naar jezelf. De ander is alleen maar de spiegel.

De tweede attitude – “de fout ligt bij de ander” – geeft een doodlopende weg aan. Bij zelfverbetering geldt hetzelfde als bij een andere activiteit, bijvoorbeeld het leren van de Franse taal. Je wordt niet beter in Frans wanneer je de fouten van je leraar aanwijst. Je kan je leraar zeker niet veranderen. Je kan alleen je eigen gedrag veranderen en ervoor zorgen dat jijzelf de Frans taal beter leert. Het is moeilijk om eerlijk naar jezelf te zijn. Het is namelijk zoveel makkelijker om anderen de schuld te geven. Het is ook makkelijker om jezelf te vergeven dan anderen. Door streng te zijn op jezelf, door goed te kijken wat je goed en fout doet, word je beter in Frans. Zo werkt het ook om beter in je mens-zijn te worden. Ook al ga je maar met minieme stapjes vooruit.

De derde attitude – “Het ligt aan de omstandigheden” – is het wegkijken van de spiegel. Je denkt niet in de spiegel te hoeven kijken omdat je toch geen controle hebt over je leven. Noem het stom toeval, karma of God. Deze attitude kan gezond zijn, om bijvoorbeeld om te gaan met de grote tragedies in het leven; persoonlijk falen, de dood of rampspoed. Het is ongezond wanneer je er fatalistisch en lethargisch door wordt. Om deze attitude te doorbreken, dien je te leren wat jouw persoonlijke cirkel van invloed is. Vraag je af of hoe jouw invloed binnen deze cirkel kan toenemen.

De vierde attitude – “Ik wil er niet meer over nadenken” is die van frustratie. Deze attitude is te overkomen door tijdelijk aan een ander te vragen om op jou te reflecteren. Dit kan voor, tijdens of na een gebeurtenis zijn. Vraag aan die persoon wat positief was wat je deed en wat minder positief was. Indien het antwoord is dat je wel wat meer empathisch mag zijn, vraag dan door, en vraag hoe je dat het beste kan doen. Andere mensen kunnen prima dienst doen als spiegel. Zeker door je op je blinde vlekken te wijzen.

 

close
Tips voor zelfreflectie 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Monique
Monique
4 jaren geleden

Dank je wel. Ik begrijp alleen niet dat je in de ene situatie wel kan weg kijken van de spiegel ( situatie) en de andere keer niet . Bij tragedies of de dood of rampspoed , het is en blijft een spiegel. Is het verdriet of wat je voelt op zo een moment niet jou gevoel . Heeft verdriet niet altijd met jou te maken en eigenlijk nooit met de situatie ? Vriendelijke groet,
Monique