Verbondenheid, licht en duisternis en ken U Zelve - Deel I 9
Maatschappij

Verbondenheid, licht en duisternis en ken U Zelve – Deel I

Als we kijken naar de geschiedenis dan inden we talloze voorbeelden van verbondenheid onder mensen. Een revolutie of oorlog brengt een gevoel van verbondenheid, hoe tegenstrijdig dit misschien mag klinken. Dat mensen zoeken naar verbinding is duidelijk.

Kijk naar de jaren zestig, de hippie beweging. Het was op een humaan niveau dat we poogden ieder mens als broeder of zuster te zien. Dat dit doorsloeg naar vrije liefde was een logisch gevolg: men wilde zich op alle fronten verbinden met de ander.

In de heel oude tantra yoga verbinden we alle chakra’s onderling en kunnen we ons zelf verbinden met de ander zonder zelfs fysiek contact. Het gevoel van verbondenheid is van alle tijden.

Tegenwoordig, en dat is slechts een van de vele voorbeelden, zien we dat mensen zich verbinden door gebruik te maken van sociale media, sportclubs of lid zijn van loges. We zoeken gelijkgestemden, bevestiging van onszelf door te delen in gevoelens, belevingen en emoties.

Verbondenheid in de wetenschap: Natuur en Kosmos

Ook in de natuur vinden we verbondenheid en onderlinge samenhang terug. Denk maar eens aan de Gulden Snede . De Gulden Snede, ook wel de verdeling in uiterste en de middelste reden genoemd, is de verdeling van een lijnstuk in twee delen in een speciale verhouding.

De Gulden Snede , een wis – en natuurkundige term, bestaat al erg lang. In elk geval sinds de school van Pythagoras. De Italiaan Luca Pacioli noemt het  de Divina Proportione, de Goddelijke Verhouding.

Deze goddelijk verhouding zien we overal terug: Niet alleen  slakkenhuizen, zonnebloemen, een orkaan of dennenappel  zijn gevormd volgens deze formule maar ook de Egyptische piramides. Da Vinci’s Mona Lisa en zelfs het ontwerp van de iPhone zijn gebaseerd op La Divina Proportione.

In de klassieke architectuur wordt de Gulden Snede toegepast maar ook in de klavierconcerten van Joh. S. Bach , composities van Mozart en Vivaldi, vinden we de goddelijke verhouding terug.

isocaAlles verhoudt zich dus ten opzichte van elkaar, dat is geen menselijke uitvinding maar een ontdekking. Zelfs in de kosmos vind je het principe terug. Men heeft ontdekt dat  deze verhouding ook in ons Melkwegstelsel zichtbaar is.

De verhouding komt altijd weer terug, hoe microscopisch klein of macrokosmos groot iets ook is. De aderen in het menselijk lichaam, de verhouding tussen de vingerkootjes, alles is terug te leiden naar de Goddelijke verhouding.

De Gulden Snede wijst op iets dat gepland is en niet op toeval berust. Terwijl we vaak aannemen dat in de natuur alles op toeval berust. Zo boven zo beneden krijgt dan een heel andere betekenis.

Al zijn we ons niet altijd bewust van  de harmonische verhouding, ze worden wel degelijk waargenomen door onze hersenen. Een kunstwerk kan de toeschouwer betoveren en een muziekstuk kan de luisteraar bekoren, zonder dat we beseffen dat het gebaseerd is op de Goddelijke proportie.

Het getal Phi, 1,618 de basis van de Gulden Snede ofwel de helft van Pi, is volgens sommigen het mooiste getal dat bestaat. Hoewel Phi een mystiek en wiskundige oorsprong leek te hebben, lag het verbijsterende aspect in de rol die het getal in de natuur speelde.

De alomvertegenwoordigheid van phi in de natuur en kosmos gaat het toeval te boven en dus veronderstelde men de oudheid dat het getal Phi door de schepper van het Heelal moest zijn voorbeschikt.

Dan Brown zegt in zijn boek De Da Vinci Code: Onder de chaos in de wereld gaat toch een zekere orde schuil.

Verbondenheid met andere dimensies

Verbondenheid, licht en duisternis en ken U Zelve - Deel I 11Ik bedoel met andere dimensies de dimensie die bestaat na dit leven. Het gebied waar we naartoe gaan wanneer we overlijden. In feite bestaat die dimensie naast de onze.

Afgelopen decennia is er in de media veel aandacht voor geweest. Films , persoonlijke verhalen van mensen met Bijna Dood Ervaringen, de zogeheten BDE’s, boeken van artsen als Pim van Lommel met Eindeloos Bewustzijn, Dr. Eben Alexandra, een arts met non religieuze afkomst met een eigen hersendood en bijnadood-ervaring, Dr. Moody die schreef over ervaringen van zijn patiënten in De Tunnel En Het Licht.

De ervaringen van mensen met een BDE is veelal dat ze wit licht ervaren en een enorm gevoel van verbonden te zijn met alles. Totale vrede en licht, eenheid en harmonie is waar deze mensen over vertellen als ze weer in de tijd gekomen zijn.

Veelal veranderd het leven van mensen met deze ervaringen compleet: Door het overweldigende gevoel wat men beleefde is het soms moeilijk in de wereld terug te keren, ze hechten vaak geen waarde meer aan materiële zaken of uiterlijkheden en richten zich op zaken die er volgens hen meer toe doen.

Zaken die de essentie van het leven benaderen, men verlangt terug naar de eenheid die men ervaren heeft en probeert dat in het eigen leven gestalte te geven.

Het Zelf

Verbondenheid, licht en duisternis en ken U Zelve - Deel I 13Zo kom ik uit op Ken u Zelve, misschien een heel grote sprong maar voor mij persoonlijk eigenlijk niet. Van BDE-ers is bekend dat ze veel nadenken over de zin van het leven en de reden waarom we hier zijn.

Natuurlijk zijn er ook velen die zonder BDE-ervaring hierover denken. In het leven van de mens geven ingrijpende gebeurtenissen aanleiding om te komen tot introspectie.

Die introspectie kan leiden tot verbondenheid met Het Zelf. Contact maken met je zelf. Je eigen wezen. Verbondenheid met Het Zelf leidt automatisch naar verbonden voelen met Het Al: de natuur, de medemens en het universum en zo u wilt: het goddelijke.

Het contact met Het Zelf geeft ons kracht, aanmoedigingen, wijze raad en schoonheid. In feite is alles op het gebied van spirituele ontwikkeling in de vorm van cursussen, boeken en verenigingen niets meer dan een weg naar het zoeken naar de verbinding met Het Zelf.

Wat ons veelal afhoudt van ons zelf is angst. Angst heeft vele verschijningsvormen: woede, zelfafwijzing, zelfmedelijden, oordelen noem het maar op. Het houdt ons af van een goed contact met ons zelf.

Wanneer we niet in verbinding staan met ons zelf, ons werkelijke innerlijk wezen, is het onmogelijk verbonden te zijn met alles om ons heen. Het is noodzakelijk om ons bewust te worden van onze gedachten en overtuigingen.

Zolang we wat onze gedachten betreft onbewust zijn zullen we in leed en strijd verwikkeld raken. De polariteit biedt ons een slachtoffer-dader mentaliteit.

Vaak hebben we deze rollen gespeeld tijdens ons leven. De ene keer waren we dader, een andere keer slachtoffer (dader in de kleinste zin van het woord: door bijv. een opmerking maken vanuit boosheid etc etc.).

Wanneer we de samenhang van onze gedachte, innerlijke dialogen en de daaruit voortvloeiende gevoelens erkennen kunnen we leren dat het ook anders kan. We kunnen onszelf transformeren, uitstijgen boven ons zelf. Je gedachten willen veranderen vereist een hoge concentratie , een hoger bewustzijn.

Lees verder: deel II: Duisternis, eenzaamheid en het zich niet verbonden voelen + Herenigen met Je Zelf ook wel Hoger Zelf

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen