Ware wijsheid kijkt niet naar cultuur, geslacht, huidskleur, religie of spirituele traditie

Op De Mystieke School plaatsen we artikelen over het belang van het bestuderen van authentieke wijsheid. Wij beperken deze wijsheid niet alleen tot die van witte westerse mensen. Dit doen we met opzet. We plaatsen tijdloze wijsheid, ongeacht cultuur, geslacht, huidskleur, religie of spirituele traditie. Al onze artikelen gaan in hun essentie over de waardigheid en het welzijn van de mensheid. Omdat wij de gehele mensheid zien als een grote familie.

Toch willen we extra benadrukken dat De Mystieke School een antifascistisch en antiracistisch platform is. We nemen afstand van het idee dat een ras, geslacht of cultuur beter is dan andere. Wij staan daarom achter de beweging van Black Lives Matter. En we steunen de verschillende vreedzame protesten en demonstranten in de VS en wereldwijd.

De demonstranten in de VS riskeren hun leven om terug te vechten tegen politiegeweld, tegen staatsgeweld, tegen de onderdrukking van de onderdrukten en mensen die gemarginaliseerd zijn, en tegen systematisch racisme in al haar vormen. We dienen te bedenken dat zelfs een enkel leven meer waard is dan duizend schatten met goud en juwelen. Eén leven is meer waard dan bakstenen en glas. Materiële zaken zijn te repareren en op te bouwen, een dood mens is voor altijd weg.

Ora et Labora

In de authentieke wijsheid is er de spreuk ‘Ora et labora‘. Hoeveel we ook met geestelijke zaken bezig zijn, door bijvoorbeeld te lezen, te mediteren, te contempleren, dienen we ook praktisch werk te verrichten. Wijsheid beoefen je met hoofd, hart én handen.

Vooral als je wit, hetero of anderszins deel uitmaakt van een meerderheidsklasse of demografie die alle privileges heeft, is dit hét moment om die mensen te steunen die kansarm zijn of nooit dezelfde voorrechten als jij hebben gehad. We willen je vragen om deze mensen te beschermen. Dit kan zijn door mee te doen met demonstraties. Maar het kan ook zijn door niet weg te kijken wanneer iemand gediscrimineerd of onderdrukt wordt.

Verdiep je in het onderwerp en zie hoe subtiel racisme kan zijn. Verplaats je in de mensen die hierdoor getroffen worden. Laat je horen in discussies hierover, zowel offline als online. Doe wat je kan, wanneer je het kan.

Doe dit omwille van je broeders en zusters. Omwille van de grote familie die de mensheid is. Zoek naar wat verbindt, niet naar wat ons scheidt. Er is geen andere optie.

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen