Mystiek

Dynamiek tussen lichaam, geest en ziel

We kunnen de dynamiek tussen ons lichaam, onze hersenen (geest) en onze ziel illustreren door de vergelijking met de wind. Wanneer de wind door je huis waait, tilt het losliggende vellen papier op, gordijnen bewegen. Hij laat spullen vliegen en wanneer het over water gaat, lijkt het alsof het oppervlakte glinstert als de schubben van een vis. Bomen en takken buigen en bladeren dansen in de lucht.

Al deze veranderingen zijn duidelijk te zien en niemand zal ze ontkennen. Het effect van de wind is elke keer anders en de effecten lijken op zichzelf te staan. Maar vanuit het oogpunt van het object en de waarnemer zijn de verschillende, op zichzelf staande effecten toch allemaal hetzelfde…. beweging veroorzaakt door de wind.

Het klopt dat de meeste mensen grotendeels slaaf zijn van hun hersenen en van biologische processen in het lichaam. Maar dit zijn de effecten van één achterliggende bron/realiteit. Mannen hebben een zwak voor een mooie vrouw naast een auto.

Dit is een mechanische effect van processen in het brein. Maar het proces in het brein is het effect van iets wat we lust noemen. Deze lust is weer een effect van een achterliggende bron die we het Ego kunnen noemen. Dit Ego is weer het effect van een ‘hogere’ bron.

Ik ben van mening dat we inderdaad maar een heel beperkte eigen wil hebben. Het in stand houden van de illusie dat we controle hebben over ons leven zorgt er voor dat we rare dingen doen, tot diefstal en moord aan toe.

Er is – mijns inziens – iets ‘groters’ dat mijn leven bepaalt. Maar dat zijn niet mijn ‘nietige’ hersenen, noch mijn lichaam. Mijn ziel is er een uiting van.

Het is ook helemaal niet verontrustend. Wanneer ik in een bus, trein of vliegtuig stap, vertrouw ik mijn leven toe aan een onbekend mens. Wanneer ik ziek ben en behandeld moet worden, vertrouw ik mijn leven toe aan een onbekend mens. Elke dag vertrouw ik mijn lot toe aan onbekende mensen. Niemand heeft daar een probleem mee. Dus waarom een probleem hebben het toevertrouwen van je lot/leven aan iets dat nog groter is dan de mens?

Hoe je deze bron noemt, mag iedereen natuurlijk zelf bepalen. Maar het ontkennen is voor mij net zo onzinnig als denken dat onze hersenen alles bepalen.

We zijn niet “ik”, we zijn “wij”. Zoals de oude gnostici en hermetisten al wisten: Het Al is één, en het één is alles. De Koninklijke Kunst is de transformatie van een “ik”-bewustzijn naar een “zich”-bewustzijn.

Ik ben niet anders dan een ander mens, een boom, de buizerd, het gras, zelfs de wolken of de mist. Het basismateriaal is allemaal hetzelfde. En het is hetzelfde basismateriaal als de rest van het universum.

Het unieke individu is een illusie, een valstrik van het ego. Door een ander de Ander te maken, heeft het ego het excuus om egoïstisch en egocentrisch te zijn. Zo gauw we concluderen dat we allemaal hetzelfde zijn, wordt altruïsme de beste vorm van zelfbehoud. Maar dit zou de doodsteek zijn voor het ego, en dus vecht deze hier met hand en tand tegen.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen