De geboorte van mystiek 1
Mystiek

De geboorte van mystiek

De geboorte van mystiek betekende een revolutionaire verandering en transformatie in de gedachten van de mensen. De verandering van gedachten leidde tot een verandering in actie en daad. De verandering, ten aanzien van de waarden en de manier van leven, opgewekt door mystiek leidde ook tot een diepgaande verandering in de samenleving. De doorgave van de mystiek was een poging om de noodlijdende en zieke maatschappij te redden van bijgeloof, materialisme en ethische scepsis.

De leer van de mystiek is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de mensheid. De bijdrage van de mystiek aan de wereldcultuur is omvangrijk en veelzijdig. Het omvat religie, filosofie, logica, psychologie, ethiek , sociologie, literatuur, poëzie, kunst en architectuur. Deze vormden de externe uitingen en manifestaties van het innerlijk potentieel in de mens. Sinds het begin van de beschaving wordt deze goddelijke potentie in de mens bevorderd door de leer van de mystiek.

Een individu moet nu beslissen hoe hij (of zij) zich verhoudt tot de hogere waarden in de moderne samenleving. Hij moet beslissen wat het leven voor hem inhoudt. Is leven simpelweg ademhaling? Is leven alleen maar de vergaring van status en materiële welvaart? Wat heeft het leven voor u in petto? Wat moet er gebeuren in uw leven? Is het leven bedoeld als een weg naar het licht, of slechts om rond te kruipen in de duisternis?

Sommige mensen voelen zich ziek, moe, uitgeput, misselijk en verveeld. Maar het leven is niet bedoeld om saai, vervelend en droog te zijn. Het is niet nodig om stijf, gebroken, bedroefd en depressief te zijn. Mystiek vormt het erfgoed van de mensheid en biedt een beproefde methode waarmee een individu aan de duisternis kan ontsnappen.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Rick
Rick
6 jaren geleden

mys·tiek (de; v)
1
het hartstochtelijk streven naar vereniging van de ziel met God