De Geschiedenis van Sophia 1

De Geschiedenis van Sophia

Lang geleden werd Sophia bewonderd en bestudeerd. Maar in de loop van de tijd ging de mens minder naar haar verlangen en vergat men haar nut en schoonheid. Sophia probeerde het tij te keren door een golf van manuscripten, boeken en verhandelingen uit te brengen.

Haar innerlijke betekenis was bekend bij degenen die de publicaties schreven. En de harten van degenen die geïnteresseerd waren in deze boeken stonden open om haar te leren kennen. Op den duur vergat men echter haar betekenis, en bleef alleen haar naam over. Haar licht verdween, en haar schaduw nam haar plaats in.

Hij die haar Waarheid niet kende, pretendeerde deze te bezitten. Hij die haar niet kon beschrijven, bekleedde zich met haar naam. Hij die graag over haar sprak, ontkende haar met zijn daden. En hij die zich met haar naam tooide, verborg haar door de sluiers van zijn ego.

Dat wat zij niet was, werd aan haar toegevoegd. Dat waar het bij haar niet omging, werd aan haar toegedicht. Haar Waarheid werd een leugen. En hij die dit wist werd onwetend en een leugenaar genoemd.

Hij die haar Waarheid had ervaren, nam uit jaloezie voor haar schoonheid afstand van de mensen. Hij die haar beschrijving kende, hield door afgunst en nederigheid zijn mond.

Zo vluchtten de harten van de mensen voor haar weg, en hun zielen verstomden. Haar wetenschap en haar studenten, haar bestudering en haar beoefenaren, verdwenen. De onwetenden werden de nieuwe wetenschappers, en de wetenschappers werden leraren.

Sophia was, is, en zal altijd zijn. Haar armen staan nog steeds open om nieuwe bewonderaars te omhelzen. Eenzaam kijkt ze naar de Poort. Hoort ze daar iemand aankloppen?

 

close
De Geschiedenis van Sophia 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Anne van Marion-Weijer
Anne van Marion-Weijer (@anne-van-marion-weijer)
7 jaren geleden

Mooi, dat er aandacht aan Sophia wordt besteed. Dat gebeurt gelukkig steeds meer. We weten met de kennis van nu dat zij eens het vrouwelijke aspect van het goddelijke vertegenwoordigde. Wie het symposium in de Westerkerk in Amsterdam gaat bezoeken op 29 maart a.s. zal o.a. de Wijsheid/Sophia/Chochma/Ashera op verschillende manieren tegenkomen binnen onze esoterische tradities. Dit symposium is georganiseerd door de Theosofische Vereniging en verschillende esoterische organisaties – waaronder de Gemengde Vrijmetselarij – maar ook de Universiteit van Amsterdamtal doen hier aan mee. Titel van het symposium: ‘DE UITDAGING VAN DE ZIEL:Waarheid, Weten en Wijsheid. Warm aanbevolen. Tel. 020-6765672… Lees verder »

Anne van Marion-Weijer
Anne van Marion-Weijer (@anne-van-marion-weijer)
7 jaren geleden

Door omstandigheden reageer ik wat laat, maar ik ben er helemaal blij mee als je de aankondiging op het blog plaatst.