De Gesluierde Spiegel 1

De Gesluierde Spiegel

Een bepaalde spiegel had langer in de kamer van de soefi-sjeich gestaan ​​dan dat iemand in de khaneqah (huis waar soefies bij elkaar komen) zich kon herinneren. De spiegel dateerde zelfs van vóór de herinnering van de oudste soefi, en het gerucht ging dat hij minstens 122 jaar oud was.

De ruim 1,80 meter hoge lange ovale spiegel torende boven de lage bank uit en deed de inhoud van de kamer in het niet vallen. De rand van de spiegel was een wonder van ingewikkeld gesneden ebbenhout met een afbeelding van een leeuw die een gazelle achtervolgt, en op het punt staat te vangen.

De klauwen, hoeven en ogen van de dieren waren bezet met Perzisch turquoise en maanstenen. De onderkant van de spiegel had een fijngesneden gouden inleg met een inscriptie in het Arabisch die begon:

من یطارد ۱ لغزال
Wie jaagt op de gazelle …

Het einde van de zin was niet te zien omdat alleen een klein gedeelte van de onderkant en een klein deel van het frame zichtbaar waren. De spiegel zelf was verborgen onder een sluier van zacht wit materiaal.

Geen van de derwisjen werd gevraagd om de spiegel schoon te maken, maar de sluier bleef vlekkeloos en de rand gepolijst. Velen gingen ervan uit dat de soefi-sjeich er zelf voor zorgde, maar niemand zag hem de spiegel ontsluieren en hij noemde de spiegel ook nooit in zijn sohbets (voordrachten), zelfs niet indirect.

Men deed net alsof de spiegel onzichtbaar was. Maar dat was hij natuurlijk niet. De spiegel stond altijd groot en mysterieus naast de sjeich. In de loop van de jaren werd de spiegel, zoals je zou verwachten, het onderwerp van eindeloze speculatie onder de derwisjen. In de keuken van de khaneqah werd er vele avonden over gediscussieerd.

Sommige murids (leerlingen van de sjeich) dachten zeker te weten dat de hele wereld erin kon worden gezien. Anderen waren het daar niet mee eens. Zij dachten dat hun murshid (leraar) waarschijnlijk iets anders dan de stoffelijke wereld erin zag, misschien wel hogere realiteiten. Anderen dachten dat de spiegel een symbool was van hun eigen relatie met hem. Weer anderen dachten dat de spiegel liet zien dat de wereld maar een herinnering is van een andere wereld.

De meer belezen murids citeerden het verhaal van de spiegel uit het mystieke boek Diwan-e Shams-e-Tabriz van Mawlana Jalaluddin Rumi. Terwijl de kunstenaars onder hen volhielden dat het dezelfde spiegel was die in veel oude Perzische miniaturen voorkwam. En er waren er die helemaal nooit over de spiegel spraken, maar bij het noemen ervan met ontzag en angst werden overmand.

Geruchten vlogen door de lucht. Na verloop van tijd kreeg de spiegel alle mogelijke attributen en interpretaties, totdat deze, als hij ooit een eigen geschiedenis had gehad, volledig verduisterd was onder een web van subtiele nuances en gewaagde verzinsels.

Toch zei de sjeich niets. Hij gaf geen hints. Keek zelfs nooit in de richting van de spiegel. De spiegel bleef naast hem staan, met zijn uitgesneden leeuw die met zijn turkooizen klauwen eeuwig de hoeven van de gazelle probeerde te vangen.

Op een ochtend zat een derwisj in stilte in de kamer. De sjeich sprak met haar. Ze merkte op dat een briesje uit de tuin de randen van het doek optilde, en dat heel langzaam de sluier van de spiegel afgleed.

Met bonzend hart probeerde ze zich te concentreren op de stem van haar murshid, terwijl ze vanuit haar ooghoeken probeerde te zien of er iets ongewoons in de spiegel kon zien. Tenslotte werd ze overweldigd door een verlangen om te kijken, en stoutmoedig en direct keek ze naar de spiegel.

Precies op het moment dat ze haar hoofd richting de spiegel draaide, tilde de sjeich, zijn arm uitstrekkend, de rand van de sluier op en gooide het nogmaals over de spiegel.

Later die avond vertelde de derwisj in de keuken de anderen wat ze had gezien. Maar zelfs terwijl ze het verhaal vertelde, vroeg ze zich af of het slechts een verzinsel van haar verbeelding was.

Het was allemaal licht wat ik zag”, zei ze.
Nee? het was juist allemaal donker. En heel stil. Of nee, het flikkerde en ik zag een gezicht, of misschien was het een ander land. Bij nader inzien denk ik dat het waarschijnlijk alleen de schaduwen van de bladeren tegen het raam waren.

Hoe warrig haar verhaal ook was, veel studenten raakten er ook van in de war. Maaltijden werden vergeten. Meditaties werden afgebroken omdat het beeld van de spiegel spontaan in de verbeelding van sommige studenten verscheen.

Een derwisj ontwikkelde plotseling een interesse in tuinieren, en ging de rozenstruiken onder het raam van de sjeich snoeien, terwijl hij een nogal ongebruikelijke belangstelling toonde voor zijn eigen spiegelbeeld in het raam.

Een plotselinge uitbraak van slaapwandelen veroorzaakte verschillende kleine ongelukken, toen sommige derwisjen in het donker langs de deur van de sjeich kropen in de hoop een glimp op te vangen van de onbedekte spiegel. Maar de spiegel bleef versluierd. En de sjeich zweeg.

En toen, op een nacht, droomde de derwisj die iets in de spiegel had gezien, dat ze de sluier van de spiegel had gehaald en ervoor stond. Zij zag zichzelf als een klein kind, naakt en onschuldig. Ze had haar hand uitgestoken om haar eigen jonge huid aan te raken, toen met een luide explosie het glas verbrijzelde en talloze scherven in de lucht zweefden.

Deze zwartgeblakerde fragmenten glas weigerden een compleet beeld van wat dan ook weer te geven, en lieten in plaats daarvan delen van dingen zien die niet in de kamer aanwezig waren; de rand van een beker, een golf op zee, een moedervlek in de hoek van een mond.

Ze zag de droom als een unieke gelegenheid om het onderwerp van de spiegel te bespreken en ging onmiddellijk naar haar sjeich toe. Met zijn toestemming vertelde ze hem haar droom. Hij luisterde, glimlachte en gebaarde vervolgens stilletjes dat ze mocht weggaan. Ze stond bij de deur, aarzelend en verward, en wilde de mogelijkheden die op dat moment inherent leken niet verliezen.

Je verlangt naar begrip,” zei de sjeich, “terwijl alleen zonder verlangen te zijn je vermogen om te ontvangen kan vergroten. Maar als je je eigen spiegelbeeld wilt zien, kijk dan in de spiegels van mijn ogen.

Ik wil mijn spiegelbeeld niet zien,” antwoordde de derwisj, “ik zou graag willen zien wat u ziet als u in de spiegel kijkt.

Daarvoor”, zei de sjeich met een glimlach, “zou je de spiegel moeten zien met de ogen van mijn hart. Je mag in mijn ogen kijken als je dat wil.

De derwisj wist dat haar een groot geschenk werd aangeboden. Al knikkend “Ja”, sloeg ze haar ogen op naar de zijne. De doordringende duisternis in zijn ogen bezorgde haar een kortstondig gevoel van duizeligheid. Maar terwijl ze bleef staren, voelde ze de duizeligheid afnemen, een diepe tevredenheid vervulde haar.

De wereld zoals ze die had gekend leek nu niets anders te zijn dan een korte droom die door haar heen was geglipt en weg stroomde. Haar schoon achterlatend, leeg als een door de oceaan weggegooide schelp.

Vol liefde staarde ze hem aan. Ze was zich er niet van bewust dat hij de sluier voorzichtig van de spiegel had verwijderd. Zonder zijn gezicht van het hare af te wenden, had hij zijn ogen afgewend en keek hij recht in de spiegel. Even (of misschien wel een eeuwigheid) zag ze de inhoud van de spiegel weerspiegeld in de ogen van haar sjeich.

Uren later vond een andere derwisj, die haar gelach hoorde toen ze van de twee lage traptreden viel, haar liggend op de keukenvloer. Hij rende om haar te helpen. Toen hij haar van de vloer optilde, stelde hij gelijk allerlei vragen, in de hoop eindelijk een antwoord te krijgen op het raadsel van de gesluierde spiegel.

Maar zijn vragen bleven onbeantwoord. Blind en krankzinnig, staarden haar ogen langs zijn verwachtingsvolle gezicht, terwijl ze lachend zong:

هیچ کسی بجستان ره نبرد بسوی او
بلکه بپای او رود بکوی او

Niemand kan alleen de weg naar Hem vinden.
Je moet met Zijn voeten lopen, wanneer je naar Zijn straat wil gaan.

 

close
De Gesluierde Spiegel 2
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen