De kameleon en de vleermuizen 1

De kameleon en de vleermuizen

Er was eens een conflict tussen een kameleon en een aantal vleermuizen. De kameleon hield maar vol dat er meer was dan alleen de nacht, en er meer voedsel was dan alleen nachtvlinders. De ruzie tussen de kameleon en de vleermuizen nam zulke felle proporties aan dat het escaleerde.

De vleermuizen kwamen overeen dat wanneer de schemering van de avond zou vallen, ze als krijgers bij elkaar zouden komen en de kameleon zouden aanvallen. Ze wilden de kameleon gevangen nemen en hem straffen, om aldus wraak op hem te nemen.

Toen de avond was gevallen, en de zon achter de horizon was verdwenen, vlogen de vleermuizen uit hun donkere grot en vielen de kameleon aan. Ze sleepten de arme ongelukkige kameleon naar hun nest. Daar hielden ze hem de gehele nacht gevangen.

Bij het ochtendgloren vroegen de vleermuizen zich af hoe ze de kameleon het beste konden kwellen. Zij hadden al met elkaar afgesproken dat hij zou worden gedood. Maar ze waren er nog niet over uit wat de beste manier van executie was.

Uiteindelijk besloten de vleermuizen dat de ergste kwelling was om de kameleon bloot te stellen aan de opkomende zon. De vleermuizen konden geen ergere marteling bedenken dan het ervaren van het felle zonlicht. En zij bedreigden de kameleon dan ook dat ze hem in de zon zouden zetten.

De kameleon wilde natuurlijk niets liever. Een dergelijke ‘executie’ was precies wat hij wilde. Zoals een wijs man ooit zei:

Dood mij, mijn vrienden, want in mijn doodgaan is mijn leven.
Mijn leven is in mijn sterven, en mijn sterven is in mijn leven.

Toen de zon opkwam wierpen de vleermuizen de kameleon uit hun donkere hol zodat hij zou worden gekweld door de zonnestralen. Deze ‘pijniging’ was in werkelijkheid echter juist zijn redding. De kameleon kon hierdoor ontsnappen aan zijn gevangenis en terugkeren naar huis.

Hadden de vleermuizen geweten hoeveel vreugde ze de kameleon door die ‘kwelling’ gaven, en hoeveel zij van deze vreugde zelf misten, dan zouden ze zijn gestorven van verdriet.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen