Mystiek

De mysticus

Een mysticus is een fragment van de Steen der Wijzen. Mensen zijn afhankelijk van hem want hij is een integere man (of vrouw). Hij staat stevig wanneer anderen falen. Hij is een vriend; betrouwbaar, vol van mededogen en liefde. Soms neemt hij de rol op zich van een adviseur; eerlijk, openhartig en onverschrokken. Wanneer de waarheid wordt bedreigd staat hij er als een tegenstander; rechtvaardig, moedig en ridderlijk.

Een mysticus is een leraar die een gevoel voor goede daden opwekt bij zijn leerlingen.

Een mysticus, uitgerust en bewapend als hij is, met de waarheid, zuiverheid, integriteit, onzelfzuchtigheid, vriendelijkheid, barmhartigheid, vergeving en vrijgevigheid, kan de wereld veroveren, en met succes het hele universum in oppositie tegemoet treden.

Vriendelijkheid naar jezelf toe, is volgens de mysticus van groot belang. Want deze vriendelijkheid is de honing die de angel van onvriendelijkheid door iemand anders zoet maakt.

De mysticus tolereert onvolmaaktheid. Want volgens hem bestaat perfectie nergens. Het begrijpen van dit geheim is de triomf van de menselijke intelligentie.

Een mysticus is een vrij man. Zijn ondogmatische inzichten en zijn onverschilligheid ten opzichte van dingen die er niet toe doen, maken hem vrij van de gebruikelijke normen en waarden. Hij is niet een dienaar of slaaf van een (over)heerser. Hij is niet geïnteresseerd in roem of status. Winst en verlies zijn voor hem zinloze begrippen.

Hij is een vrij man, hij is vrij in zijn handelen, vrij in zijn persoon, en vrij in zijn tijd.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Anne van Marion-Weijer
Anne van Marion-Weijer
7 jaren geleden

Volgens mij is dit niet echt het beeld wat een mysticus bij mij oproept. Met de stelligheid waarmee het gebracht wordt heb ik ook wel moeite. Volgens mij kan het best zijn dat sommige mystici erg positief gericht zijn op de hen omringende wereld, maar dat hoeft niet persé. Mystici kunnen ook juist heel erg naar binnen gericht zijn, voor zover ik dat uit studiemateriaal en eigen onderzoek heb kunnen opmaken. Misschien is het goed om eerst te definieren wat in dit geval onder een mysticus verstaan wordt. Ik denk dat zijn karakter in dit verband niet in de eerste… Lees verder »

Anne van Marion-Weijer
Anne van Marion-Weijer
6 jaren geleden

M.b.t. overstijgen van natuur, muziek enz.: dit kan tot mystieke ervaringen leiden. Maar – en ik heb zeker niet de wijsheid in pacht – ik denk dat er nog veel meer ervaringen op velerlei gebied kunnen zijn die je als mystiek zou kunnen benoemen (of herleiden, als je een passende definitie zou hebben gevonden voor het begrip mystiek, waar overeenstemming over is). Ik denk dat een mysticus zowel goed als slecht kan zijn. Iets daartussen in ook (zoals ik het zie). Mystiek op zich heeft daar niets mee te maken, als je het mij vraagt. Mystiek is in mijn optiek… Lees verder »

Ab
Ab
6 jaren geleden

Mooi hoor, die omschrijving van de mysticus. Ik vind het perfect zo. En met de stelligheid van Anne kan ik niet uit de voeten. Die slaat voor mij nergens op.