De mystieke metafoor van de boom 1

De mystieke metafoor van de boom

Het logo van de Mystieke School is een boom. Nu kunnen we proberen om in onze eigen woorden uit te leggen waarom we voor het symbool van een boom hebben gekozen. Maar de mysticus Ruzbehan Baqli kan het mooier en beter uitleggen.

Ruzbehan Baqli besluit een mooi geschreven stuk over de diepere symbolische betekenis van fruit en bomen in zijn ‘Drinkplaatsen voor de Geesten’ [Mashrab al-Arwah; p. 69] als volgt:

Het universum is een tak van de boom van de Eeuwige. Die het manifesteerde door middel van schoonheid uit het niets.

Ruzbehan Baqli beschrijft vervolgens de soorten bomen, hun vruchten, en waar nodig hun wortels, sap, takken en bladeren:

De mens is de boom van goddelijke kracht. De wortel van deze boom is onze materiële aard. De aderen zijn onze menselijke kenmerken. Het sap is ons menselijk leven. De takken zijn onze ledematen. De bladeren zijn onze ademhalingen. De fotosynthese (waarmee de boom zonlicht omzet in zuurstof) zijn onze vijf zintuigen. De vruchten van de boom zijn onze activiteiten, die goed of slecht kunnen zijn.

De mystieke metafoor van de boom 2Het ego is een boom, waarvan de vruchten hypocrisie, begeerte, arrogantie, hebberigheid, boosheid, ongehoorzaamheid en al onze andere slechte eigenschappen zijn.

De menselijke natuur is een boom, waarvan de vruchten de innerlijke drang zijn om terug te keren naar onze oorsprong.

Het hart is een boom, waarvan de vruchten tederheid, zuiverheid, trouw, vrijgevigheid, bescheidenheid en al onze goede eigenschappen zijn.

Het intellect is een boom, waarvan de vruchten oordeel, reflectie, verbeelding, herinnering en de perceptie van de ware realiteit zijn.

De geest is een boom, waarvan de vruchten een comfortabel leven, harmonie, rust, kalmte, vervoering, de innerlijke drang om te zoeken, de reis van de geest naar hogere werelden, en het ervaren van het goddelijke zijn.

Lees ook: Waarom is in deze tijd mystiek nodig?

 

close
De mystieke metafoor van de boom 3
kies een van onze 5 gratis ebooks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kies welke van onze 5 gratis ebooks je wil lezen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Online cursus om praktisch aan de slag te gaan

Vergelijkbare berichten

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen